Напад: Ово је убица из Тексаса

Само 19 минута прије него што је испаљен први метак у тржном центру у америчком граду Ел Пасо, што ће се претворити у најкрвавију масовну пуцњаву у САД-у ове године, нападач је наводно на једном интернет форуму објавио манифест у којем је објаснио мотиве свог чина.

Свијет 04.08.2019 | 12:26
Напад: Ово је убица из Тексаса
У нешто више од 2.000 ријечи нападач, 21- годишњи Патрик Курцијус, говорио је о "латино инвазији на Тексас" те о детаљном плану сегрегације етничких мањина у засебне територије. Сматрао је да ће бијелци ускоро бити "етнички замијењени".

Власти су потврдиле да је осумњичени за пуцњаву у тржном центру Сиело Виста, у којој је убијено најмање 20 особа, а повријеђено још 26, аутор овог манифеста.

"Је*** ти ово, биће ср***, али не могу више чекати. Вјероватно ћу данас умријети", написао је он.

Манифест, насловљен "Неугодна истина", почиње објашњењем да је напад инспирисан терористичким нападом на џамије у Крајстчерчу на Новом Зеланду почетком ове године, у којима је убијена 51 особа.

У манифесту новозеландског убице аутор је промовисао теорију "бијеле надмоћи" под називом "велика замјена".

У "Неугодној истини" аутор изражава сличну идеологију, али тврди да је "овај напад одговор на латино инвазију на Тексас".

"Једноставно браним своју земљу од културне и етничке замјене проузроковане инвазијом", написао је аутор.

Тржни центар Сиело Виста популарно је мјесто за људе са обје стране америчко-мексичке границе. Викендом град привлачи мноштво купаца из Мексика, који се слијевају у тржни центар и враћају се преко границе са својим намирницама.

Аутор каже да вјерује да "Американци труну изнутра", те претпоставља да ће "многобројно латиноамеричко становништво у Тексасу државу учинити демократским упориштем за наредне генерације".

Поред изношења својих идеолошких увјерења, аутор је писао о врсти наоружања које ће користити у предстојећем масакру, најављујући да ће користити пушку АК47, али инсистира на томе да би радије употријебио нешто моћније.

Крусиус је наводно мушкарац виђен на надзорним снимцима како пролази кроз предњи улаз у тржни центар Сиело Виста Волмарт с јуришном пушком. Ватру је најприје отворио на паркингу испред тржног центра, пуцајући на локално становништво које је ту скупљало новац у добротворне сврхе.

Ова 20-минутна пуцњава је осми најсмртоноснији напад у историји САД-а. Полиција је на мјесто догађаја стигла шест минута након што је убијање почело.

"Учинио сам то прије него што изгубим живце", написао је нападач, додајући да уопште није потрошио много времена за планирање напада.

Додао је да није расиста, а своје непосредне акције описује као "беспријекорне".

"Ово није чин империјализма, већ чин очувања", пише он и додаје да се његова "идеологија није мијењала неколико година ... [и] прије Трампа и његове кампање за предсједника."

Судећи према извјештају који је јавности представио мексички предсједник Андрес Мануел Лопез Обрадор, међу убијенима су три мексичка држављанина, а још шест их је рањено.

(Агенције)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Игипоп

04.08.2019 10:38

Кад има орузја на сваком кораку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.08.2019 12:00

Код нас нема свако орузје па имамо висе убистава него Америка.

Name

Цирус

04.08.2019 11:21

Осудјујем ово дјело али се слазем са његовим видјењем о тоталној миграциој и наталитетној офанзиви ислама на све сто има везе са хрисцанством и хрисцанском културом!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поздрав из Словеније

04.08.2019 13:09

Ајд богати реци нам, какве везе латиноамериканци имају са исламом..

Name

Жаре

04.08.2019 15:17

Немају латиноси ништа са исламом али оно што су мигранти из исламских земаља у Европи, у САД су латино мигранти.Гомила махом необразованих људи, сасвим другог менталитета.и навика, са многочланим породицама, неспремних на прилагођавање новој средини али склоних да ту средину мијењају према себи, често агресивних, при томе очекују велуку пимоћ од државе али им не пада на ум да ту државу поштују!

Name

Никакво

04.08.2019 11:56

Цудо за тексас ујак ми зиви тамо 40 год казе да у маркету преко пута њега глок пистољи стоје поред пелена за бебе и хигијене за бебе, наводно су најкултурнији у саобрацају зато сто сваки становник тексаса има у просјеку има 6 комада орузија у аутомобилу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.08.2019 14:54

Овај је вероватно имао балканске крви у генима.

Name

Ди

04.08.2019 14:46

Зар ово није тероризам?

ОДГОВОРИТЕ
Name

добро питање

04.08.2019 16:48

Није зато сто није Муслиман