Данас тачно 500 дана од тешког убиства Давида

Поводом 500 дана "перманентног кршења закона и Устава БиХ, у случају отмице и тешког убиства Давида Драгичевића", саопштењем се огласио адвокат Ифет Ферагет.

Република Српска 05.08.2019 | 16:14
Данас тачно 500 дана од тешког убиства Давида
"Посматрано из перспективе досада проведених реформи у области правосуђа случај Давид Драгичевић (а прије њега и случај Џенан Мемић) најбоље показује да те реформе не само да нису дале никакве резултате него су још више уназадиле стање у правосуђу. Умјесто независног, одговорног и професионалног правосуђа добили смо једно неевропско правосуђе чијим процесима управља правосудна мафија", каже Ферагет на почетку свог обраћања.

"Рачунајући од 24. 3. 2018. године (субота), када је на ушћу потока Црквена (канализација) у ријеку Врбас у Бања Луци, пронађено укочено и беживотно тијело Давида Драгичевића, са бројним повредама, које су више него јасно упућивале да се ради о убиству, дана 6. 8. 2019. године се навршава пуних 500 дана како Окружно јавно тужилаштво у Бања Луци (ОЈТ БЛ) води потпуно недјелотворну и неодговарајућу истрагу у овом случају. Треба нагласити и да је господин Давор Драгичевић још 18.03.2019. године (недјеља) МУП РС пријавио нестанак свог сина.

Супротно захтјевима чл. 2. Европске конвенције о заштити људских права и основних слобода (ЕКЉП), којим се штити најважније људско право а то је право на живот, а која се у Босни и Херцеговини, у складу са чланом ИИ. став 2. Устава Босне и Херцеговине, директно примјењује и има приоритет над свим осталим законима, ОЈТ БЛ у овом случају не води дјелотворну истрагу, тј. такву истрагу која је заснована на стварним околностима случаја и познатим доказима, него истрагу води на основу измишљених околности и подметнутих доказа који су на прес конференцији дана 26. 3. 2018. године презентирани од тада једног од челних људи МУП-а РС, Дарка Илића, тада у својству начелника одјељења за организирани и друге облике тешког криминалитета, и патолога проф. др. Жељка Карана из Бања Луке, када је изречен читав низ неистина које су имале за циљ да криминализирају Давида Драгичевића", истиче Ферагет.

"Дакле, умјесто дјелотворне и одговарајуће истраге, која има за циљ ажурно и благовремено утврђивање свих релевантних чињеница случаја ОЈТ БЛ је првих 100 дана ту истрагу препустило МУП РС, а након тога је ОЈТ БЛ наставило истрагу управо у складу са наводима са те криминалне конференције за штампу, што је потпуно незаконито јер истрагу од почетка мора водити и над њом надзор вршити тужилаштво тј. ОЈТ БЛ (како би се законито прибавили докази и утврдиле све релевантне чињенице) а никако МУП РС", каже Ферагет.

"Након криминалне конференције за штампу министар унутрашњих послова РС Драган Лукач је 29.03.2018. године ОЈТ БЛ поднијео Извјештај о смрти Давида Драгичевића, у којем наводи да у овом случају не постоје елементи кривичног дјела него се ради о задесној смрти, те је од главног тужиоца ОЈТ БЛ Желимира Лепира незаконито тражио доношење наредбе о непровођењу истраге. Општепознато је да су у међувремену демантоване све околности са наведене криминалне конференције за штампу које су имале за циљ криминализацију Давида Драгичевића", каже Ферагет. 

"ОЈТ БЛ је морало благовремено подузети све потребне и разумне мјере ради прибављања и осигуравања доказа у овом случају, утврдити како је уопште дошло до одржавања конференције за штампу МУП РС, која је одржана без знања и дозволе ОЈТ БЛ, како је дошло до нестанка доказа (извјештај мртвозорника, Давидове гаћице итд.), како је дошло до подметања доказа (Давидов мобител, ствари из куће Рађен итд.), како је дошло до незаконитог прибаваљања доказа (видео снимак из улице Велибора Јањетовића Јање итд.). Умјесто тога ОЈТ БЛ је својом пасивношћу дозволило припадницима МУП РС, у односу на које постоје околности које указују на њихову могућу повезаност са убиством Давида Драгичевића, да незаконито прибављају (подмећу) доказе о том случају и на основу истих чак изводе и закључке који се онда презентирају на конференцији за штампу", истиче Ифет Ферагет.

