Амбасадор Израела честитао ''Олују'', па повукао твит

Србија је у понедјељак “затресла” Израел након што је амбасадор Илан Мор честитао хрватским званичницима прославу “Олује”. То данас пише Тајмс оф Израел, у тексту чији је повод твит израелског амбасадора у Загребу.

Свијет 05.08.2019 | 19:45
Амбасадор Израела честитао ''Олују'', па повукао твит
– Честитам Хрватској 24. године операције “Олуја” којом је враћен враћен њен суверенитет у Домовинском рату. Честитам и Дан побједе и домовинске захвалности – написао је он.

Неколико сати касније, одговарајући на питања Тајмс оф Израел, портпарол Министарства спољних послова у Јерусалиму рекао је да је “због осјетљивости” твит промијењен тако да исправно осликава намјере амбасадора и државе Израел”.

Из тог, “промијењеног” твита изостављено је било какво помињање Дана побједе или операције “Олуја”.

Ефраим Зуроф, јерусалемски историчар холокауста, већ дуже вријеме критикује Хрватску и друге земље средње и источне Европе због, како каже, “одбијање тих земаља да се суоче са својим улогама у злочину против Јевреја”.

– То је врло несрећна изјава, неумјесно изречена, имајући у виду чињеницу да се догодило масовно протеривање у оквиру операције “Олуја”. Близу 200.000 Срба је протерано из својих домова – рекао је Зуроф, уз оцјену да то није сукоб у који би Израел требало да се мијеша.

Министарство спољних послова у Јерусалиму није ништа коментарисало на ову тему.

– Оно што се догодило са Србима у Хрватској, који су ту живјели вијековима, током операције “Олуја” 4. августа 1995., на жалост је највећи егзодус једне етничке групе у Европи послије Другог свјетског рата – рекао је српски амбасадор у Тел Авиву Милутин Станојевић.

Он је још додао да “честитање овог погрома, онима који га сваке године славе као Дан побједе или враћање суверенитета, противно је основним људским принципима модерних друштава. 

– Ако то још долази од израелског представника, то је више него иронично и тужно – додао је он.

У тексту се подсјећа да Јерусалим има чврсте дипломатске везе са Београдом, “али чини се да су односи са Загребом јачи”. Подсјећа се и да је крајем јула хрватска предсједница Колинда Грабар-Китаровић у Израелу била у државној посјети.

– Снажно вјерујем да постоји свијетла будућност за партнерство између нас. Али свијетла будућност мора бити заснована на јасном разумијевању прошлости – рекао је тада предсједник Реувен Ривлин на државној вечери у њену част, поменувши злочине “хрватског ратног усташког режима”.

Није први пут

Иначе, твит израелског амбасадора није први пут да се јеврејска држава суочава са истом контроверзом. Прошле године је, наводи Тајмс оф Израел, израелска војска учествовала у паради којом се славила побједа Хрватске у “Олуји”.

– Стотине је убијено, а стотине хиљада расељено је током “Олује”. Скоро цјелокупно српско становништво тог подручја војска је измјестила из својих домова – наводи се у тексту.

Израелска војска је, према српском амбасадору, била прва страна војска која је учествовала у прослави Дана побједе у Хрватској.

Тада су хрватски медији приказали фотографије најмање два израелска Ф-16 који лете изнад града Книна, између Загреба и Сплита, заједно са хрватским МиГ-21.

Према хрватским медијима, бригадни генерал Мишел Бен Барух, који руководи Дирекцијом за међународну одбрамбену сарадњу Министарства одбране, рекао је да је “част учествовати у 23. годишњици операције “Олуја”.

Израелска војска је бранила своје учешће у том догађају рекавши да су авиони распоређени у Хрватској као дио аранжмана о војној сарадњи, а да је учешће на догађају било дио “стратешке сарадње обје земље”.

– За хрватску страну можда су ово дани побједе, али за српску страну то су дани жалости – рекао је тада Станојевић израелском Тајмсу, истакавши да “тугујемо за егзодусом”.

Док је Хрватска поздравила офанзиву као беспрекорну војну побједу која је ујединила територију земље и окончала рат, Србија је оплакивала жртве напада, пише у тексту, у коме се наводи и да је предсједник Србије Александар Вучић рекао прошле године да је “Хитлер хтио свијет без Јевреја, а да су Хрватска и њена политика жељели Хрватску без Срба”.

(Блиц)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Јами

05.08.2019 19:02

И њихови инструктори обуцавали хрвате заједно са американцима иста багра све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Томпсон

05.08.2019 19:07

Помен олује је фасистицки цин младе демокрације!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.08.2019 19:19

Није олуја, а ни хрвати фасисти, вец нацисти.

Name

борац

05.08.2019 19:42

Само Додик је добар са Јеврејима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мир

05.08.2019 19:42

Ста је са овим Јеврејима сад вако сад нако....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.08.2019 04:56

Шта те то чуди читав свјет је такав па и наш Додик, упореди само његове изјаве па ћеш видјети.

Name

Езекиљ

05.08.2019 21:12

И ста сад! Да Хитлеру цеститамо прогон Јевреја? Или Римљанима на русењу Јерусалима? Нисмо ми такав народ! А, ако Јевреји мисле да промјеном форме изјаве њиховог амбасадора у Хрватској оперу и Холокауст, онда њима на образ! Прогон на расној и вјерској основи и стигматизација цијелог једног народа, до сада сам мислио да није несто сто би требао да подрзи ни један Јевреј, изабрани народ којег је Јахве извео из ропства. Народ који је требало да буде Свјетлост свијету! Или је, као у слуцају њиховог амбасадора, требало да буде самозив и прати само своје локалне интересе! Е, то је одлика оних који су од јеврејског народа хтјели да направе робове или народ коју никада није постојао! Зар да и ми, господине амбасадоре, да се сведемо на Вас ниво - у! ( "Зикина династија"). Васа цеститка, као и ниподаставање зртава Јасеновца, поставља и питање број јеврејских зртава у Јасеновцу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тетак Мата

05.08.2019 21:59

Па Хрватска и Израел су исти са свим сусједима или комшијама ратују, Босном, Србијом, Мађарска, Словенија. Нема да нема

ОДГОВОРИТЕ