Повратници: Не дамо дједовину

Удружење повратника Срба из Мостара позвало је “Аутоцесте Федерације БиХ” да без одлагања организују јавну расправу о траси Коридора “Пет це” јужно од Мостара, јер се велики број мјештана, махом повратника, противи насилној експропријацији земљишта и уништавању њихових кућа и природних богатстава.

Босна и Херцеговина 03.08.2019 | 16:19
Повратници: Не дамо дједовину
Мјештани јужних мостарских насеља, међу којима је највише српских повратника, апелују да планирана траса ауто-пута не иде кроз најплоднију земљу Ортијеша, Ходбине и Малог Поља јер ће нанијети несагледиву штету и пријети поновном исељавању Срба са својих огњишта.

Из Удружења повратника наводе да су “Аутоцесте ФБиХ” према закону дужне да организују јавну расправу јер у супротном излазе из правног оквира и дубље улазе у наставак илегалног процеса, што ће имати велике правне посљедице.

У саопштењу се наводи да “Аутоцесте ФБиХ” шаљу своје представнике “на терен” који новцем покушавају поткупити поједине становнике насеља Ортијеш, Косор и Мало Поље и откупити дијелове земљишта куда би ишла њихова замишљена траса.

– Тиме желе да ослабе отпор повратничког становништва према овој траси и доведу људе пред свршен чин. Значајан број не подлијеже том притиску и не пристају ни за какав новац да продају дједовину и земљу од које сада живе – истичу из Удружења.

У саопштењу се наводи да мјештани траже да траса ауто-пута буде измјештена тамо гдје је одувијек и била уцртана – на брда изнад Мостара.

Мјештани тврде да је садашња траса усвојена мимо закона и уцртана преко аеродрома који је проглашен за перспективну војну имовину. 

– Иако из `Аутоцеста ФБиХ` тврде да на дионици Мостар југ-тунел Квањ нема незадовољства и да су већ урадили на десетине рјешења, стање на терену је сасвим супротно – наводи се у саопштењу Удружења повратника Срба у Мостар.

Из Удружења додају да у “Аутоцестама ФБиХ” свјесно избјегавају сваки контакт са становништвом јужних дијелова Мостара, осим када треба околчити замишљену трасу или им пријетити одузимањем земље чиме праве тешке повреде процедура и упорно одбијају да дају одговоре на питања која им се постављају.

У саопштењу се наводи да јавна расправа мора бити одржана и да јавност мора бити укључена у доношење овако важних одлука према важећим законима ФБиХ.

– Неодржавање јавне расправе је тешка повреда процедура без које међународни финансијери неће дати потребна средства за изградњу овог дијела аутопута – рекао је члан Удружења повратника Срба Вујадин Берберовић.

Старосједилац Косора Нура Стеин, која се вратила прије 21 годину, прича како је све поново градила из темеља, подигла насаде воћњака и нема те цијене коју би неко могао да јој понудити да би пристала да све прода и оде.

– Немам друге земље ни мјеста на којем желим живјети. Долазили су да околче трасу преко моје земље и отјерала сам их, јер нико нема право да улази у мој посјед, без моје дозволе – рекла је Нура Стеин. Из Удружења подсјећају да, према препорукама струке, најповољнија траса иде преко обронака Подвележја, гдје нема никаквих конфликата у простору, односно нема откупа приватног земљишта нити рушења повратничких кућа и винограда.

У саопштењу се наводи да њихова борба траје три године, од како је крајем 2016. године дионица ауто-пута уцртана кроз јужна мостарска насеља, а затим одлука о тој траси усвојена у Парламенту ФБиХ.

(Срна)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Постао

03.08.2019 14:29

Ово није ни близу истине, ми се чак радујемо да се земљиште које нико не обрадује откупи има несто људи који желе сто више извући сто је разумљиво иако мислим да је ово висе него реално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.08.2019 19:22

Да оче преко моје земље частио би.

Name

мостарац

04.08.2019 06:05

Не знам за вас двојицу, можда вама то заиста одговара. Нисам Србин нити имам икакво имање јужно од Мостара али мени је глупо да се аутопут са брда спушта у долину Неретве јужно од Мостара а онда од Буне опет иде на брдо. Толико вриједне и квалитетне земље се трајно уништава. Још већи проблем је што то иде добрим дијелом преко имања чији власници су Срби. По мени, врло лоша порука. И у политичком и економском и еколошком смислу.

Name

Мирослав

03.08.2019 15:44

Само се јавите Додику и побјегуљи владики Глигорију биће то ријешено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

03.08.2019 15:44

Само се јавите Додику и владики Глигорију биће то ријешено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

03.08.2019 18:05

Неће Додо да се замјера са Човићем.

Name

не

03.08.2019 19:10

Треба дати нек .

Name

То

04.08.2019 12:57

Они хињски намјерно да расела Србе .

ОДГОВОРИТЕ