Забрањена посјета адвоката

Управа хрватског затвора у Лепоглави забранила је београдском адвокату Драгану Палибрку посјету његовом клијенту Драгану Васиљковићу, званом Капетан Драган, који издржава казну од 13,5 година затвора због наводних ратних злочина над цивилима и ратним заробљеницима у Хрватској.

Регион 05.08.2019 | 14:32
Забрањена посјета адвоката
Палибрк је за ТВ "Хепи" рекао да му је истовремено одобрена посјета другом клијенту Бојану Гудурићу, који у истом затвору служи казну од 33 године на коју је осуђен због учешћа у убиству хрватског новинара Иве Пуканића 2008. године у Загребу. 

Палибрк је показао мејл од управника затвора у Лепоглави Дражена Посавеца, којим се забрањује посјета Капетану Драгану због наводне злоупотребе према члану 118 Закона о извршавању казне затвора. 

Према ријечима адвоката Палибрка, та забрана је изречена због гостовања у емисији на ТВ "Хепи". 

Палибрк сматра да му је посјета Васиљковићу ускраћена јер је у медијима у више наврата износио податке о лошем третману његовог клијента, али и других затвореника спрског поријекла. 

Он је додао да је на вријеме затворској управи најавио посјету за сриједу 7. август, али да је добио одговор да Гудурића може да посјети, а Васиљковћа не. 

"Иде се до тога да се мени, као његовом адвокату, забрани посећивање. Та одлука је донета због тога што сам пренео све оно што је мој клијент мени рекао, у шта ја верујем да је сто посто тачно", рекао је Палибрк. 

Он каже да је Капетана Драгана годинама посјећивао раније у притворској јединици у Сплиту. 

"Врло достојанствено је тамо издржавао казну и сви су се односили према њему коректно. Зашто је сада другачији третман у Лепоглави?", упитао је он. 

Он сматра да је забрана посјете клијенту кршење свих нормативних аката о правима осуђеног лица и његовог адвоката. 

Недавно је управа овог затвора на сличан начин забранила Васиљковићу да га посјети његов свештеник из Аустралије, чиме је прекршила његово основно људско право на вјероисповијест. 

Васиљковић је у Хрватској осуђен на 13 и по година затвора због наводних ратних злочина над цивилима и ратним заробљеницима у Хрватској, што је он негирао. 

Казна му истиче 20. марта 2020. године. 

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Скептик

05.08.2019 13:59

Нек се стрпи још мало...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота

05.08.2019 15:39

Ово је понижавајуће шта човјек доживљава дуги низ година, часни добровољац, а српска страна шути. Нико не реагује, изгледа да је са ових простора и правда одавно прогнана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИК

06.08.2019 07:17

Гдеје је реакција силних српских политицара

ОДГОВОРИТЕ