Дортмунд слави Џејдона и Суперкуп, Бајерн разбијен!

Сјајна партија жуто-црних у великом дербију немачког фудбала.  Не, то није дечко који обећава, то је светска класа - Санчо уништио Бајерн! Млади Енглез с два слалома по 50 метара, асистенцијом и голом, донео први трофеј Борусији у новој сезони. . .

Фудбал 04.08.2019 | 15:33
Дортмунд слави Џејдона и Суперкуп, Бајерн разбијен!
После три године, Бајерн је у суботу предао трофеј немачког Суперкупа свом највећем ривалу Борусији из Дортмунда:

ДОРТМУНД - БАЈЕРН 2:0 (0:0).

Изабраници Лусијана Фавра освојили су шести пехар Суперкупа Немачке тријумфом над баварским тимом, који је остао на седам освојених трофеја.

Ово је био 124. "Дер Класикер" у историји, а 33. победа Дортмунда. убедљивији је Бајерн са 58 тријумфа, уз 33 нерешена исхода.
На препуном "Вестфалену", домаћин је био бољи од екипе Нике Ковача и заслужено је стигао до победе погоцима Пака Алкасера и Џејдона Санча у другом полувремену, а по свему приказаном, тријумф "милионера" је могао да буде и убедљивији.

Већ у првом минуту Мануел Нојер је спасио Бајерн сјајном одбраном ударца Марку Ројсу, да би потом у 15. минуту беспотребно истрчао 40-ак метара од свог гола и омогућио Паку Алкасеру да шутира према празној мрежи... Поред стативе.

Нојер је у 20. минуту поново сјајно интервенисао након нове шансе "милионера" и ударца Рафаела Гереира, а онда су Баварци преузели иницијативу и до одласка на одмор неколико пута запретили голу екипе из Дортмунда.

Међутим, Кинглси Коман у два наврата није успео да погоди мрежу голмана Марвина Хица.
Али мрежа се затресла почетком наставка - на другој страни.

Лопту је на средини одузео Џејдон Санчо, промешао је потом одбрану минхенског тима и упутио повратну лопту, а мајсторски, сам угао, погодио искусни Шпанац Пако Алкасер - 1:0.

Да пехар остане на "Сигнал Идуна Парку" побринуо се Санчо сјајним соло продором у 69. минуту када је истрчао контранапад и рутински послао лопту испод Нојера - 2:0.

Бајерн је потом био веома немоћан што је довело до попуштања живаца и неспортских потеза код изабраника Нике Ковача.

Пољски нападач Роберт Левандовски, који је у претходном Суперкупу против Ајнтрахта (5:0) уписао хет-трик, није се практично нашао ни у једној правој шанси, да би средином другог дела жестоко са две ноге стартовао на швајцарског голмана домаћина.

Грубост и неспортско понашање показао је и Јошуа Кимих, нагазивши Санча без лопте код аут линије због чега је могао да буде искључен, али судија Данијел Зиберт му је мало "прогледао кроз прсте" и показао само жути картон.

Био је то тренутак инспирације младог велемајстора... Пардон, два тренутка. И то таман када су помислили да су га "ушкопили". Џједон Санчо није више клинац коме предвиђају велику каријеру - Џејдон Санчо је светска класа! С два брутална слалома од по 50 метара завршена - један асистенцијом, други голом - 19-годишњи Енглез, вероватно најталентованији још од Газе и Криса Водла, задао је снажан ударац Бајерну на старту сезоне - 2:0! 

Борусија је узела трофеј који не вреди много у коначном збиру, када се тамо у мају подвуче црта, али једна овакава победа била је преко потребна младом тиму Милионера да увиди да може да се носи са моћним Баварцима, ако ништа друго. Наравно, ништа овај резултат не мора да значи. Нити је ово најјачи Бајерн (није било Гнабрија, Лукаса Ернандеза, Павар је ушао тек у другом делу, чека се и то велико појачање у лику Лероја Санеа), нити је ово тим Борусије који ће истрчати у првом колу (треба направити места за Бранта, можда и за Торгана Азара, Хакимија). На крају крајева, овакви порази аждају из Минхена много не боле, али могу да учине да "дечурлија" Лусијана Фавра у њу престане да гледа као у нешто недокучиво. 

Након одличних првих пола сата током којих смо видели фудбал у топ ритму и добрих десетак ударац ка оба гола, где су Мануел Нојер и Марвин Хиц у више наврата истицали врхунским одбранама, уследило је затишје и припрема за олују у режији млађаног Санча. Вихорно крило Дормунда у првом делу више је провело на својој половини штитећи леђа својим штоперима од опасног Давида Алабе, да би га Фавр тек у наставку гурнуо напред. И као да је наредио: нападај! 

А када је Џејдон почео да напада Баварцима није било спаса. Сви они који су говорили после априлске "петарде" у Минхену да ће морати још млека да попије како би играо велике утакмице (и заиста га тада није било нигде), имали су упориште и у вечерашњем првом полувремну. Али шта ћемо сад ругим? Џејдон Санчобуквално је рашрафио баварску машину у та два продора. 

Тај први погодак у 48. минуту посебно је атрактиван. Од Санчовог надмудривања са тројицом, четворицом пратилаца, преко "тунела" кроз Толисоа, све до паса за Пака Алаксера који ће пробити "тунел" и кроз Зулеа до мреже Нојера.  

У другој ситуацији, у 69. минуту, страдао је и сам Нојер. Још један "тунел"! Трећи...

Бајерн је у неколико десетоминутих периода вечерас показао да је и даље технички јачи, да уме боље и дуже да "дави" лопту, али Борусија је очито извукла неке поуке из претходне сезоне. Ако је већ тако, мора се више ризиковати и ићи агресивније већ у корену напада. Управо тако пало је први гол, када су Ројс и Санчо ухватили у "сендвич" Тијага Алкантару. Када се тај високи пресинг добро одигра, онда лопту губе и њени најбољи чувари. А Алканатара спада у такве. Други гол јесте нешто друго, али је такође извучена поука. Овај и онај Аканђи од пре шест месеци нису исто. Плус, чека се здрав Матс Хумелс. Мада је Топрак, руку на срце, лавовски обавио свој део посла. 

Све то иде у прилог челницима Дортмунда који су веровали у Фавра, дали му нови уговор и ево - добили прве резултате. Ако ове сезоне и не буде конкурентнија у трци са Баварцима (титула је пројектована за 2021), Борусија сигурно неће пролазити као боса по трњу у међусобним окршајима... 

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар