Животна лекција милијардера

Ако сте међу онима који се осјећају обесхрабрено када се осврну на свој напредак и/или финансијско стање, онда ће вам савјети милијардера Џека Ма можда помоћи.

Занимљивости 05.08.2019 | 11:51
Животна лекција милијардера
Не морате обавезно да примењујете све с пописа, али нека од његових 'животних лекција' можда вам се и свиди, па одлучите да је пробате.

1. Прилику тражите далеко и широко - размотрите све могућности, а у потрази за потенцијалном приликом завирите под сваки камен и у сваки кутак.

2. Третирајте сваку прилику као отворена врата - ниједна шанса није премала.

3. Тражите разумијевање - не само тренутног положаја, него и онога којем тежите. Размислите добро шта радите и шта треба да предузмете да би дошли до мјеста на којем желите да будете.

4. Делујте брзо - кад вам се укаже прилика - делујте.

5. Гледајте ван властитих околности - храброст и смјелост битније су за успјех од, на примјер, мјеста у којем сте одрасли.

6. Каналишите амбиције - усредсредите се на свој циљ и идите према њему.

7. Будите одважни.

8. Искористите прилике у младости.

9. Уједините свој тим (ако га имате) на путу према заједничком циљу - уједините их да стану иза неке идеје или мисије и искористите њихову помоћ.

10. Учините се замјењивим - идеје, вјештине и приступ у који вјерујете негујте и код особа којима вјерујете. Када ви кренете даље, њихово вођство осигураће наставак успјеха мисије или идеје.

11. Запослите оне који имају боље техничке вештине од вас самих - радници би увијек требало да буду технички стручњаци.

12. Водите с визијом, упорношћу и борбеношћу - ријеч је о вјештинама које су од виталног значења за успјешно вођење били које фирме. Вођа мора да буде визионар и да види прилику гдје је други не виде.

13. Будите истрајни - и у тешким временима не одустајте од ваше визије.

14. Став је важнији од способности - каква год да су времена пред њима, успјешни лидери остају мирни и сигурни у своју мисију.

15. Здрав разум при одлучивању важнији је од способности - најуспјешнији лидери нису увијек најпаметнији и најквалификованији на папиру. Међутим, окружују се стручњацима којима се обраћају када требају савјет.

16. Новац и политичка моћ не могу постојати заједно - тамо гдје постоје обоје догодиће се 'експлозија'. Ако вас занима и једно и друго, следите те снове један по један, а не истовремено.

17. Отпорност можете схватити тек након проласка кроз тешкоће - интелектуално разумевање овог појма ништа не значи. Тек након стварног искуства појединац се може сматрати отпорнијим.

18. Ваш посао је да будете марљивији, вреднији и амбициознији од других.

19. Такмичите се достојанствено - ако третирате конкурентне као непријатеље и они ће на вас гледати као на непријатеља. Умјесто тога, поштујте конкуренцију имајући на уму да сљедећи пут можете замијенити позиције.

20. Све конкуренте схватајте озбиљно - на конкуренцију гледајте с поштовањем јер сви имају једнаке шансе за успех и онај којег подцијените могао би вас побиједити.

21. Изједначите се с онима с којима се такмичите - сваки велики посао имао је свој мањи почетак и сви заслужују 'мјесто за столом'.

22. Побједници се не жале - стално кукање знак је неуспјеха. Посао са собом доноси изазове, а начин на који се носите с њима битан је за успјех.

23. На првом мјесту су муштерије, на другом запослени, а на трећем дионичари - као лидер имате ограничену количину времена и енергије. Усмјерите их на оне који омогућавају ваш посао - на клијенте.

24. Заборавите на новац - нисте покренули посао искључиво због новца. Ако се усредсредите на новац, донећете одлуке различите од оних које ћете донети ако се усредсредите на путовање. Путем који сте зацртали ходајте марљиво и амбициозно, а временом ће доћи и новац.

25. Пронађите праве људе, не нужно најбоље и највјештије - највештији на папиру не морају се нужно најбоље уклопити у вашу културу или начин рада. Пронађите праве људе, а њихове вјештине увијек се могу развијати, као и ваше.

26. 'Бесплатно' је јако скупа ријеч - када дајете нешто 'бесплатно', дајете добит и људске ресурсе потрошене на развој. Прије него се одлучите за такав облик промоције добро размислите јер ништа није истински бесплатно.

27. Паметан човјек користи мозак да говори - ангажујте ум и искористите свој интелект.

28. Мудар човјек користи своје срце - вјерујете и интуицији.

29. Рођени смо да уживамо у животу, а не да га проведемо радећи - смисао живота није само рад, рад, рад. Фокус би требало да буде на уживању, не само у послу него и у људима који вас окружују.

30. Одустајање је највећи неуспјех - никада нећете знати шта можете постићи ако не покушате. Прилагодите своје идеје, промијените стратегију ако је потребно - али никад не одустајте.

(Б92)

Коментари / 0

Оставите коментар