Интервју: Бјелица сања побједу над Америма...!

Али, памти и 2014. годину: Послали су трећу екипу и добили нас 30 разлике! “Не треба бежати од улоге фаворита коју имамо. Ми треба да гледамо себе и нећемо имати проблем да се прилагодимо једни другима и да се подредимо тиму, то је можда у овом тренутку и најбитније“.

Кошарка 05.08.2019 | 22:45
Интервју: Бјелица сања побједу над Америма...!
Победом од 31 поена разлике у спектаклу виђеном у Чачку репрезентација Србије наставила је даље поплочавање пута ка Фошану, где ће последњег дана августа отворити Светски куп утакмицом против Анголе.

Најефикаснији играч Орлова у ревијалном сусрету против Борца био је Немања Бјелица са 18 поена. Иако до сусрета против клуба који је изнедрио бројне кошаркашке легенде није практично имао ниједан екипни тренинг, популарни Бели показао је да је од краја клупске сезоне са Сакраментом лепо одморио, а онда и марљиво тренирао како би се што брже уклопио у репрезентативни систем. 

"Морамо да тренирамо... То се од нас очекује, професионалци смо, да напредујемо и чувамо тело. Специфична је ситуација због НБА правила, шта да се ради. Играчи који нису од почетка ту, такође су спремни. Можда ће бити потребан само који дан више да се мало све сложи. Годинама је ову репрезентацију красила позитивна енергија, сјајна атмосфера и тимски дух, тако да неће бити проблема", прича Немања Бјелица.

Бјелица каже да му се свиђа нова, редизајнирана опрема, са све плавом опремом коју тек треба да представе јавности на терену. 

"Супер су. Снимали смо неке рекламе, пробали смо их, лепо су освежење. Нека буде да су ми лепши ови плави од црвених".

Први пут откако је селектор Ђорђевић на клупи Србије на располагању су практично сви најбољи кошаркаши, што представља додатни подстрек за све да се нападне злато.

"Мени је драго што и ви новинари верујете у нас, и народ, и ми верујемо исто у нешто наше. Само желим да сви будемо здрави, да буде 12 најбољих у том тренутку. Даћемо све од себе, не треба бежати ни од улоге фаворита. Сви знају да су Американци број један, у ком год саставу да дођу. Ми смо на кладионици други фаворити, је л' тако? Могао би неки тикет да се уплати, шалим се наравно", уз осмех каже Бјелица.

Србија заиста важи за другог фаворита у Кини, али...

"То не мора ништа да значи, драго ми је што смо благи фаворити. Добро је што нисмо више толико млади, нема ложења и еуфорије. Драго ми је што се верује у нас, тај додатни притисак некад прија, некад не. Али знамо се годинама, имамо искуства и знамо да се носимо са тим".

За све су заслужни Александар Ђорђевић и његови помоћници, који знају како да балансирају толики квалитет на једном месту.

"Имамо сјајну атмосферу, сјајан стручни штаб, Сале је флексибилан. Ове базичне припреме заправо то и нису, јер нема много кондиције, доста се ради са лоптом и у теретани.

Нови члан стручног штаба Дарко Рајаковић је за МОЗЗАРТ Спорт недавно изјавио да ће покушати да учини све што може како би Орлови даље напредовали. Бјелица хвали квалитете новог помоћног тренера Србије и Финикс Санса.

"Донео је нову енергију и НБА искуство. Задужен је за индивидуалне тренинге и индивидуалну технику. Лепо га је видети са нама. Можда не знају, градио је свој пут. Био је тренер млађих категорија Црвене звезде док сам ја био у Суперфунду. Он је сјајан тренер, у Финиксу је, има НБА стаж, и њему и нама је драго што је део стручног штаба".

Бјелица је био једини НБА играч који је дочекао новинаре на заједничком дружењу прошлог четвртка. У међувремену се прикључио Бобан Марјановић, док су остали на чекању.

"Дошао сам сад мало раније, супруга ме је пустила, јер сам се ужелео и репрезентације, пошто сам пропустио два такмичења. Једва сам чекао да се прикључим екипи", каже нам Бјелица и наставља:

"Није лако ни за мене, ни за остале играче који су раније завршили сезоне. На неке ствари човек не може да утиче. Сезону сам завршио 10. априла, имао сам доста времена да се одморим и спремим за репрезентацију".

Због повреда је пропустио два велика такмичења заредом - Олимпијске игре у Рију и Евробаскет у Истанбулу. Каже да му баш не прија улога навијача, бар ових година када је у зениту играчке каријере. 

"Много је тешко! Није лако кад си навијач уопште... Има и нервозе, и тензије, и тешких речи док се гледа. Драго ми је што смо се вратили где јесмо, земља смо кошарке и то заслужујемо. Стварно сам поносан на момке који су играли квалификационе 'прозоре', Радуљица и Симоновић су одиграли све утакмице. Код нас се то све заборави, али треба људи да знају да се сви овде жртвују за нешто. Велика је част и привилегија бити део репрезентације".

Много се прича о томе да ће ово бити Мундобаскет са највише НБА играча, због чега се Канада, Аустралија, Грчка, Француска и још неке селекције издвајају такође међу фаворите за медаљу.

"Једва чекам да будем оно што јесам. У НБА имам неку другу улогу, морао сам то да прихватим. Овде се стварно осећам добро. Има много јаких репрезентација. Не треба потценити Канаду са 12 НБА играча. Ту су Француска, Грчка, Аустралија, да не набрајам све... Доста ствари треба да се поклопи, мени је драго што ћемо коначно имати најјачу екипу, па да видимо где смо. Ово је велики тест за све нас да се и подредимо тиму, јер је то једини кључ за успех".

Последње светско злато Србија је освојила још као Југославија 2002. године, када је Бјелица још само маштао о томе да достигне висине на којима је сада.

"Спавао сам када смо добили Американце. Остале утакмице сам гледао, нервирао сам се, али сам тада био навијач и тешко ми је да кажем било шта. Наравно да ми је остало у сећању. Баш смо Богдан и ја причали у Сакраменту са Дивцем и Пеђом о тој 2001. и 2002. години, њима је било занимљиво. Драго ми је што нас пореде са том генерацијом, видећемо..."

Селектор САД Грег Попович започео је припреме с готово потпуно другачијим саставом од оног који је најавио прошлог месеца, што је многе навело да размишљају о финалу у којем Орлови добијају "Непобедиве".

"Они су 2014. године послали трећу екипу и добили су нас са 30 разлике у финалу. Не треба бежати од улоге фаворита коју имамо. Много ствари треба да се сложи, они имају сјајну екипу, у стручном штабу су им Грег Поповић, Стив Кер... Ми треба да гледамо себе и нећемо имати проблем да се прилагодимо једни другима и да се подредимо тиму, то је можда у овом тренутку и најбитније".

Извор: моззартспорт

Фото: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар