Црни низ: 16 особа страдало у јулу

На путевима у Републици Српској настављен је црни низ; само у јулу је у саобраћајним несрећама погинуло чак 16 особа, потврђено је у Министарству унутрашњих послова Републике Српске.  

Република Српска 01.08.2019 | 08:09
Црни низ: 16 особа страдало у јулу
Само током уторка на путевима у Српској живот су изгубиле три особе, а више их је повријеђено у одвојеним тешким несрећама на подручју Котор Вароша, Добоја и Гацка.

Веома тешка несрећа се догодила у уторак послијеподне у мјесту Божинци код Добоја, гдје је погинуо Младен Пољашевић (18).

Ова несрећа се догодила око 17 часова када су се сударили аутомобил „ауди“ којим је управљао отац настрадалог младића Мирослав Пољашевић из Добоја, затим „голф“, који је возио Б.Г. из Жепча, и камион „ман“, чији је возач послије несреће побјегао с лица мјеста.

Од јачине судара на лицу мјеста погинуо је Младен Пољаревић, док је његов отац задобио тешке повреде. У овој несрећи повријеђени су возач „голфа“ и два сапутника из тог возила.

Због тога што је возач камиона побјегао а лица мјеста, обавијештене су полицијске станице у близини. Око 22.30 идентификован је камион и возач који је учествовао у несрећи. Ријеч је о Бахрудину О. из Градачца.

Како незванично сазнајемо, до несреће је дошло када је камион претицао возило, а отац и син су „аудијем“ ишли из супротног правца. Да би га заобишли, скренули су с пута и затим се вратили на коловоз, прешли на супротну траку и ударили у „голфа“.

Друга несрећа се догодила јуче око  3.30, у которварошком насељу Слатина када су се сударили мотоцикли, којим су управљали Миодраг Пуцаревић (24) и Дарио Славнић из Котор Вароша. Том приликом живот је изгубио Пуцаревић. Са Славнићем је на мотоциклу био и М.М. (25) из Котор Вароша, који је повријеђен.

Увиђај су обавили дежурни тужилац Синиша Марковић и службеници Полицијске станице Котор Варош.

Тужилац је наредио да у Заводу за судску медицину Републике Српске буде обављена обдукција настрадалог младића, те да се предузму истражне радње у циљу утврђивања свих околности саобраћајне несреће. 

Младић из Гацка Дејан Милидраг погинуо је око пола сата касније у саобраћајној несрећи на магистралном путу Гацко – Невесиње, у мјесту Рудо Поље. Он је био за воланом „БМW“,  а његов сувозач  је тешко повријеђен и одмах је пребачен у Болницу Требиње.

У полицији су рекли да се саобраћајка догодила јуче око 4.10, када је возило слетјело са пута.

У Министарству унутрашњих послова Републике Српске рекли су да је у јулу погинуло 16 особа, а да је најчешћи узрок била неприлагођена брзина.

– У августу прошле године, у саобраћајним незгодама у РС смртно је страдало 25 особа. Како бисмо прекинули овај негативан тренд, МУП РС још једном апелује на све учеснике у саобраћају, нарочито на возаче, да се придржавају законских прописа, те да својим неодговорним понашањем не угрожавају своје животе и животе других учесника у саобраћају – наглашавају у МУП РС.

И стручњаци упозоравају да су јул и август мјесеци с највећим бројем саобраћајних несрећа, тако и погинулих.

– Анализе показују да се у току јула и августа догоди око 50 одсто више саобраћајних незгода него у мјесецима као што су, рецимо, фебруар или март. Август је у принципу мјесец с највише саобраћајних незгода и настрадалих у саобраћају, и то је тако сваке године. Због дужих  чекања на границама, те губљења времена, возачи су често и нервознији, па журе. Такође, љети је на путевима много више возила него у току остатка године. Генерално, људи журе, возе изнад дозвољених брзина како би избјегли врућине и дошли што прије на одредиште – нагласио је више пута директор Агенције за безбедност саобраћаја РС Милија Радовић.

Контроле

Како су саопштили из МУП РС, у периоду од 1. до 5. августа ове године, на подручју цијеле Српске, биће појачана контрола учесника у саобраћају.

Акценат ће бити на контроли прекорачења прописане брзине и контроли возача на присуство алкохола, опојних дрога или психоактивних љекова, који се не смију употребљавати прије и за вријеме вожње.

 (Српскаинфо)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Није Ни Чудо

01.08.2019 09:57

Кад возе као ненормални,сви негдје журе а нико ниста неради,а крш до крша.Тако да јбг.Само удрите и даље по гасу,што брже то боље.Нпр.у Бањалуци кружни ток као руски рулет,појма немаш ко како и одакле ће те ударити..фуууууј

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.08.2019 10:37

Јесу ли ова слупана кола домаћа аутоиндустрија или нас је то копоратократија окупирала са својим колима? Милионима и милионима увезених колурина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милиционар

01.08.2019 11:35

За настанак саоб.незгоде утиче више фактора, возило, возач, пут и околина. Код нас се само окомили на возаче а остало ништа. Набавили су стотине радара и пар пресретача, резултат све гори и гори што значи да вам није ни стало до побољшања стања у саобраћају већ само да пуните буџет. И те радаре и пресретаче постављте тамо гдје скоро да и нема незгода и гдје је ограничење 50 км. Мислим да ће са оваквом политиком бити још горе стање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бок

01.08.2019 12:30

Само акцијај. У једном мјесецу преко 20 дана прође у акцијама. И тај назив акција није више адекватан. То је нешто што је ријетко и ванредно, а овдје је то постало даноноћно. Поломите то полиције што ради, јер због малог броја извршитеља у тим акцијама су увијек једни те исти полицајци. На простору бивше Југославије, полиција РС је та која је намање плаћена, а ради највише, јер су акције нон стоп, а тога нема толико у земљама окружења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

возач

01.08.2019 17:20

И возачи апелују на полицију да раде свој посао!!! Не трпајте паре у приватне џепове него нас лупајте по нашем џепу и ми ће мо спорије возити. Све док се пролази са 10-20км ми ће мо брзо возити.

ОДГОВОРИТЕ