Интервју - Никола Милутинов: Све је лакше с Теом у екипи!

Он ради ствари које мало ко уме! Један од најбољих центара Европе задовољан је оствареним напретком комплетног тима на Копаонику, ужива у слободном времену и свежем ваздуху, радује се конкуренцији која дуго није била тако јака, али жели и да још напредује како би Олимпијакос одвео до завршног турнира Евролиге. . .

Кошарка 02.08.2019 | 22:45
Интервју - Никола Милутинов: Све је лакше с Теом у екипи!
Још и пре него што је селектор Александар Ђорђевић почео да се бави склапањем никад јачег списка кандидата за селекцију која ће од 31. августа до, надамо се, 15. септембра представљати Србију на Светском купу у Кини кошаркашкој јавности било је јасно да ће највеће, уједно и најслађе муке за стручни штаб бити избор на центарској позицији.

Селектор Ђорђевић је у дану посете новинарске експедиције главног града, али и бројних локалних медија, открио своје карте и предочио да се чак размишља о варијанти из 2014. године и одласку на велико такмићење са четири центра. Међу њима ће сигурно бити места и за Николу Милутинова, кога стручна јавност у овом тренутку види међу најбољим и најутицајнијим центрима Европе. 

Милутинов се не појављује толико често у медијима, због тога смо желели да управо са њим прочешљамо утиске с првих десет дана рада на Копаонику, као и неке ствари из клупских оквира, тренинзима под патронатом Александра Ђорђевића, утицају Милоша Теодосића, слободном времену, индивидуалном напретку и миру на Копаонику... За почетак - припреме.

"Све је супер. Задовољан сам како изгледа тим, види се да добро тренирамо. Сви се максимално залажу и заиста је право уживање бити овде са овим момцима и комплетном екипом", прича Милутинов за МОЗЗАРТ Спорт и наставља:

"Атмосфера је заиста супер и сви једва чекају да се момци из НБА прикључе тиму. Мислим да ће хемија бити још боља, а енергија још јача како време буде пролазило".

Интересовало нас је да ли је први центар Олимпијакоса можда већ имао индивидуални разговор с селектором Ђорђевићем о томе какву му је улогу наменио у националном тиму?

"Искрено, нисмо још причали ништа конкретно, већ само оно што је везано за тренинге. То је већ нешто што ради са свим играчима, у ситуацијама када играмо на два коша, када смо радили неке тактичке ствари. Код сваког исправља грешке и указује нам где и шта треба да направимо како бисмо били још бољи. Конкретно нисмо имали неке разговоре о мојој улози у тиму, али стално разговарамо о његовим замислима на терену, које покушава да пренесе на нас играче, да бисмо лакше упили све задатке и поставке у игри".

Оно што је одавно постало карактеристично за припреме под командом Александра Ђорђевића јесте изостанак "сувопарних" припрема, односно дела који кошаркаши можда и највише желе да избегну - целодневно трчање по трим стазама на нашој најлепшој планини.

"Ух, није било тога (смех). Једино трчање које смо имали било је на терену, што је свима нама пријало, лакше смо поднели тај почетак. Задовољан сам са припремама и како се тренинзи одвијају, свако од нас је срећан што је део овог тима и што дели терен са осталима".

Признаје нам да су играчи захвални стручном штабу што је из плана и припреме рада избачен тај део који је у постојећем обиму клупских сезона, са изузетно великим бројем такмичарских утакмица - непотребан.

"Мени то прија. Најтеже ми пада то када морамо да трчимо по стазама, по планини и када немамо лопту у рукама . Све је другачије када радимо с лоптом, с много више мотивације се ради. То је забава и радиш оно што волиш".

Открио нам је Милутинов какви су тренинзи Србије били ових дана...

"Играли смо доста пет на пет, имали и контакт игре. Уигравамо се, уходавамо полако и имамо још доста времена да се све коцкице посложе. Тек смо на почетку и сигуран сам да ћемо изгледати све боље како се буде приближавало време почетка Светског купа".

А, шта раде играчи у сатима када обавеза нема?

"Мало одемо на кафу, прошетамо, дружимо се. Искрено, нема сада много тога што може да се ради на Копаонику. Лепо је овде, ваздух је пријатан, свеж. Нисам често на планини, па прија ова промена, да удахнем мало свежег ваздуха и напуним плућа".

Сваке припреме са собом носе одређену врсту разоноде - раније је било интерних турнира у популарним фудбалским симулацијама ПЕС и ФИФА, мада су неки уживали само у томе да читају, одмарају, слушају музику или једноставно, народски речено, пусте мозак на испашу.

"Немамо ове године турнире, али их је било пре неколико година. Поготово у игрици ФИФА. Искрено, помало сам и једа и други тип, који воли да ужива у природи, али и да се забави с ортацима у видео игрице. Али, не волим да их играм сам, није ми то гушт, већ само када имам неког, па да можемо да се такмичимо. Ове године нема тога, али ми и прија, да мало одморим главу и од тога. Уживамо у лепом времену. Искрено, не читам толико, али увек има начина да се квалитетно утроши време".

Мада је до прве утакмице у Фошану и сусрета са Кином остало мање од месец дана, Милутинов нам каже да се у круговима играча не прича толико о самој групи са Анголом, Филипинима и Италијом.

"Нисмо о томе размишљали досад, искрено. Прво треба да видимо којих ће 12 бити у саставу за Кину. Када се то буде одлучило, када се буде више знало на ту тему онда ћемо моћи да причамо о детаљима. Сада се размишља само о припремама, уигравању, тренингу. Ни не гледамо толико далеко. Чекају нас припремне утакмице, када ћемо видети плодове рада на Копаонику".

Прва је већ у недељу против Борца у Чачку, а 7. августа у Зрењанин долази Финска.

"Не знам шта да очекујем од тих утакмица сад. Моћи ћемо да разговарамо о њима када буду прошле, тада ћемо знати да ли смо направили праву ствар или не. Прво, недостаје нам доста битних играча, а од момака који су ту... Очекујем да ћемо добро изгледати. Опет, не треба очекивати чуда у прве две утакмице, али како време буде пролазило верујем да ћемо изгледати све боље".

Од искуснијих кајли, тачније играча који су тренутно укључени у рад екипе ту су двојица капитена - Милош Теодосић и Милан Мачван. Млади центар Олимпијакоса каже да је њихов утицај на екипу немерљив и да ствари не би биле исте без њих двојице. 

"Мени као најмлађем играчу у тиму много значи што су они ту. Јако је важно када имаш тако искусне и квалитетне саиграче, од којих можеш да учиш и гледаш их како они то раде на терену. Теодосић је страшан играч, много од њега можеш да научиш. Много је лако играти с њим и лепо је када га имаш за саиграча. Мачван такође има велико искуство и то се види на сваком тренингу. И остали момци такође, зато је лепо бити део овог тима и играти с њима, јер од њих увек можеш да очекујеш неки савет који ти значи не само сада, већ и за даљу каријеру":

Теодосић годинама важи за играча који сваког центра може да проигра у делићу секунда и да исто тако измисли додавање каковм се нико не нада, а Милутинов спада у ред центара са којима је лако играти јер сваку лопту хвата и поентира без проблема.

"Уживање, заиста. Све је много лакше када си с њим на терену и од њега видите ствари које мало ко уме. Увек знаш да те види и потребно је само да будеш спреман, да сачекаш његово додавање и на теби је само да постигнеш лаке поене".

С обзиром да смо Милутинова на великом такмичењу последњи пут гледали још давне 2015. године на Евробаскету у Немачкој и Француској, онда и у квалификацијама за Мундобаскет, занимало нас је шта за њега представља дрес Србије?

"Много ми значи када сам у опреми Србије, заиста је посебан осећај. Поготово када видим каква је и колика конкуренција у тиму и на мојој позицји. Ове године је баш добра екипа и невероватно је када се пробудиш и схватиш да си део нечега тако великог".

С обзиром да је и овог пута остао уздржан по питању останка у Олимпијакосу или трансфера из Пиреја, покушали смо да од Милутинова извучемо мишљење о личном напретку који је остварио у претходној сезони, што га је уврстило међу најбоље европске центре тренутно и једног од најтраженијих играча на трансфер пијаци...

"Искрено, нисам задовољан пошто је тимски успех изостао. Нисмо играли четвртфинале Евролиге, што ми је тешко пало. Имали смо одличну сезону до јануара, а онда је све почело да пада, кренуло је низбрдо. Баш сам то тешко прихватио. Имао сам велика очекивања, поготово када сам видео како смо ушли у сезону, било је неких победа у утакмицама које је било јако тешко добити, а онда је све отишло у погрешан смер", истиче Милутинов и напомиње:

"Мени индивидуални успех није толико важан, када тимског резултата нема. Ако радимо тимски добро, онда могу да га вежем и за индивидуални напредак. Тада могу да будем задовољан. У супротном - нисам срећан. Не могу да кажем да нам је сезона била успешна".

Мада није хтео о евентуалним променама кошаркашке средине, открио нам је Никола како га је претходна сезона натерала да добро размисли о неким стварима.

"Заиста сам тешко поднео то што се нисмо борили за Фајнал фор и то ми је дало додатну мотивацију да још више радим, напредујем и развијам се као кошаркаш, како би екипи могао да помогнем да достигне све циљеве. Када сам био на Ф4 пре три годиен, то ми је био највећи успех у каријери и то ми је бескрајно много значило".

А, шта је то на чему би морао Милутинов да поради пред наредну сезону?

"На свему. Верујем да човек увек може да поради много и на својим најбољим и најслабијим квалитетима и да самим тим може да напредује у сваком аспекту. Разговарао сам мало са (Дејвидом) Блатом о томе, он ми каже да би требало више да шутирам. Радићу на томе и трудићу да будемо још бољи и будемо тамо где треба да буде Олимпијакосом".

Да ли се чујеш са људима из Сан Антонија, да ли ти они дају неке додатне програме индивидуалног рада или се све своди на рад у Олимпијакосу и са својим тренерима?

"Немам превелики контакт с људима из Олимпијакоса. Има један физиотерапеут који долази повремено да ме обиђе и види стање мог тела. Али, из Сан Антонија људи знају и виде да су у Олимпијакосу врло професионални и да раде јако добро са нама, па су препустили на њима да ме спремају. И ја верујем људима у Олимпијакосу, знају свој посао јако добро и показали су да знају да нас подигну на виши ниво".

Извор: моззартспорт

Фото: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар