Задовољно гледао тестирање ракета

Лидер Сјеверне Кореје Ким Џонг Ун надгледао је јуче још једно тестирање вишеструког система за лансирање ракета који би могао да повећа способност Пјонгјанга да нападне циљеве у Јужној Кореји и америчке базе у тој земљи, јавила је данас сјевернокорејска званична агенција КЦНА.

Свијет 03.08.2019 | 11:23
Задовољно гледао тестирање ракета
Сјеверна Кореја је саопштила да је у питању исти ракетни артиљеријски систем чије је тестирање Ким надгледао у сриједу, преноси АП.

КЦНА наводи да је Ким изразио "велико задовољство" тестирањем, за које агенција тврди да је потврдило контролу висине, способност промјене путање, прецизност и експлозивну снагу бојеве главе навођене ракете.

Вијест долази дан пошто је јужнокорејска војска саопштила да је Сјеверна Кореја два пута испалила пројектиле са своје источне обале у трећој рунди тестирања за само нешто више од недељу дана.

Стручњаци сматрају да је Пјонгјанг интензивирао тестирање пројектила како би извршио притисак на Вашингтон и Сеул због застоја у нуклеарним преговорима са САД и планираним америчко-јужнокорејским војним вјежбама.

Они оцјењују да се у наредним мјесецима може очекивати даље демонстрирање војних способности Сјеверне Кореје уколико не буде помака по питању наставка преговора.

Амерички предсједник Доналд Трамп изјавио је јуче да није забринут због сјевернокорејских ракетних проба, наводећи да је ријеч о веома стандардним пројектилима кратког домета.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар