Прича: Коме ће Рома извадити кестење из ватре?

Јувеу или Интеру? У каквој су ситуацији Јувентус, Интер, Милан, Аталанта, Рома, Лацио…

Фудбал 04.08.2019 | 23:30
Прича: Коме ће Рома извадити кестење из ватре?
На половини смо прелазног рока у Италији. Од седам клубова који ће се борити за места које воде у Европу (Јуве, Наполи и Интер за скудето. Лацио, Рома, Аталанта и Милан за четврто место које води у Лигу шампиона) данас би мирне душе могли да затворе капије фудбалске пијаце само Лацио и Аталанта. Штавише, за Лацио би то била одлична вест јер ако Сергеј Милинковић Савић остане у Формелу, са постојећим играчким кадром, тим Симонеа Инзагија би био фаворит за четврто место. Стицајем околности у двобоју између Јувентуса и Интера на фудбалској пијаци кључну улогу може да одигра Рома продајући Џека и купујући Игуаина или Икардија. Поставља се питање, зашто би Рома помогла Јувеу или Интеру?

ЈУВЕНТУС

Стара дама је обавила само половину посла у овом прелазном року иако је већ довела тројицу врхунских играча, Де Лихта, Рабиоа, Ремзија, вратила Буфона, узела потенцијално великог дефанзивца Демирала из Сасуола а у размени са Ромом и талентованог бека Луку Пелегринија. На све то треба додати да су Бјанконери све поменуте играче платили мало више од 100.000.000 евра, плус 30 и кусур милиона за неизбежне провизије.

Проблем Јувентуса је што мора да прода пар фудбалера и оствари тзв. плусваленце од најмање 150.000.000 евра како не би ризиковао да се нађе у чељустима финансијског фер плеја УЕФА. У том смислу потез Јувентуса да удоми Паула Дибалу је вишеструко исплатив за Стару даму. У Континаси не верују више да Дибала може да буде играч који ће да прави разлику и да би у следећој сезони грејао више клупу него што би играо. Истовремено, Аргентинац је играч на коме Јуве може да оствари половину потребних “плусваленци”. Уз то се указала прилика да Јуве узме Лукакуа и поквари планове Интера кога у Континаси сматрају најозбиљнијим такмацом у будућности. Дакле, с једним ударцем Јуве би остварио четири “муве”: решио се Дибале, зарадио половину потребног новца у овом прелазном року, добио центарфора чије карактеритике одговарају Роналду и Саријевом типу игре и задао низак ударац вечитом ривалу.

Осим Дибале, Јуве мора да прода и Игуаина, Манџукића, Кедиру, Матуидија, Кансела, Перина, што неће бити нимало лако, и да преломи кога ће жртвовати или послати на позајмицу између Руганија и Демирала. Игуаин, Манџукић, Кедира и Матуиди имају преко 30 година, астономско високе плате и нису ради да напусте Торино,  Перин се опоравља од повреде а Јуве мора да тражи баснословну цену за Кансела како не би направио “минусваленцу” будући да је Португалац плаћен 40 милиона евра прошлог лета.

НАПОЛИ

Председник Наполија Аурелио Де Лаурентис је направио добар посао али су потребна још два појачања да би у Напуљу екслодирала бомба оптимизма пред следећу сезону. Долазак једног од најбољих дефанзиваца у Европи Маноласа, куповина једног од најталентованијих везиста Елмаса и обећавајућег бека Ди Лоренцасу одличан темељ, али ће остати на томе ако до краја августа у град подно Везува не дођу ХамесРодригез и још једно “топ” појачање.

Карло Анчелоти је “урби ет орби” обзнанио да је Хамес Родригез играч кога жели и који је по њему кључан за квалитативни помак у амбицијама клуба. Наравно, Хамес није Марадона, али би његов долазак у град подно Везува био доживљен приближно на исти начин као искрцавање некадашњег “Пибеа де оро”. Штавише, изостанак доласка Колумбијца би имао ефакат негативног бумеранга чије последице не би ублажио ни долазак Маура Икардија. Као што се видело у Напуљу нико није “чупао косу” што је Пепе завршио у Арсеналу, као што нико не би “секао вене” ако не дође Икарди, док би недолазак Хамеса оставио горчину у Напуљу.

Највећа препрека за долазак Икардија у Наполи није ни цена коју тражи Интер а ни плата на коју претендује Ванда Нара. Најтеже премостив проблем је питања права на искоришћавање лика и имена Маура Икардија, пошто Де Лаурентис има челична правила да Наполи мора да поседује сва права на комерцијално искоришћавање лика и имена Икардија.

ИНТЕР

После одлично обављеног посла у првим данима прелазног рока када су доведени Годин, Сенси, Барела и Лазаро, Интеров оперативни двојац Марота и Аузилио сударио се са “опструкцијом” колега из Јувентуса Паратичија и Недведа. Интер има договор са Џеком већ неколико месеци за трогодишњи уговор са платом од 4.000.000 евра по сезони. У Апијано Ђентилеу верују да је Јуве иза тврдоглавог инсистирања Роме на цени од 20.000.000 евра за Џеков играчки картон и одбијање да поменута цифра буде, поред кеша од 12.000.000 евра, допуњена играчима из подмлатка.

С друге стране, Интер је ишао на сигурно и са Лукакуом. Будући да је Белгијанац изгубио статус стартера у Манчестеру - штавише са појавом младог Гринвуда, ризиковао би да буде трећи Сослкјеров избор пошто је Рашфорд прва опција за шпиц напада - и да ниједан други клуб није показивао интересовање за центарфора Јунајтеда, Марота и Аузилио су веровали да ће Манчестер крајем јула пристати на њихову понуду, мало више од 60 милиона евра, имајући у виду да се прелазни рок у Енглеској завршава осмог августа. Планове Интера је покварио Јувентус са картом Дибала која је заинтригирала Јунајтед.

За сада на хоризонту нема кредбилних алтернатива за Џека и Лукакуа. Преокрет би могла да донесе продаја Икардија, али бивши капитен Интера тврдоглаво одбија све понуде. Како пролази време  питање “Шта је то урадио Икарди неопростиво да у Интеру нема више места за њега?” постаје све незгодније за милански клуб.

АТАЛАНТА

Клуб из Бергама је довео два играча који су била неопходна тренеру Гасперинију да појача конкуренцију у тиму и да има адекватне алтернативе у случају повреда или картона. Малиновски и Муријел су добро промишљена и адекватна појачања за Богињу. С друге стране, Аталанта је задржала све своје кључне играче а продала је само Манчинија, и то за добру суму новца Роми, који је изгубио статус стартера у последњем делу претходне сезоне.

Пред Аталантом су две замке. Прва би могла да се верификује у следећим недељама ако би Интер јурнуо на Дувана Запату и појавио се у Бергаму са непристојном понудом, од 50-60 милиона евра. Друга замка је класична: у спорту па и у фудбалу је теже поновити него остварити успех, или успешну сезону.

МИЛАН

Нови водећи трио Милана Малдини-Бобан-Масара спроводи прилично верно оно што је фамилија Сингер преко њиховог човека од поверења у Миланелу Газидиса обећала: подмлађивање Росонера и стварање новог тима “ундер 25”. Сва досадашња појачања Милана одговарају постављеном профилу играча: Бенасер, Ернандез, Крунић, Леао, Дуарте, као и жеља да се доведе Анхел Кореа из Атлетико Мадрида.

Ипак постоји неколико контроверзних тачака у Милановом плану. Први се односи на везивање, по некима опасно, за португалског агента Жорхеа Мендеша. У том контексту се помиње продаја Кутронеа за мање више 20 милиона евра и куповина за дупло већу суму Леаа из Лила.

