Загреб: Нови детаљи масакра

Шта је тачно био окидач који је у четвртак увече нагнао 36-годишњег Игора Нађа да почини најстрашнији злочин у Хрватској у посљедњих 21 година, није познато. Наиме, нико од протагониста злочина није преживио да би о самоме догађају могао причати, док осталих директних свједока нема.

Регион 03.08.2019 | 11:10
Загреб: Нови детаљи масакра
Масакр на Кајзерици преживио је само двомјесечни синчић којег је Нађ имао са својом жртвом, дјевојком с којом је био у вези неколико година, Мајом Тојагић (35). Оно што је извјесно јесте да је Нађ у вечерњим сатима посегнуо за ватреним оружјем које је илегално посједовао, те у простору кућице у Цимермановој у којој је Нађ заједно с породицом Тојагић живио, побио шесторо људи, међу којима и десетогодишњег дјечака, Мајиног сина из раније везе, али и Мају Тојагић те њену читаву породицу. Осим Маје и њеног дјетета, убио је Мајиног оца Драгомира Тојагића (61), Мајину мајку Фиљку Тојагић (63), Мајину млађу сестру Јосипу (29) и њезиног дечка Давора Паушака (29).

Како је изгледао масакр

Према неким претпоставкама, Игор Нађ је одмах по доласку, чим је на дворишту угледао Јосипу, Мају, њихову мајку Фиљку и 10-годишњег Паву, почео да пуца. Прије него што су смртно погођене, успјеле су само да врисну и то су ти врисци о којима причају станари Кајзерице који су свједочили злочину. Њихова тијела била су на травњаку испред куће. Трагова крви у петак ујутро није било; опрали су их ватрогасци шмрковима. Након што је хладнокрвно побио три жене и дијете, наставио је свој крвави поход. Јосипина момка Давора хици су смртно погодили у ходнику. Посљедњег члана породице Тојагић, свог несуђеног таста, Нађ је усмртио у кухињи.

У петак ујутро под прозором кухиње трошне приземнице била је велика крвава мрља и крвави отисци стопала. Судопера је била пуна неопраног посуђа, а на рубу судопера два ножа. Сто је био помакнут, Драгомир Тојагић можда је покушавао избјећи хице, али није имао излаза. Или је сто помакут усљед пада његова тијела. То је нешто што тек требају реконструисати форензичари, који су до раних јутарњих сати у петак скупљали трагове.

Најавио поход?

Према неким верзијама догађаја, повод је наводно била Нађова љубомора, односно патолошка жеља за контролом над својом годину дана млађом дјевојком, али прави мотив можда се никада не открије. Неколико Нађових познаника које је Јутарњи лист контактирао током јучерашњег дана, кажу да су га познавали под надимком Рус. Према изворима Слободне Далмације, Нађ је јуче у једном локалу на Врбику пријатељу најавио крвави пир ријечима: “Ово је посљедњи пут да ме видиш”.

Хрватски медији наводе како је Нађ био склон ексцесима те се прије три године из чистог мира физички обрачунао с једним младићем.

Јутарњи лист је јуче контактирао с низом особа које су познавали жртве и убицу. Кажу да су Маја и Игор љубавну везу започели прије око три године, а прије само два мјесеца родио им се и синчић. Живјели су заједно у маленој кући на Кајзерици, гдје се он доселио, а тамо је и пријавио своју такси фирму Јури жури ј.д.о.о. с којом је као таксиста радио за Убер.

Његови познаници у једном кафићу у ширем центру Загреба јуче су у невјерици коментарисали случај.

"Знао је да дође овдје, увијек је био коректан и платио би пиће свима на шанку, али никада није много говорио о себи. Када смо видјели да је то он, остали смо шокирани. Нисмо знали ни да вози такси, а камо ли да је способан учинити овакво нешто. Једино би знао говорити о својој претходној вези. Говорио је да је то била добра дјевојка. Знали су да се посвађају, али за све је окршаје увијек кривио себе", кажу Игорови знанци.

Један од њих присјетио се како је убица увијек волио да сједне за шанк и плати пиће конобарицама.

Бјежао ка мајчиној кући

Игор Нађ поријеклом је из Петроваца код Вуковара одакле је прогнан током рата као малени дјечак. С породицом је дошао у Загреб те су једно вријеме боравили у Хотелу Интернационал, а ишао је и у оближњу основну школу у загребачком насељу Врбик. Његов рођак који се вратио у Вуковар након рата, каже како га је неугодна вијест затекла на љетовању.

"Нисмо се у посљедње вријеме баш дружили, задњи пут видио сам га прије око пола године. Не могу вјеровати што је учинио. Цијели дан читам вијести и не могу доћи к себи", рекао за Јутарњи лист је Игоров рођак, згрожен монструозношћу његовог злочина. 

Игор је, пак, посљедњих најмање неколико година живио у Загребу, најприје на подручју Свете Недјеље, а потом и на Кајзерици, у трошној кућици гдје се догодило стравично крвопролиће. Постоји ваљан разлог зашто је помахнитали Игор, након што је изрешетао шесторо људи, својом бијелом “шкодом октавијом” кренуо према Брезовици. Ту му, наиме, живи мајка Марија која се удала за локалног мушкарца и с њиме добила ново дијете. Крај сулудог и крвавог Игоровог похода догодио се само неколико стотина метара од њене куће.

"Немојте, молим вас. Страшно је то. Пишите што год хоћете, ионако се права истина никада неће сазнати, а ја немам снаге ни за шта", рекла је уцвијељена жена бришући сузе, док је убичин полубрат горко плакао у дворишту испред куће.

Мјештани Брезовице огорчени су што је Игор свој суманути чин завршио у овом, иначе изузетно мирном насељу. Поготово их брине што је усред ноћи, сулуд и наоружан, прескочио ограду Каритасовог дома за незбринуту дјецу. Баш на мјесту гдје је прескочио ограду велика је локва крви која свједочи о драми што се овдје прије само неколико сати одвијала. Игор је, у бијегу од полиције оставио ауто поред вјештачког језера, а потом у трку наставио према дому, прескочио ограду и пуцао си у сљепоочницу.

"Цијелог дана дјецу се не усудимо пустити на игралиште. Никада нам се овако нешто није догодило", рекао је радник Каритасовог дома.

Јутарњи лист је ступио и у контакт са Нађевим оцем.

"Моје саучешће свима породицама које су погођене овом трагедијом. Ја да сам могао ишта спријечити и да сам ишта знао ја бих то спријечио, али нисам ништа могао учинити. Ја живим у Шведској. То је све што могу рећи у овом тренутку, и још једном изражавам саучешће", кратко је у телефонском разговору рекао убичин отац.

Шок међу таксистима

Илија Паушак, отац убијеног Давора, рекао је како је те вечери његов син, који је иначе радио у “Цроатиа бусу”, с дјевојком Јосипом био у Арена центру гдје су куповали јер је у суботу требало да иду на вјенчање Даворовом пријатељу којем је Давор био вјенчани кум.

"Око 20.30 сати је довезао Јосипу кући. Он је некад кад би остали докасно знао и преспавати код ње и њезиних, али би се јавио. Звао сам на мобилни телефон, али се није јављао, а касније је и супруга звала, али је био сигнал искљученог телефона. То је могло бити око два сата", каже Илија Паушак, схрвани отац убијеног Давора.

Породица Паушак на Кајзерицу се доселила прије десетак година, а дотада су живјели у Трнском. Давор је завршио Саобраћајни факултет, у стану на Подбрежју живио је с родитељима и сестром. Маја и Игор су донедавно живјели заједно, али се она недавно с тек рођеним синчићем вратила к родитељима. Шта је био разлог није познато. Даворов отац каже како његов син није пуно знао о Игору, те да колико је њему познато није било никаквих насилних испада или свађа.

А стравично убиство, с обзиром на то да је починитељ имао фирму регистровану за обављање такси превоза, одјекнуло је и у круговима загребачких убероваца. Негдје око поноћи у интерну WхатсАпп групу дошла је информација да је неко у Загребу убио шесторо људи.

"Екипа, пазите кога возите", написао је један уберовац.

Када се сазнало да је ријеч о колеги, уберовци су били згрожени.

"Каква будала. Тражио је од мене да му објасним све о Уберу", био је у шоку један таксиста, а други су размјењивали и много горе опаске.

(Српска инфо)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

♥️♥️♥️♥️♥️♥️

03.08.2019 10:04

Све све али дјете од 10 година убити нароцито јер је он са тим дјететом зивио 3 године а своје од два мјесеца је оставио знаци био је урацунљив али је кретен кретенцина идиот онај најгори срам га било и овако мртвог мамлаза.Дјете од 10 година убити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозе

03.08.2019 13:45

Страсан злоцин,хорор.Горио ј паклу проклети убица.Драги дјецак,па тек је поцео зивјети.