Угрожени сви који су гасили пожар

Ватрогасци, новинари и сви људи који су присуствовали пожарима у бањалучком Инцелу су због неодговорног понашања надлежних институција доведени у опасност дугорочног угрожавања здравља, изјавио је Слободан Станић, члан Сектора за здравство у Социјално-економском савјету СДС.  Градска управа Бањалуке демантује Станићеве тврдње.

Република Српска 02.08.2019 | 13:14
Угрожени сви који су гасили пожар
Више од четири мјесеца од када су избила два пожара у бањалучком „Инцелу“, збрајају се посљедице које су за собом оставиле отровне супстанце, првенствено пирален.

Станић тврди да један од важнијих разлога што несреће нису спријечене јесу чињенице да Република Српска нема адекватне катастре загађивача у којима би било означено које су то опасне зоне, али ни лабораторије које у ваздуху одређују продукте горења пиралена. На тај начин десетине ватрогасаца који су гасили пожаре, било је изложено отровним супстанцама, јер је доказано да се при горењу пиралена штетни продукти повећавају сто пута и да једна литра ове течности може загадити милијарду литара воде.

"Приликом горења пиралена штетни продукти горења повећавају се сто пута. Значи ако је то било 35, негдје иду до три и по хиљаде нанограма по метру кубном. Кад се узме да су ти ватрогасци гасили по 10, 12, па можда и 14 сати, зависно од тога колико је ко био тамо, они су били изложени максималној количини канцерогеног, вјероватно канцерогеног и генотоксичног удисања паре", упозорава Станић.

Станић тврди и да ватрогасци који су гасили први пожар нису били адекватно обучени, јер иако се гасила дрвна сјечка, горјело је и земљиште, гдје према његовим ријечима никада није испитано постојање концентрације пиралена у ваздуху. Пожар, приликом кога је горјела дрвна сјечка гасило је Ватрогасно друштво из Врбање, док је пожар у Енергани гасила Ватрогасна бригада Бањалука. Због тога тражимо потпуни систематски преглед свих који су се налазили на тим мјестима, категоричан је Станић.

"Није било прегледа ни тих ватрогасаца који су били и у другом пожару. Они су били на систематском прегледу према мојим информацијама у фебруару 2018. године. А у вези са овим гашењем они су ипак морали бити прегледани и требало је бити констатовано ко је све био ту у близини. Да ли су уклањали људе, да ли је алат поново враћен, да ли су возила враћена па опет негдје прана, то су све битне ствари. Да ли је то ухваћено, да ли је запаковано", каже Станић.

Из Ватрогасне бригаде нису жељели коментарисати наводе о систематском прегледу и поручили су да се обратимо Градској управи. Из Градске управе демантују Станићеве тврдње о постојању пиралена приликом гашења дрвне сјечке и позивају га да те информације докаже.

"Енергично демантујемо тврдње господина Станића о томе да ватрогасци, наводно, нису носили прописану заштитну опрему приликом гашења оба пожара. У случају пожара на складишту сјечке, припадници ватрогасне бригаде су користили прописану заштитну опрему за пожаре на отвореном простору.

Дакле и овом случају, ради се о потпуној неистини", наводе у Градској управи Бањалука.

Међутим, тврдње Градске управе како су сви ватрогасци били адекватно обучени демантовао је и Слободан Станић, који је показао фотографије на којима се јасно види да ватрогасци нису били прикладно обучени.

"Погледајте овдје гашење из непосредне близине, видите да су ови људи у обичним мајицама и да немају поливинил одијела. Има стотине тих снимака, видите да су ти људи у мајицама кратких рукава, овдје се види да немају људи ни маске ни ништа. Они нису ни знали зато што немамо тај катастар загађивача", каже Станић.

Хемијска анализа земљишта која је обављена на 52 локације у „Инцелу“, показала је прекомјерно присуство пиралена на 21-ој локацији. На појединачним локацијама утврђено је да канцерогеног уља пирален, има чак 3.000 пута више него што је дозвољено.



БН ТВ

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

КОка

02.08.2019 11:35

Увијек се потврдјује: Снага кладе ваља али ум царује. Да се Станивуковиц није залозио до даљњег би нас пирален тихо тровао. Сугестија градонацелнику Радијициц-у да да сто прије да оставку јер "не зна" колико му је град загадјен. Страсна голгота над недузним становниством Бање Луке!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цуј

02.08.2019 12:35

недузан ,сунце ти зарко у цему смо не дузни из дана удан гледамо и цутимо ,а политицари само прицајули прицају ,њих треба тјерати да раде али посто смо и ми не радници нема од тога ниста осим УДИСИ и ИЗДИСИ .

Name

Гоца_БЛ

02.08.2019 11:43

Бања лука има технолоски, а Приједор рударски факултет па нека се кадар да у мјерење загадјености (ако има за то опрему?). Бања Лука је главни град ентитета, нека набави сву потребну опрему за таква мјерење, и за град це бити јефтиније, а за градјане корисније!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.08.2019 12:22

Пале су главни Град немас ти појма...

Name

!!!

02.08.2019 14:20

Поуздану опрему за мјерење зрацења и загадјености има војска Србије у јединицама АБХО ''извидјаци'' Вјерујем да би они тај посао одрадили квалитетно, ако би их неко ангазовао. А прије било каквог озбиљног посла требала би министарка Голиц да наврати у градску управу па узме градонацелника за руку па заједно организују ванредни прес и дају неопозиву оставку на функције које обављају јер оцито је да нису дорасли истима. Игор због неријесених убистава, а Голицева због пиралена и одлагалиста нуклеарног отпада на Трговској Гори. Добар смо ми народ, ако направе такав гест све це им да буде опростено и свако незнање вољно и невољно.

Name

ЗНАЊЕ

02.08.2019 16:54

Моја Гоцо ти очито немаш појма шта раде универзитетаки наставници. Нису ти они бона за практичне ствари, већ само за теорију и цитирање гдје је шта и ко написао. Они појма немају у праксе. Стунентима вјешбе држе на апстрактним подацима, а не реалним из праксе. Поредтога њихова основна дјелатност је образовање, а наука споредно. О примјени науке у пракси појма немају, али данас нажалост мисле да се они поред двије дјелатности (образовање и наука) требају бавити и трећом, а то је развој.. Заиста жалосно, јер ријетки су универзитетски професори који су годинама радили у пракси па знају више или мање проблеме развоја и проблеме оперативне праксе. Гоцо, морам искрено да ти кажем да универзитетски професори са факултета које ти наводиш заиста незнају мјерити загађеност. Они знају теоретисати о загађеност, али доћи до конкретних података свакако незнају. Поред тога што универзитетски професори на јавним универзитетима данас имају релазивно добру плату (плату довијају или долазили на предавања или не), су постали еталон за похлепу. Сваки додатни посао наплаћују иако то обављају у редовном радном времену, пола их је савјетници у министарствима и чланови су разних сената, комисија, управних одбора, савјета и за све то добијају накнаду. Данас 70% професора са машинског факултета незна занијенити ремен на своме аутобобилу и резервни точак. Риједак је професор електротехнике који смије инсталирати утичницу у своме стану, каошто су ријетки професори рударства који силазе у рудник. Мало је професора књижевности написало приповјрдку, а о роману да и не говоримо. Зато пустимо професоре да предају и оцјењују студенте, а практичне ствари о којима ви говорите морају да раде инжењери и техничари који носе инструменте. Да се зна за конкретан случај такви раде у разним инспекцијским службама.

Name

Исток

02.08.2019 11:45

Закон је прекрсен у много наврата када је у питању слуцај пирален. Ко су одговорни? Да ли цемо икада добити одговор ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

КСС

02.08.2019 12:20

Ниво знања и одговорности уз то и алавости ће овај народ довести до самоуништења.Важно је да се неко зове инспектор а дали зна посао који обавља није битно. Зато свака част овим људима који покушавају да нас пробуде ако већ није касно.

Name

молба

02.08.2019 11:48

не тросите вријеме на утврдјивање , објавите гдје треба да се јаве људи који су били у непосредној близини позара , ста је са градјанима који станују у непосредној близини , и који клиницки центар це да врси преглед ових градјана и када , Ваљда уцесици гасења позара знају свој идентитет као и градјани који станују у близини ,и репортери , дај те конкретно радите а не само прица ,осим тога и ви знате да би требало да се уствари цијели град подвргне прегледу , јер сто је доказано доказано је а то је да је Пирален ОПАСАН

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.08.2019 12:52

Све ће то ријешити ови из градске службе што су купили дипломе у Широком.

Name

Преглед наравно! Али резултат сумњив!

02.08.2019 18:00

Било да сами себи платите. Као и анализу сто фирме морају извршити и платити. О тацности анализа може се само нагадјати као и о стручности и опремљености оних који их обављају! Нема овдје ни стручњака а ни технологије да реално приказу стање какво јесте. Надам се да је добро!

Name

Градјани БиХ

02.08.2019 12:39

Окрените се себи и својој земљи ,градите Економију , поцните да радите Тјерајте ПОЛИТИЦАРЕ ДА РАДЕ на екоиномији а не на МРЗЊИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

02.08.2019 13:09

Угрожено здравље, то сви знају осим Игора Р. и његових полтрона. Тако опасна ситуација, а они ни ријечи. Да којим случајем Драшко и његови сарадници нису то покренули, ником ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исељење комплет!

02.08.2019 14:20

Игор се огласио и поносно закљуцио да це санација затрованог простора трајати годинама, ха, ха.. Мало ко це то од градјана да доцека.

Name

?

02.08.2019 13:41

Ево још да чујемо еxпертни тим који ће да констатује да пирален уколико се довољно дуго игнорише заправо губи на штетности, што даје наду да ће његова штетност на околину и здравље људи бити на минимуму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

црвени кмер

02.08.2019 18:18

Нама је нас водја рекао да нас он цува од пиралена и ми му вјерујемо..Зивио нас цувар!!!

Name

Група радника

02.08.2019 18:54

Бањалучке ватрогасне јединице прошле године ангажовала адвоката да туже шефа одсјека за мобинг, међуљудски односи на најгорем нивоу од кад постоје, као што је речено у прилогу не смију писнути већ упућују на градску управу а ви очекујете да ће се неко сврстати на њихову страну у овом случају!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

02.08.2019 20:18

Дали је ико гасио пожар од ближе родбине политичара на власти? Мислим да није. Они мисле да њихову, владајућу странку неће погодити пирален, отров не бира....

ОДГОВОРИТЕ