"Због пропуста ОЈТ БЛ да води дјелотворну и одговарајућу истрагу долази до тога да родитељи убијеног давида Драгичевића, којима као оштећенима припада право и да претјерују, прозивају одређене припаднике МУП РС због умјешаности у овај случај. И поред тога што је иницијална фактографија већ представљала довољан основ сумње да се ради о тешком убиству, ОЈТ БЛ је наредбу о провођењу истраге донијело под притиском јавности тек 29.06.2018. године, дакле након више од 100 дана од самог догађаја, уз образложење да раније није постојао основ сумње да се ради уопште о кривичном дјелу, па самим тим нити о убиству. Такав закључак ОЈТ БЛ је потпуно неприхватљив и представља тешку злоупотребу тужилачких овлаштења јер према ЕКЉП и Закону о кривичном поступку Републике Српске (ЗКП РС) за основ сумње је довољно постојање околности које само указују на могућност да је извршено кривично дјело", каже Ферагет.

"Према пракси Европског суда у случајевима кршења права на живот (насилно лишење живота) држава има обавезу да испита да ли се то одузимања живота може приписати службеним лицима, дакле у конкретном случају припадницима полиције, затим да ли је евентуална примјена силе од стране полиције била нужна и оправдана и коначно да ли је држава пропустила да спроведе дјелотворну истрагу о смрти незаконито убијеног лица. У случају тешког убиства Давида Драгичевића и поред постојања околности које указују на могућу повезаност припадника МУП РС са убиством Давида Драгичевића, још увијек није покренута дјелотворна истрага која би могла дати одговоре на наведена питања", каже Ферагет.

"У чл. 233 став 2. ЗКП РС је прописано да ће у случају да се истрага не заврши у року од шест мјесеци од доношења наредбе о спровођењу истраге потребне мјере ради окончања истраге предузети колегијум тужилаштва. У овом случају је већ протекло више од 13 мјесеци од доношења наредбе о спровођењу истраге и још увијек није донијета никакава тужилачка одлука! На жалост према нашим законима о кривичном поступку оштећени (мајка Сузана Радановић и отац Давор Драгичевић) немају својство странке, нити законску могућност да утичу на ток истраге! Обзиром да ОЈТ БЛ истрагу води у погрешном правцу није за очекивати да ће доћи до подизања оптужнице јер очигледно је да је циљ овакве истраге само протек времена (исто је и у случају Џенан Мемић)", каже Ферагет.

"Дана 15.03.2019. године сам Уставном Суда Босне и Херцеговине поднијео апелацију против једине двије одлуке које је оштећени господин Давор Драгичевић до сада добио, и то против наредбе Републичког јавног тужилаштва Републике Српске, Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала о обустављању истраге против вјештака судске медицине осумњиченог Жељка Карана, због кривичних дјела Злоупотреба службеног положаја или овлашћења из члана 315. Кривичног законика Републике Српске и Несавјестан рад у служби из члана 322. Кривичног законика Републике Српске, и наредбе о неспровођењу истраге против Дарка Илића, Дубравка Кременовића и других припадника МУП РС, због кривичног дјела Тешко убиство из члана 125. став 2. Кривичног законика Републике Српске. Уставни Суд Босне и Херцеговине јошувијек није одлучио о овој апелацији", истиче Ферагет.

"Због наведених пропуста главног тужиоца Желимира Лепира и поступајућег тужиоца Далибора Вреће да благовремено покрену истрагу ради утврђивања свих околности овог случаја од почетка говорим да ће до напретка у истрази тешког убиства Давида Драгичевића доћи тек онда када се проведе тзв. 'истрага о истрази'. Под тим подразумијевам утврђивање свих околности под којима је дошло до тога да се умјесто дјелотворне и одговарајуће истраге, засноване на стварним околностима случаја и познатим доказима, истрага води на основу измишљених околности презентираних на поменутој криминалној конференцији за штампу.

