Чека ли Вилу судбина Фулама? Потрошили 150 милиона!

Доскорашњи друголигаш у енглеском фудбалу потрошио је новац какав други могу да сањају. . . Заправо, нико у Премијер лиги није дао на обештећења као они, штавише - гледано глобално више су уложили само Реал, Барса, Атлетико и Јуве!

Фудбал 05.08.2019 | 00:00
Чека ли Вилу судбина Фулама? Потрошили 150 милиона!
Победник "најскупље" утакмице у фудбалу, финалу плеј-офа Чемпионшипа на "Вемблију", потрошио је огроман новац овог лета како би и задржао статус члана елитног ранга.

Астон Вила готово да више не личи на тим из сезоне 2018/19, екипи Дина Смита прикључило се чак 12 нових играча, а није искључено да их буде још - пошто је прелазни рок у Енглеској отворен још пет дана, односно до почетка сезоне у Премијер лиги.

Потпуно невероватно звучи да је досадашњи друголигаш у појачања инвестирао 150 милиона евра, или да будемо прецизни 148.600.000, што је новац који није потрошио НИКО у Енглеској.

Иза њих је Арсенал, петопласирани тим из прошле сезоне у Премијер лиги, који је на доласке тројице играча, између осталих и Николаса Пепеа - најскупљег у историји клуба, укупно инвестирао 117 милиона евра, док је "дебело" иза Манчестер сити са потрошњом од 90 милиона евра. 

Истина, у наредним данима ће на листи скочити Манчестер јунајтед који је до сада потрошио 72 милиона евра, али у то није укључен најављени трансфер Харија Мегвајера за 93 милиона.

Гледано глобално, само четири екипе су потрошиле више новца од Астон Виле овог лета; три најбоља шпанска клуба Реал Мадрид (303 милиона евра), Атлетико Мадрид (244) и Барселона(237), односно Јувентус који је потрошио 152 милиона евра.

За разлику од њих - Астон Вила није зарадила НИ ДИНАР, док су "књиге" поменутих европских великана далеко балансираније пошто су добили и новац од продаје.

Највећи трансфер Астон Виле је бразилскинападач Весли из Клуб Брижа (25 милиона евра), нешто мање је отишло на штопера Тајрона Мингса из Борнмута (22,3), док су између 10 и 17 милиона плаћени Даглас Луиз (Сити), Мет Таргет (Саутемптон), Езри Конса (Брентфорд), Марвелус Нкамба (Клуб Бриж) и Трезеге (Касимпаша). 

Нешто мање новца отишло је на Анвара Ел Газија (9), Тома Хитона (9), Бјерна Енгелса (8), Жоту (4,5) и најмање Кортнија Хауса (3,4).

Наравно, ово није први пут у Премијер лиги да новајлија у такмичењу "расипа" новац како би обезбедио опстанак, а прошле сезоне смо имали случај са Фуламом - који је упркос довођењу толико појачања експресно враћен у нижи ранг.

Они су потрошили нешто мање (око 115 милиона евра), дошло је и много играча на позајмице, а толико нових имена није могло да се уигра за кратак период.

Због тога је уједно отказ добио и Славиша Јокановић, док ни његови наследници - Клаудио Ранијери и Скот Паркер - нису успели да "наштимају" екипу све до завршетка сезоне, а занимљиво је да ове године у Чемпионшипу нису плаћали обештећења за трансфере.

Занимљиво је да друга два клуба која су изборила промоцију, Шефилд јунајтед и Норич, водила су другачију трансфер политику: први су потрошили 45, а други тек 5 милиона евра!

Коме ће успети?

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар