Пријетња: Шта је прљава бомба

Извјештај Државне регулаторна Агенција за радијацијску и нуклеарну безбједност БиХ о стању у тој области за прошлу годину врви од алармантних података и апела на хитно дјеловање.  

Босна и Херцеговина 01.08.2019 | 07:33
Пријетња: Шта је прљава бомба
Како је наведено, извори зрачења могу представљати ризик за безбједност и здравље становништва, те представљају незанемариву пријетњу безбједности у БиХ уколико дођу у погрешне руке пошто се могу користити за терористичке активности (нпр. сценарио прљаве бомбе), наводи се у извјештају који је Аваз недавно објавио.

Шта је прљава бомба

Прљава бомба је, теоретски говорећи, оружје код којега је око језгра класичног експлозива постављен радиоактивни материјал с циљем радиоактивне контаминације што већег подручја.

Њена разорна моћ је много мања од нуклеарне бомбе, али може бити штетна за здравље људи и трајно онемогућити употребу објеката поред којих би експлодирала.

Путем класичне детонације радиоактивни материјал се расипа с циљем контаминације, односно “прљања” што већег подручја, због чега је бомба и добила такво име.

Разлика између нуклеарне и прљаве бомбе

Код фисијске нуклеарне бомбе ријеч је о ланчаној реакцији цијепања језгри урана-235 или плутонија-239, при чему се ослобађа велика енергија у виду топлинског зрачења, радиоактивног зрачења и ударног вала, уз наравно расипање радиоактивних честица. 

Код “прљаве бомбе” нема ударног вала и великог разарања, нема “гљиве”, нема топлинског зрачења, али има расипања радиоактивних честица у околини.

Код прављења оваквих бомби најтеже је доћи до радиоактивног извора који би се разорио и распршио при експлозији.

Остатак конструкције је најобичнији експлозив с временским упаљачем, да се терористи могу склонити прије експлозије бомбе.

Какве су посљедице

Како је једном ранијом приликом објаснио Тончи Тадић, познати нуклеарни физичар с Института Руђер Бошковић у Загребу, посљедице “прљаве бомбе” у првом реду су удисање радиоактивних честица на мјесту експлозије, што би довело до високе шансе за појаву рака код скоро свих који би томе били изложени.

Осим тога, експлозија “прљаве бомбе” избацила би на неколико десетина година из употребе објекте изнад или поред којих је експлодирала.

(Аваз)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ста на ово казе г. Цераниц?

01.08.2019 05:52

Зна ли се ко је преузео одговорност (која терористицка организација) за дејствовање по Бањалуци прљавом пираленском бомбом или цекамо да нам то саопсти г. Цераниц на основу "поузданих" безбједносних информација?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злаја

01.08.2019 07:09

Неби ме чудило да наше драге комше које су се вратиле из Сирије,не употребе ову бомбу на нашим просторима. Ко зна чега су све доњели отуда у њиховој народној ношњи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ваљевац

23.10.2022 18:45

Не лупетај и вредјеј народ

Name

брецало

01.08.2019 11:52

Колико сте се ви политицари оградили од тог пара пустите прица аутопут ово оно колико сте ви стрпали у своје дјепове

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

01.08.2019 14:12

Па мисмо вец борбадовани са прљавим бомбама.Нас велики НАТО пријатељи су нас давно бомбардовали.Сад долазе и суде нам зато сто смо се бранили..Надам се дацеих стици бозија правда..А стизее их полакоо...

ОДГОВОРИТЕ