Владимир Путин послао поруку: Пријети нам хаос

Владимир Путин је позвао Сједињене Државе на "озбиљан дијалог" о безбједности како би се "спријечио хаос" пошто је Вашингтон 2. августа иступио из уговора о забрани нуклеарних пројектила кратког и средњег домета (ИНФ) и упозорио на опасност од "неограничене трке у наоружавању".

Свијет 05.08.2019 | 20:41
Владимир Путин послао поруку: Пријети нам хаос
"Како би се спријечио хаос који пријети свијету у којем нема никаквих правила, граница ни закона, морамо још једном размислити о свим могућим опасним посљедицама и приступити озбиљном дијалогу без нејасноћа", истакао је Путин у изјави коју је објавио Кремљ.

Озбиљно упозорење

Уједно је упозорио да ће Русија бити "присиљена" производити нове ракете забрањене по ИНФ-у, пошто су Вашингтон и Москва иступили из тог документа потписаног у вријеме хладног рата.

"Русија ће бити присиљена почети развијати ракете" истовјетне америчким, наводи се у саопштењу руског предсједника који је министарствима одбране и спољних послова те обавјештајним службама наредио да "помно" прате иницијативе Вашингтона на том пољу, упозоривши да ће Москва "само узвраћати" на њих.

Русија је у понедјељак најавила да ће предузети мјере за своју одбрану ако САД одлучи размјестити нове ракетне системе у Јапану или шире у Азији. Након што је амерички министар обране Марк Еспер рекао да подржава размјештање ракета у Азији, замјеник руског министра спољних послова Сергеј Рјабков је изјавио да Русија не жели бити увучена у трку у наоружању с Вашингтоном, али да ће одговорити на све пријетње.

Најављује нове кораке

"Ако започне размјештање нових система САД-а у Азији, онда ће, као одговор на те пријетње, бити предузети одговарајући кораци за противтежу тим акцијама", рекао је.

Уговор о забрани нуклеарних пројектила кратког и средњег домета (ИНФ) потписали су 1987. тадашњи амерички предсједник Роналд Реаган и челник Совјетског Савеза Михаил Горбачов.

Он објема странама забрањује да у Европи постављају пројектиле кратког и средњег домета између 500 и 5500 км како не би могле извести брз нуклеарни напад.

САД се већ повукао из сличног билатералног уговора с Русијом, Уговора о антибалистичким пројектилима (АБМ), почетком 2000-их, тврдећи да мора развијати противбалистичку обрану од "одметничких" држава као што су Иран и Сјеверна Кореја.

Европа страхује да би раскид ИНФ-а могао подстаћи нову трку двију велесила у наоружавању.

(Хина)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Злаја

05.08.2019 18:53

Амери ме подсећају на неког са ових простора, потпишу споразум па га одбију...и онда бум...рат. И на крају они кажу да су жртве

ОДГОВОРИТЕ
Name

И Ови

05.08.2019 21:12

по свијету дизу дзафу ко и код нас тороводје...мора да је у питању огромна цифра ...да се надје.

Name

Ццц

06.08.2019 09:51

Сви сте ви политицари исти..све лазете

ОДГОВОРИТЕ