Наиме, више је него јасно да онај ко подмеће доказе и опструише истрагу убиства сасвим сигурно има и информације о томе ко је убица (тј. кога се штити подметањем доказа). Обзиром да нико не може бити тужилац у властитој ствари (немо ацтор ин цауса суа) ту тзв. 'истрагу о истрази' може провести једино Тужилаштво Босне и Херцеговине, које на жалост још увијек не реагује, иако сам то захтијевао од главне тужитељице Тужилаштва БиХ госпође Гордане Тадић, обзиром да се ради о случају којим је нанијета огромна штета интересима државе Босне и Херцегвине у свијету (идентично као у случају убиства Џенана Мемића). Преостаје нам да наставимо ову правну борбу (као и у случају Џенан Мемић), у нади да ћемо исту довести до краја уз велику подршку грађана, медија и међународне заједнице", каже Ферагет.

(Радио Сарајево)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

007

05.08.2019 14:19

На страну све могуће и немогуће грешке код Муп-а и других релевантних органа,а шта је адвокат урадио,доказао.Гдје су му докази,видеозаписи,исјаве сведока.Бојим се да и он као и опозиција користи нечију трагедију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За 007

05.08.2019 15:46

Због таквих као ти ту смо гдје смо!

Name

Ре 007

05.08.2019 16:43

Ајд цути, богати.То што ти набрајас је обавеза тужилаштва, а не адвоката оштећених.

Name

Гардиста

05.08.2019 18:10

И јос несто за 007:ако ферагет и давор нису у праву,то нема везе са одговорносцу водецих људи у полицији и тузиластву за изрецене лази.Знаци,они морају одговарати за то,без обзира је ли давид убијен или није.Ту нема расправе.То је исто кад те полицајац заустави на неодговарајуци нацин,и написе ти казну за,карикирам,невезање појаса.Ок,нисам везао,платицу казну,а ста је са твојим непрописном заустављањем.Мора бити и њему дисциплинска мјера.Знаци,МОРА...

Name

Бламажа

06.08.2019 00:44

Без обзира на ток истраге службена лица су дужна да говоре истину на бази доказа и чињеница а не како неко склопи свој лични мозаик ...чињеница је да се ради о тешком убиству и да се неради о задесној смрти како је то тврђено...

Name

ре гардиста

06.08.2019 18:11

Нису то никакве лаже.Све што је саопштено на тој конференцији за штампу,тачно је.Сасвим је друго питање колико је било прикладо да се ти подаци саопштавају јавности.Конференција је вођена врло неспретно између осталог и због неелоквености особе која ју је водила али кад су у питању чињенице,на конференцији није саопштено ништа нетачно.

Name

?!

05.08.2019 14:42

Страницу Давид Драгицевиц на википедији води Зељко Тодоровиц, тако се зове и цлан Одбора Н. Скупстине Р. Српске за уставна питања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

05.08.2019 15:50

Правда је на страни БОГА цвемогуцег,а неправда,зло,на страни ДОДИка и СНСД, МУП-а,ко буде јаци,дрхте злотвори од ове ИСТИНЕ,

Name

синип

06.08.2019 18:29

А шта има у Аустрији?

Name

Боки

05.08.2019 17:12

Највеци кривац сто јос нема судског поступка је Давор. Упорно Омета и опструисе истрагу. Урадио је све сто је могао да до судског поступка не додје. Мада се јос ни незна јели убиство у питању или несто сасвим друго

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаус_Гоца

05.08.2019 18:16

Боки, па ти будалетина на квадрат!

Name

Директ

06.08.2019 01:07

Давор је редовно исао обилазио институције, али дзаба.

Name

Скептик

05.08.2019 17:30

Не могу нас ушуткати,признајте багро,КО ЈЕ УБИО ДАВИДА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

синип

06.08.2019 19:16

Слоба, нема ко други.

Name

бака

05.08.2019 20:28

Крвници,убице и злотвори,Давидов гроб вас је побиједио!

ОДГОВОРИТЕ
Name

синип

05.08.2019 21:48

Стигла пеМзија, бакооооооо... :-)

Name

нико никановиц

06.08.2019 07:19

Засто Давор и његов адвокат не презентирају своје доказе, јер све се оцигледно зна и све се мозе доказати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

06.08.2019 13:40

А ста је мјесецима радио X пута прије него сто оде на протест.

Name

синип

06.08.2019 18:23

Шта? Говорио да има доказе? Па имам и ја милијарду у биткоинима. Конташ? :-)))