Партизанов Јапанац: Брз као Болт, обећава голове!

Такума Асано је први јапански фудбалер у историји Партизана. Самим тим одговорност му је већа. Обећава голове, јер је за то и добио посебне бонусе у уговору. "Нисам знао ништа о Партизану, али онда сам се распитао и. . . част ми је".

Фудбал 03.08.2019 | 21:18
Партизанов Јапанац: Брз као Болт, обећава голове!
Било је у Партизану фудбалера из КИне, по чему је београдски клуб био авангарда у бившој Југославији, играо је и један Јужнокорејац. Сада ће дрс Партизана први пут у његовој историји понети и један Јапанац.

Дуго је трајала прича и преговори са Такумом Асаном и лондонским Арсеналом, чији је званично био играч, али је углавном био на позајмицама и то у Немачкој (две године у Штутгарту, једна у Хановеру).

Занимљиво, баш су у Немачкој једном приликомтестирали брзину Асана и утврдили да је на 50 метара био за нијансу спорији од Усеина Болта, званично најбржег човека на планети!

"Да, тачно је, на 50 метара био сам само 0,4 секунде спорији од Болта. То је било мерење у Штутгарту и заиста су били такви резултати и то јесте домен у којем имам самопоуздања и у којем мислим да могу да пружим максимум", рекао је Асано новинарима у просторијама свог ного клуба на званичном представљању.

За човека са, малтене, "друге планете", а Јапан као да то јесте, прилагођавање европском начину живота и култури није баш лако. Познато је већ да је Асано са собом довео и неколицину пријатеља, укључујући свог кувара, којег сам плаћа. Према писању "Информера", Асано је плаћен 2,5 милиона евра, што значи да је најскупљи играч у историји Партизана и да је "потукао" Сејдубу Суму.

О Партизану, каже, није знао много тога, практично ништа.

"Искрено, на почетку нисам знао ништа ни о Партизану, ни фудбалу у Србији, тако да када смо почели да преговарамо, тада сам почео да сакупљам информације. Морам да признам да сам био позитивно изненађен. Играчи су веома борбени, али и да постоји страствена навијачка култура, која подржава играче. Сматрао сам да би била добра идеја да дођем и да играм", рекао је Асано.

Сматра да није погрешио у одлуци да дође у српски фудбал, за шта је, каже, имао подршку породице, што је било пресудно.

"Заиста сам срећан што сам добио прилику да дођем у Партизан и Србију. То је велика част за мене. Од самог почетка су сви били љубазни. Знам да су велика очекивања и срећан сам и почаствован. Даћу све од себе. Нисам имао прилику да разгледам град, али оно што сам видео, јако ми се свиђа атмосфера, сви су ме лепо прихватили и зато једва чекам да пружим све од себе".

Упитан шта га је "преломило" да се одлучи за Партизан, одговорио је:

"За мене као играча је сада најважније да што више играм, да учествујем на терену, да растем, да се развијам. Сматрао сам да могу да овде имам прилику за то. Поред тога, у контакту са тренером и са осталима, схватио сам да могу овде то да очекујем и да се овде развијам као играч", рекао је Асано и додао да се пре доношења одлуке консултовао и са људима у које има поверења.

Прочуло се да је Јапанац тражио (и добио) бонусе за голове. Да ли обећава голове, било је једно од питања:

"Наравно, мој циљ је да постигнем што више голова и да повећам број победа за Партизан. Мој циљ је да се развијам и постанем бољи играч".

Додаје да му досадашњи боравак у Европи није био лак, али да верује да ће му баш Партизан бити прекретница:

"Пре три године сам био у Арсеналу и то је био доста тежак период због мене због визе. Потом сам отишао у Немачку, провео сам две године у Штутгарту и годину дана у Хановеру. То је био један тежак период за мене. Нисам играо онако како сам желео, нисам постигао свој максимум и зато сада желим да унапредим своју игру".

На којој позицији се најбоље осећа: крило, полушпиц, шпиц? 

"Ја највише волим да будем најближе голу и мислим да је то моја највећа снага, најбоља особина, ту се најбоље осећам. Али, наравно, желим да видим у договору са тренером шта они очекују од мене и у складу са тим дам свој максимум".

Велики проблем ће бити комуникација, јер, признаје, са енглеским језиком не стоји најбоље.

"Нажалост, мој енглески није добар. Могу да се снађем у свакодневним животним ситуацијама, али то није довољно. Данас сам се први пут срео са својим саиграчима. Сви су ме поздравили на енглеском и хтели су да комуницирају са мном, али нисам могао".

Тренер Саво Милошевић је истакао да је добио играча којег је желео и који има карактеристике неопходне за подзивање квалитета игре екипе, поготово кад је реч о брзини.

"Очекујемо много од Такуме, то је играч који долази из великог клуба, који је играо озбиљне лиге и који може да представља екстра квалитет, не само код нас, него и у ЛЕ. Добродошао, желим му да се осећа као код куће, најбитније је да се што пре уклопи у екипу и навикне на град", рекао је Милошевић.

Могуће је да ће Јапанац дебитовати за Партизан у четвртак, у првој утакмици 3. кола квалификација за Лигу Европе против турског Малатијаспора.

"У наредних пар дана ћемо имати мало више пажње ћемо посветити тестирању. Ја се искрено надам да ћемо успети до уторка да завршимо папирологију са ФСС и Фудбалском асоцијацијом Енглеске и да ће бити већ спреман за четвртак и Малатију. Колико ћемо га користити у тој утакмици, зависиће од пар наредних дана. Било би добро да узме своје учешће у тој утакмици", рекао је Милошевић.

Довођењем Асана, према речима Милошевића, Партизан још није завршио прелазни рок.

"Нисмо затворили прелазни рок, има још пар опција и када су доласци и одласци у питању, али немогуће је рећи".

- ПРЕЛАЗНИ РОК ПАРТИЗАНА -

ДОШЛИ: десни бек Периша Пешукић, леви бек Рајко Брежанчић, штопери Доминик Динга и Игор Вујачић, офанзивац Александар Лутовац, нападачи Умар Садик. који је дошао на позајмицу из Роме, Петар Гигић, Такума Асано, голман Лука Качавенда.

ВРАЋЕНИ СА ПОЗАЈМИЦЕ: Немања Стевановић, Сејдуба Сума, Огњен Ожеговић...

ОТИШЛИ: Светозар Марковић (Олимпијакос), Марк Валијенте (Спортинг Хихон), Гомеш (Ал Шаржа), Армин Ђерлек (Сиваспор?).

ЗАВРШИО КАРИЈЕРУ: Саша Илић.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар