Штрајк превозника: Кратка обустава терминала на Рачи

Двадесетак шпедитера и аутопревозника РС једночасовном обуставом рада на граничном прелазу Рача изразило је незадовољство због, како тврде, намјере Управе за индиректно опорезивање БиХ да уклони постојећи терминал на Рачи и на другој локацији направи нови. Тврде да се иза премјештања терминала крију већи циљеви.

Република Српска 05.08.2019 | 15:11
Штрајк превозника: Кратка обустава терминала на Рачи
Аутопревозници и шпедитери обуставили су рад на један сат. Циљ је да пошаљу поруку да неће пристати на то да се терминал исели на другу локацију, која је много мањег капацитета, што би изазвало веће трошкове и губитак времена.

Протест је организован у исто вријеме када се у Бањалуци отварају понуде за нови терминал на Рачи, пристигле на јавни оглас који је расписала Управа за индиректно опорезивање 18. јула ове године.

Предсједник Удружења аутопревозника РС Никола Грбић подсјетио је да је у изградњу граничног прелаза и царинског терминала прије 14 година Европска унија уложила 11,5 милиона евра. Гашење овог терминала, због, како тврди Грбић, личних интереса појединаца је недопустиво.

"Европска комисија ради на укидању терминала, а ми правимо нове. То је сулуд и непромишљен потез. Овај царински терминал би се искључиво користио за пролаз ,а тај нови терминал је далеко мањи. Шпедитери ће изгубити послове, превозници да чекају на царињење робе и вјероватно ће се опредијелити за неки други гранични прелаз", рекао је Грбић.

Према његовим ријечима, шпедитери на овом терминалу ураде годишње око 60.000 царинских декларација, вриједности око 3 милиона марака.

"Нажалост, ни један фенинг тих средстава није утрошен на уређење овог простора. Овај гранични прелаз годишње пређе око 3 милиона путника и око милион возила ,а погледајте, много смећа, зарасло у траву, често без воде и струје. Зар није једноставније уредити овај простор и пустити нас да радимо, а не градити нови", пита Грбић.

Ако се надлежни оглуше о њихове захтјеве спремни су на радикалније мјере, најавио је Грбић.



И шпедитери незадовољни, тек у јутарњим часовима стигла је екипа за поправку агрегата. Изричити су у томе да не желе да иду на друго мјесто, напомињући да желе побољшање рада на овом терминалу. Кажу да овом терминалу не треба много да боље функционише, каже Радмила Копривица, радник у шпедицији.

“Сигурно је да премјештање неће олакшати посао ни аутопревозницима ни шпедитерима, него напротив, направиће више проблема И трошкова, а оно што је најгоре локација не којој треба да буде будући терминал је много мањег капацитета”, напомиње Слободан Зарић, радник у шпедицији.



Возачи камиона које смо затекли такође су незадовољни што ће у путу због промјене локације, проводити више времена. Ако дође до промјене локације, кажу да ће мијењати гранични прелаз.

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

портал

05.08.2019 13:49

Јел то и полиција подржава протест?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

05.08.2019 14:20

Сад це баја са гајбом и сланином за бели лук снадји те се?

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИНА

05.08.2019 16:28

Ви џаба долазили,ништа схватили нисте

ОДГОВОРИТЕ