Радуљица: Било би лијепо да играмо с Америма у финалу!

И да их овога пута победимо! “Евролига? Жеља ми је да играм на Фајнал фору Евролиге. Не само да га освојим, него да будем тамо и да видим шта се дешава. Са тимом који напада Фајнал фор и који се бори за врх - зашто да не"!

Кошарка 05.08.2019 | 12:45
Радуљица: Било би лијепо да играмо с Америма у финалу!
Светско првенство нам се приближава, Мундобаскет је све ближи, а Србија ће га отворити утакмицом против Анголе. Мирослав Радуљица је један од кандидата да игра за Орлове на том турниру, а за сајт Еурохупс је дао интервју у коме је говорио о Мундобаскету, али и развоју своје каријере.

Такође, истакао је да би волео да Србија опет игра против САД-а у финалу, али да овога пута изађе као боља.

Радуљица се присетио свог одласка у НБА лигу 2013. године.

"Било је то интересантно искуство за мене, али сам можда имао тежи пут тамо. Мислио сам на почетку да ће бити лакше, јер сам већ говорио Енглекси и имао прилику да радим са америчким играчима. Отишао сам тамо и то је био можда највећи културолошки шок кји сам има, иако сам пре тога играо у неколико земаља. Имам и даље доста пријатеља тамо. Као играч нисам имао много прилике да играм, али је то највећи ниво до ког као играч можеш да стигнеш. Увек кажем да бих се вратио у ту лигу. Имам само добра искуства из Америке".

Како би упоредио НБА са Европом?

"Одрасли смо у кошаркашким земљама и тако смо учени. Од малена идемо само на победу, али спорт има тотално другачију структуру. Не кажем да је то боље или лошије. Тамо победа није толико вижна, већ се на то гледа као на део спорта. Нема много туге нити превише радовања. Имаш 82 утакмица и мораш да будеш спреман за следећу. Овде је све драматичније и као дете желиш да будеш бољи од твојих пријатеља на сваком тренингу. Волим оба приступа. У САД-у је више у питању снага, шутирање и трчање, а у Европи је све више тактички оријентисано. Свиђа ми се и једно и друго".

Познато је да је Мирослав Радуљица велики љубитељ мотора Харли Дејвидсон, а Милвоки је њихов дом.

"Било је невероватно бити тамо где је Харли измишљен. Ишао сам често у фабрику, музеј и генерално сам гледао моторе. Тамо људи живе за то и свуда их можеш видети. Као и начин понашања, одевања. То ми је све било блиско. Поред хладног времена, било је занимљиво живети тамо".

За повратак у НБА Радуљица је отворен. А у Евролигу?

"Наравно. Жеља ми је да играм на Фајнал фору Евролиге. Не само да га освојим, него да будем тамо и да видим шта се дешава. Са тимом који напада Фајнал фор и који се бори за врх - зашто да не".

Каква су очекивања од предстојећег Мундобаскета који се одржава баш у Кини где Радуљица игра?

"Знамо колико морамо да радимо да бисмо дошли тамо где желимо да будемо. Навијачи само виде коначан циљ, што није погрешно. Ми смо из земље која увек циља највише, тако да се тако и спремамо. Увек кажем да имамо сјајан тим са момцима који надолазе".

Путовања на утакмице квалификација му нису лако пала...

"Морао сам да долазим четири пута и то је било исцрпљујуће и за мене као играча, али и због тога што сам путовао око 18 сати и јако ми је драго што је све готово. Било је сјајно доћи кући током сезоне. Срећан сам што ће се играти у Кини зато што ћу моћи да помогнем саиграчима. Не само у кошаркашком смислу, већ и са мојим животним искуством тамо".

Четворка центара Србије делује опасно по сваког противника, ту су Јокић, Марјановић, Радуљица и Милутинов...

"Веома смо високи и имамо добре играче на свакој позицији. Као тим смо високи. Можеш да направиш различите комбинације које могу да буду изазов за противника".

Србија је играла против САД-а у финалу Олимпијских игара 2016. као и две године пре тога у финалу Светског првенства у Шпанији. Да ли су ти порази додатна мотивација за Орлове?

"Увек. Био сам у Лос Анђелесу и радио неке припреме тамо. Док сам био у теретани видео сам на ТВ-у мечеве са СП 2014. Питао сам да пусте финале. Док сам гледао, помислио сам да би било лепо да играмо с њима у финалу и да их овога пута победимо. То је мотивација за све да раде, да буду у репрезентацији... Има нешто веће од играња на Светском првенству и Олимпијским играма за злато против САД-а. Са Светским првенством у мислима, то је мотивација за нас, то је сигурно".

Извор: моззартспорт

ФОТО: ФИБА

Коментари / 0

Оставите коментар