Уље пиралена угрожава људе

Најновије анализе земљишта у бањалучкој пословној зони „Инцел“ нису показале добре резултате.  Уља пиралена на појединим локацијама има вишеструко од дозвољене количине. Дио радника је прегледан, али се препоручују додатне анализе, које није могуће обавити у Републици Српској. Шта даље?

Република Српска 04.08.2019 | 20:05
Уље пиралена угрожава људе
Прекорачене вриједности пиралена откривене су на 21. од укупно 52. локације на којима је извршена хемијска анализа. Осим тога, анализе су показале да на појединачним локацијама Пословне зоне „Инцел“ овог канцерогеног уља има чак 3.000 пута више од дозвољеног. На тим локацијама послује 6 предузећа.

У извјештају који је радио Институт за заштиту и екологију РС, по налогу еколошке инспекције Града Бањалука, пиралена на дубини до 25 центиметара има по неколико хиљада пута више, али га има и на дубини до пола метра у земљишту. Највеће загађење пираленом утврђено је у фирми „Лукић инвест“ и то у вриједности која премашује 600 мг/кг, док је истовремено дозвољена количина 0,02 мг/кг.

Једна од фирми у којима је утврђено прекорачено присуство пиралена је и „БЦ Метал“. Радници овог предузећа обавили су захтијевани медицински преглед. Међу њима је и Ненад Штета. Њему и још тројици радника утврђено је присуство олова у крви које је било веће од дозвољене границе, због чега је по захтјеву љекара након 16 година промијенио радно мјесто, и са рециклаже старих акумулатора прешао на слагање електронских плоча.

„Ја бих волио да се могу вратити назад, тамо гдје сам и радио. Ето кажем Вам, ја сам само то радио 16 година. И осјећам се физички, бар се по мени види. Немам никаквих посљедица.“, каже Штета.

Сви радници фирме „БЦ Метал“ требали су обавити обавезан систематски преглед у јулу, али ситуација са пираленом, убрзала је тај поступак. По налогу инспекције, радници су осим на тровање пираленом, тестирани и на тешке метале.

Том приликом код десет радника утврђено је повишено присуство олова у крви, а код горепоменуте четворице и присуство веће од дозвољеног. Сва тестирања рађена су у Београду, јер Република Српска нема такве лабораторије. Што се тиче присуства пиралена у земљишту, из „БЦ Метала“ кажу:

„Два пута је узорковано земљиште. Први пут један од тих узорака је приказао концентрацију пиралена, ови остали узорци нису. У другом узорковању није било концентрације пиралена, била је мало појачана концентрација никла, са којим ми не радимо.“, каже Бранкица Калаба, која у „БЦ Металу“ ради 15 година.

Више појединости око самог извјештаја покушали само добити директно из Института за заштиту и екологију РС, али нам је поручено да је директор института на путу и да не могу износити било какве детаље. Према информацијама које су пренијели поједини медији, у извјештају је наведено да се не може гарантовати да не постоји загађење када је ријеч о доњим слојевима земљишта и да је неопходно урадити комплетан мониторинг земљишта, као и анализу подземних вода у кругу „Инцела“.

Што се тиче здравственог стања радника, о томе брине Завод за медицину рада и спорта РС. Међутим, Република Српска нема установу за лијечење од тровања пираленом, тако да би у евентуалном случају угрожени морали ићи на лијечење у Београд. У рјешавање проблема укључен је и Институт за јавно здравство Републике Српске, што нам је потврђено и из ове установе.

Градска власт са друге стране, каже да комплетна ситуација око рјешавања проблема може потрајати годинама, јер је загађење вјероватно присутно од самог почетка рада постројења. По питању прегледа радника кажу:

„Нити је наложено, нити ће бити наложен ванредни здравствени преглед свих који су на том простору у шездесет и нешто пословних субјеката. Бесмислено је. На већем броју локацијама нема утврђеног загађења. Бесмислено је вршити здравстене прегледе у неким управним зградама, гдје нема никаквог облика загађења.“, поручује први човјек Града Бањалука Игор Радојичић.

Треба ипак напоменути да комплетан терен у „Инцелу“ није прегледан, тако да остаје да се види да ли ће одлука Градске управе бити промијењена. Ни детаљи око самог канцерогеног уља нису били презентовани на вријеме, што потврђује и чињеница да су се прве конкретније информације сазнале тек пар мјесеци након хаварије у „Енергани“ у марту, до које је дошло када су радници покушали исјећи дијелове трафостанице. Том приликом један дио уља је исцурио у земљу, а други дио је плануо.

Након тога, у јавност су почеле пристизати информације да се земљиште из „Инцела“ одвози и затрпава на више локација у Бањалуци, а то су Чесма, Мађир, Борковићи, а од прије пар дана и Лауш. Управо на те проблеме, више пута су упозоравали и из опозиције. Неколико акција, петиција и новчана средства од 600. хиљада долара преусмјерена су за рјешавање проблема са пираленом.

Комплетна информација око свих дешавања и предложени план дјеловања, ићи ће на наредну сједницу Скупштине града.



(БН ТВ)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Прле

04.08.2019 18:24

А ви Б.Луцани сједито мирно код куце и гледајте како вас трују ,дјецу ,унуцад.а кад недо бог оболите е онда це бити касно сједите и даље .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Асд

04.08.2019 18:48

За све је крив Драшко Станивуковић. Он је то почео причати и форсирати а да није причао људи не би знали и не би имали појма да могу од тога оболити и могли би срећно гласати за Додика а овако сада СНСД мора убиједити људе да то није ништа о да их лажу они који кажу да је то штетно по здравље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мло

05.08.2019 00:34

Мафијаска власт је спремна на све.Њима је битан мандат,цетири године бахацења и оргијања.За њих је народ небитан,за њих је народ стока коју могу купити парама које су опљацкали од тог истог народа.

Name

ИСТИНА

04.08.2019 19:26

Срећа па мали Станивуковић ово покрену.Можда и јесте циљ да што више људи покрепа јер у загађеној зони сигурно нема да раде чланови владајућих партија.Ту ради само гола биједа која не бира радно мјесто.Видјећемо шта ће рећи грађани Бања Луке идуће године у октобру или ће и за ово оптужити опозицију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Асд

05.08.2019 06:26

Оптужиће опозицију путем режимских медија и путем кафански прича.

Name

Влад Тепеш

04.08.2019 19:39

Хахаха, шта год се помене Српска то нема. Не може испитати земљиште, не може лијечити раднике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влад Тепеш

04.08.2019 19:40

Ахахаха Бања Лука пријестоница културе. Да, али у рангу Чернобила. Е градоначелниче

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

04.08.2019 21:58

С тим да за пирален у Инцелу требало је 14 година.

Name

Влад Тепеш

04.08.2019 19:41

Надреалније не може, ајд што попљачкаше град, него на крају и сравнише са земљом, потроваше хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

05.08.2019 00:29

Када је то уље довезено у Инцел и ко га је ту складистио?Колико година нас трују,а ми не знамо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опет се нешто мути

05.08.2019 07:29

Кажу... Прво узорковање је садржавало уље ПИРАЛЕНА, а друго није! Друго узорковање је имало садржај никла са којим не раде!

Name

Аноннимусс

05.08.2019 11:36

А ста да вам казем , бирали сте и треба да трпите.

ОДГОВОРИТЕ