Следећи испит који ће тројка Малдини-Бобан-Масара морати да положи је продаја играча који се више не уклапају у пословну филозофију или стил игре Марка Ђампаола. Тим пре што и Милан мора да направи барема 80.000.000 евра плусваленци. Најједноставнији начин је био продаја голмана Донарума која би сам решила сва питања, али парадоксално за једног од најбољих чувара мреже на свету нема заинтересованих клубова, односно оних који би платили 60.000.000 евра за његов картон. На трансфер листи су и Родригез, Сусо, Биља, Кеси а и Чалханоглу би могао да буде продат ако се појави одговарајућа понуда.

РОМА

Акције Роме на фудбалској пијаци су поделили јавно мњење у Вечном граду. На једној страни имамо оне који виде позитивне сигнале у новом курсу Ђалоросих инспирисианих новим спортским директором Петракијем и тренером Фонсеком, а на другој оне који врте главом и подсећају да је пре три године Рома играла са Шченснијем, Маноналсом, Рудигером, Емерсоном Палмијеријем, Де Росијем, Најнголаном, Џеком, Салахом.

Одласке Маноласа, Де Росија, Ел Шаравија, Луке Пелегринија Рома је компензовала донекле са доласцима Манчинија, Дијаваре, Веретуа, Спинацоле и голмана Лопеза. Када се погледа биланс Рома је већ потрошила више око 100.000.000 евра за појачања, односно 30 милиона више од цифре која је инкасирана од продаје.

Коначни суд о прелазном року Роме ће зависити од решења за одбрану,потребан је још један доминантни дефанзивац - Алдервајрелд би био одлично решење али Тотенхем тражи суму (28.000.000 евра) коју Рома у овом моменту не може да плати - и како ће се завршити прича са Џеком. За Ђалоросе би најбоље било да остане Џеко, по цену и да га следеће године изгубе без евра обештећења. Игуаин и Икарди који очигледно не горе од жеље да обуку дрес Роме су превише ризичне опкладе за римски клуб у овом деликатном моменту. Једноставно Рома не сме да погреши са инвестицијом од 60 милиона евра и више колико би коштали трансфери и плате двојице Аргентинаца.

Такође, не види се мотив зашто би Рома вадила кесетње из ватре Јувентусу или Интеру купујући играче које та два клуба не желе и који представљају велики финансијски терет.

ЛАЦИО

У идеалном свету Лацију би требао још један нападач па да комплетира парк играча на располагању Симонеа Инзагија. Наравно, под условом да Сергеј Милинковић Савић остане у Формелу. Све се врти око српског играча, и од његовог (не)останка зависи и коначни суд о кампањи Небескоплавих у овом пралазном року. У сваком случају како се ближи 8. август (завршетак прелазног рока у Енглеској) тако расту шансе да Милинковић остане барем још годину дана у Лацију.

Гарант навијачима Лација да би Сергеј могао да игра још једну сезону за њихов клуб је председник Клаудио Лотито. За разлику од већине председника који су склони компромисима, Лотито је тврдоглав као мазга и кад он зацрта цену за једног играча од ње не одустаје до краја. Другим речима, без 90.000.000 евра Милинковић се не помера из Формела, а број клубова који може да плати ту цену је екстремно лимитиран. Ето зашто шансе да Милинковић остане у Вечном граду расту.

Иначе, Лацио је у овом прелазном року довео Вавра, Адекањеа и пре свега Лацарија. Вавро је интелигентна инвестиција Лација и Инзаги ће имати довољно времана да га безболно прилагоди Серији А пошто је Раду реинтегрисан у тим Небескоплавих. Адекање је бесплатна опклада Лација: бивши играч Ливерпула је дошао без евра обештећења и све што уради позитивно биће у корист Лација.

Право појачање, осим останка Милинковића, је Лацари. Једино хронично слабо место Небескоплавих у прошлим сезонама је био десни бок на којем Марушић није успевао да оправда поверење и одради све што се од њега тражило. Лацари је идеалан играч за формацију коју примењује Инзаги 3-5-2. Дојучерашњи игач Спала је просечни бек јер у дефанзивној фази не даје гаранције, али је зато у офанзивној фази оно што Италијани зову “моторино” који шпарта по крилу, прави играча, добро центрира, одиграва један-два и има солидан ударац ка голу.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар