Сале Ђорђевић о херојима са Кошара: Ти људи...

"Наша утакмица је само на победу и пораз, а њихова је била на живот и смрт и зато је много важнија", цитирао је Александар Ђорђевић свог пријатеља Предрага Сашу Даниловића.

Кошарка 01.08.2019 | 17:49
Сале Ђорђевић о херојима са Кошара: Ти људи...
Бити кошаркаш, спортиста, не значи само да трчите, убацујете лопту у кош. Значи и да сте узор онима који долазе, да се образујете, ширите видике, "радите на себи"... Поједини тренери као важни људи у каријерама сваког спортисте, њихови учитељи, покушавају да утичу на своје ђаке и прошире им знања и сазнања.

Такав је и селектор националног тима Александар Ђорђевић. Одјекнула је вест да је екипу повео на сусрет са преживелим херојима са Кошара и Паштрика који су се борили за отаџбину. Многи су дали живот за то.

Упитан за ту посету, Ђорђевић је данас новинарима на Копаонику рекао да је водио екипу пре свега да покажу поштовање према тим људима, али и да их саслушају.

"Били смо гости манифестације, коју су организовали други људи. Прихватили смо позив, јер смо свесни да је нама лично - не само као спортистима који носе мајицу репрезентације - изузетно важно да чујемо и сазнамо њихову причу, а пре свега да покажемо респект према људима који су се борили за нашу земљу, према онима који су изгубили животе и онима који су их сачували", рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је искористио прилику да цитира некадашњег саиграча, сада председника КСС Предрага Даниловића, који се са "орловима" налази на Копаонику и такође је био присутан на поменутом догађају.

"Сале је имао сјајан, кратак говор. Изрекао је једну мисао коју су и играчи запамтили - 'Наша утакмица је само на победу и пораз, а њихова је била на живот и смрт и зато је много важнија'". 

БИТКА КОШАРЕ

Непријатељ је био вишеструко надмоћнији, па се нешто више од 1.000 српских војника бранило од напада хорди које су бројале између 5.000 и 6.000 Албанаца. Наша војска је одолевала нападима све до 14. јуна, када се, по Кумановском споразуму повукла са Косова. 

Одбрана Кошара спречила је копнену инвазију на Србију и онемогућила прекид комуникација међу српским формацијама, слажу се војни стручњаци. Највећи део српских снага на Кошарама чинили су војници на редовном одслужењу војног рока, просечне старости између 19 година и 20 година, а борили су се и Срби добровољци из иностранства и Козаци.

Погинуло је 108 српских војника, од којих 18 официра и подофицира, 50 редовних војника, 13 резервиста и 24 добровољца, међу којима и један руски добровољац. Такоузвана "ОВК" је признао губитак 200 бораца, али их је највероватније погинуло много више, а званично су погинула и два НАТО војника, Француз и Италијан, као и један држављанин Алжира. Уништено је пет албанских тенкова.  

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар