Паника у центрима политичке моћи!

Правосудни врх не престаје да увјежбава свој салто мортале. Скандали се смјењују на седмичном нивоу.

Босна и Херцеговина 01.08.2019 | 07:15
Паника у центрима политичке моћи!
Милан Тегелтија и Ружица Јукић огласили су се ових дана са новим објавама, Милан у "Независним новинама", а Ружица на Фацебооку. Тегелтија се у свом (да ли свом!?) тексту, насловљеном "Напади опасних намјера", поново обрушио на "политичко-параобавјештајне центре моћи у Сарајеву, који имају намјеру преузимања контроле над правосуђем", упозоравајући јавност да то "доводи у питање безбједност БиХ и њену будућност". Наравно, Тегелтија не каже која политика и који политичари стоје иза "параобавјештајних центара моћи". Читаоцу оставља да закључи да су критике које су упућиване њему и институцији ВСТС након афере "поткивања" и свих других контроверзних одлука и сумњивих именовања, дјело тих служби. Каже Тегелтија да то доводи БиХ "на ивицу сукоба са непредвидивим посљедицама". Шта најављена апокалипса треба да значи знају само он и творци објаве.

И док се Тегелтија бави разоткривањем унутрашњег непријатеља правосуђа и државе БиХ, Ружица Јукић у Фацебоок објави варира тему спољног непријатеља, који је, привиђа се Ружици, кроз реформу правосуђа извршио "рушење континентално правног система" на коме је, је ли, почивала "правна сигурност, предвидивост и извјесност судских одлука". И, да ствар буде сасвим јасна и по мјери њених политичких ментора, за то окривљује "амерички систем".

Дакле, Ружици Јукић су се изненада отвориле очи: диверзију "опасних намјера" извршиле су САД, намећући БиХ свој модел кривичног процесног права. Каква трагедија! Пуних шест година вјеровала је да ствара најбољи правосудни систем и исправља грешке својих претходника у ВСТС, не знајући да спроводи амерички пројекат његовог рушења! Није ни чудо што јој се просвијетлило. Одавно она прати политику америчке владе у БиХ до појединости типа с ким вечера амбасадор Ерик Нелсон. И не само да прати, него и јавно оштро осуђује.

Нису ова два текста ни Тегелтијина ни Јукићкина памет. Из њихових глава не излази ништа сложеније од ћаскања на Фацебооку. Прича о параобавјештајним и обавјештајним центрима моћи је политички наратив. Изгледа да је завладала паника у центрима и политичке и правосудне моћи! Виде и Тегелтија и Ружица да више не могу сакривати своје везе са политикама, ни политички утицај, ни криминал у правосуђу, ни властито мафијашење око обнављања својих мандата и обнављања мандата предсједницима и главним тужиоцима који то нису ни по чему заслужили. Виде да излазе на свјетлост дана и случајеви амнестирања судија и тужилаца од дисциплинске одговорности.

Није случај Хусеина Делалића ексцес у правосуђу и једини који је објелоданио мафијашку стратегију ВСТС, према којој се армија поданика ствара амнестирањем од одговорности и напредовањем у каријери, као и другим врстама корумпирања. Има таквих случајева на десетине. Ускоро ће стићи и таква новинарска анализа, на срамоту судија и тужилаца који то годинама гледају и ћуте као се ништа не дешава.

Нема никаквог смисла бавити се несувислим темама и тезама ова два неоригинална памфлета. Нема у њима ништа са чиме би озбиљан човјек могао полемисати. Очигледно је да се ради о ауторима из центара који користе Милана Тегелтију и Ружицу Јукић за субверзивне активности и денунцирање како би се скренула пажња са њихове одговорности за катастрофално стање у које је доведен правосудни систем. Другим ријечима, Милан Тегелтија и Ружица Јукић су пристали да буду средство "опасних намјера" које спроводе домаће неодговорне политике са циљем да се заштите њихове полуге тренутног утицаја на правосуђе. Свака полемика у коју би се ушло давала би на значају ономе с ким се полемише и ономе о чему се полемише, а Тегелтија и Јукићка, као и оно што је под њиховим именима речено, то ни по чему не заслужују.

Овдје је ријеч о менторима који су Милану и Ружици притекли у помоћ. Зашто су се успаничили? Биће да су и сами схватили да су претјерали у распоређивању по најважнијим правосудним институцијама најнеспособнијих, чиме су пробудили успавану савјест правосудне заједнице, а, изгледа, и представнике међународне заједнице, који су схватили да у ВСТС имају посла са продуженим пипцима политике и преварантима који троше њихов новац и вријеме. У центрима политичке моћи шири се страх да би лавина могла кренути и затрпати њихово правосудно истурено командно мјесто.

Дакле, не треба се освртати на Милана и Ружицу! Треба их пустити да се и на овакав начин оглашавају. Треба им уступати простор свуда и сваког дана. Нико боље од њих самих неће описати и објаснити разорно дејство њиховог незнања, правне некомпетентности и професионалне неморалности. Треба трагати за центрима деструктивних политика које се баве рушењем правосудних институција и подривањем државне моћи. Те активности су врх криминала и њима треба стати украј. Можда је први корак у том обрачуну да се стане украј њиховим правосудним полугама - Милану Тегелтији и Ружици Јукић!

Аутор: Бранко Перић, судија Суда БиХ

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

ЗенГуру

01.08.2019 05:28

Главна полуга корупције је осовина Додик-Лукац-Тегелтија. Тузиластво не мозе да процесуира док Лукац не обезбједи доказе. Обезбједјивање доказа је селективно - то су доказале и изјаве Лукаца у слуцају Драгицевиц. Додик је и сам својевремено користио услуге оваквог сервиса 2015те када је тузио сам себе. Уиграна тројка кроји све сто градјани облаце по свом мјерилу и укуса без икакве транспарентности кроје. Борба против оваквих треба да се одвија у смјеру сто веце транспарентности, јавне провјере диплома, валидности конкурса и свих процедура које суд и МУП спроводе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

блиц

01.08.2019 07:22

Да гдин Периц има морала, па током рата је прогањао "неподобне" Србе, не би се јављао!

Name

Ре

01.08.2019 07:38

Ово је стварно срамота ко сједи у врху прсвосудја. Јел постоји нацин да се ти људи смјене. Ови умјесто да успостављају ред и правду они праве неред и неправду. Узас. И све сто казу добро познате ријеци њиховог лидера.. издајници параобавјестајне итд итд па докле висе..

Name

реално стање

01.08.2019 10:37

Хоцемо петицију за скупљање потписа у Бања Луци за смјену Тегелтије који је показао "квалитет" у поткивању - један овакав лакрдијас не би смио обављати тако вазне функције у тузиластву!

Name

У3ПМ

01.08.2019 05:33

Сви, па и увазени г.дин Периц, говоре и критикују - с правом - рад (криминал) ВСТВ, медјутим нико, или скоро нико, не помиње рад уставних судова. Право зло БеХа правосудног система станује - уцахурило се- у тим институцијама. Тзв. заститницима уставног система и законитости. Наставак са цињеницама и именима и презименима, СЛИЈЕДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаггер

01.08.2019 07:51

Комплетно судство је дно дна!

Name

21-век-васкрсење

01.08.2019 08:22

па опште је познато ко сједи у Уставном суду РС и са којим заслугама. Нису они изабрани због способности већ због понизности и оданости Додигу и његовој стратегији узми све што ти живот пружа, Добили су функције на основу погажених права нарочито борачке категорије, пензионера, у поступцима поврата станова гдје су мртви људи враћали и откупљивали станове. Да ме погрешно не разумијете , нису они од рођења судије Уставног суда РС , сви су они 2003 године били мали адвокати, судије Основних судова, чак сад главнокомандујући Уставног суда уопште није био судија. Ал, туђа несрећа, купљени спорови, уништавање доказа , фалсификовање пуномоћи, лажне личне карте покојника, све је то довело до тренутне позиције многих у Уставном суду РС. нема потребе никога именовати, велика већина је налегла на додиговизију живота и обећане земље.

Name

Дарwилл

01.08.2019 05:46

Једном сам слушао овог човјека и видио да све што каже стоји, да је у праву потпуно. Међутим, више га не слушам нити читам што напише /нисам читао ни овај текст/, јер сматрам да се осјећа поврјеђен зато што је изгубио позиције. Он је управо био предсједник ВСТС, он је тада могао урадити све оно што сада прича да се треба учинити, он је на крају крајева и створио оног Тегелтију, тако да је његова прича само јадиковање за изгубљеним положајем. И сада би и ми требали да "јаучемо" што је Бранко изгуби моћ. Мој Бранко, имао си шансу да ствари уредиш а ниси, сада ћути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРАНКО СЕРИЋ

01.08.2019 08:41

Слажем се. Нема сумње да је овај писмен. Исто као што нема да су Тегелтија и Јукић неписмени. Комунизам су највише критиковали "титови пионири", који још увијек држе све политичке странке на Балкану. Овом несретном систему требају реформатори, а не критичари.

Name

Владо

01.08.2019 05:51

Зашто шуте остали правници ( адвокати,судије,тужиоци ) па зашто сада ако се слажете са г.Перићем нешто не покренете шта сте се уплашили -као не таласај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

01.08.2019 06:50

Зато сто им је добро .

Name

Јоле

01.08.2019 11:48

Тако је Игоре, кратко али тацно.

Name

Не рисе

01.08.2019 06:02

Ма којег си ти Босњака или Хрвата осудио за својих двадесет година судовања демагогу један ста си ти то урадио да мозес да коментарисес несто. Ниси урадио ниста јер слусас стране менторе и амбасадоре а сад кад су досли ови који не слусају странце и СДА они не ваљају. Док су Босњаци контролисали ВСТВ све је било у реду. Доста висе и твоје супље прице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рис животи,,,,,,

01.08.2019 06:57

господин перић је постен судија сигурно а ти сировино једна сто млатиш ко и твој пресједник зато је овакво стање у бих отиће твој љубимац на велику робију полако криминалци и дезертери немог водити овај народ животињо једна

Name

блиц

01.08.2019 07:24

Периц је током рата судио Србима који нису били послусници резима!

Name

Ре Не рисе

01.08.2019 08:05

Осудио је Бранимира Главаса, а осудио је и Дарка Елеза. Ово ти је највеца глупост сто си написао, а сто се тице Тегелтије и Јукицке они су ту гдје јесу бас зато сто слусају, а слусаце и црног дјавола да остану на позицији. Кога је Тегелтија осудио и колико је одлука донио у зивоту? Ниједну једину одлуку. Све сто је у зивоту постигао је да буде предсједник младих СНСД у Српцу.

Name

за Не рисе

01.08.2019 09:13

зато је Тегелтија добар у роштиљу, кад тај запали роштиљ пола суда одмах изгори. немој момак је добар за штимунг, зајебанцију, ходање у кратим хлачама на девама, фејзбук, цуга, спонзоруше, а врхунски скида Митра Мирића, Џеја, има човјек дара за Турбо -фолк, ћела и удри

Name

Ре блиц

01.08.2019 09:25

Периц у току рата није био судија. Засто измисљас?

Name

За Ре Блиц

01.08.2019 12:19

Па он је плаћен да измишља - добије сендвич и пиву и удри са лажима, па ко се упеца, упеца се!

Name

Петар

01.08.2019 06:26

Господине Бранко како Вам није јасно видите да су ови на нивоу државе а мислим на (СДА +СДС+ПДП) зајахали и узели и извршну и законодавну власт. Једни те исти људи обављају функције и министара и парламентараца што нигдје у свијету не постоји нити је кад постојало у демократским друштвима. Сада би ти исти лажима о поткивању, перформансима са поткивањем коња, тобоже бригом за народ да освоје и заузму и судску власт а све са циљем да је потчине својим потребама и да се обрачунају са непослушницима (Додик Човић итд). Народ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ све то види и трпи а докле ће трпити видјећемо. Па драги господине у вријеме вашег управљања ВСТВ БиХ подизате су оптужнице против Иванића, Човића и на крају нико није крив они ослобођени То је био класични политички обрачун против непослушних да ли и данас то треба дозволити. Јасне су ми намјере СДА они руше правосуђе јер није под њиховом контролом. Почеле су после 25 година дизати оптужнице против њихових генерала (Дудаковић, Махмуљин) па им то не одговара али ми нису јасни српски представници, да ли је њима обрачун политички важнији од РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, српских жртава итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Манипулатору

01.08.2019 10:01

Страсно како лупетас глупости, у разваљеној дрзави гдје је власт једна те иста преко двије деценије, тј. криминална хоботница.

Name

Е

01.08.2019 06:30

Ајде болан не паметуј више. 3 пута си гори од њих само што покушаваш да се додвориш неким другим центрима али како ми изгледа не иде ти то баш најбоље. Нормално је да неко стоји иза њих као што стоји и иза тебе. У чему је ту проблем? Иста сте багра у бобу стим што је твој центар моћи за сада пуно лошији од њиховог. У том грму лежи зец.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.08.2019 08:11

Разлика је огромнаааа. За поцетак у знању и струцности. А послије тога битно је реци и то да Периц није по институцијама које води ходао у хлацама и гацама спустеним до кољена. Мислим да је и то нека "различица". А има их јос мноооого. Све сљама и спонзоруса сто је на свом развојном путу овај муцо срео, довео је у правосудје. И да, колико коста раднк мјесто у правосудју? Мозете се обратити куму, он је посредник. Ајд коментатору поклопи се.

Name

ре

01.08.2019 11:44

Дуго је у судству,тако да би ту несто требао знати.Када га слусам не доима ми се као неки интелектуалац.Сиромасан вокабулар.За утјеху му и код вецине других је исто.А његов политицки капацитет ,прави плицак.

Name

Xx

01.08.2019 06:56

Паметан цовјек све аргументовано доказује. Но, у овом друству памет је сувисна. Један од ријетких који говори, а много паметних људи је у страху. Цуте! Засто?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

01.08.2019 07:27

Ћутао је и он све док му се фотеља није измакла. Зај**и ту памет

Name

зуx

01.08.2019 07:25

Браво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко нг

01.08.2019 07:25

Друштвена клима у сваком сегменту БиХ је ужасна. Посебан проблем је судство које критикују политичари који су својим дјеловањем или не дјеловањем довели до ево већ познатог хаоса у сегменту власти који је битнији од законодавне и извршне власти.Да је судски систем ефикасан и самосталан грађанима не би било важно која је политичка опција на власти јер би се судило по законима који и нису тако лоши.У овом тексту се помиње "лавина међународне заједнице" која је започета захваљујући новоименованом амбасадору САД на чему му као грађанин захваљујем.Сматрам да је " лавина"у великом закашњењу и да се проблем судства неће лако ријешити. Постоји много стручних и поштених судија и тужилаца чији стручни и морални квалитети не могу доћи до изражаја од којих се многи питају гдје ја то гријешим.Господин Перић је компетентан да износи проблематику у правосуђу јер је у том систему и као судија са огромним искуством и знањем нема разлога да се било коме свети нити се бори за позицију већ жели да се крене на боље.Остали неће да се хватају у коштац са режимом који сатире све што је квалитетно у колико га не подржавате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бивси полицајац

01.08.2019 09:35

Имате Ви сви ораха у дзепа подједнако,само је питање како се ротирате и "цију"су на челу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б. Бабић

01.08.2019 09:59

Поштовани г. Перић, ја мислим да сте Ви посљедња особа која треба да критикује ВСТС. Зато што сте Ви овакав ВСТС изградили. Већина чланова ВСТС је дошла у правосудје за вријеме Вашег мандата. У вашој биографији стоји да Вас је за судију именовало Високи представник. Ваше вођење ВСТС је исто познато по Вашем бахаћењу. Они који Вас знају од прије рата, знају за Вашу бахатост. Текстови које критикујете, ударају управо у оне мјеста гдје сте Ви били најргиднији. Зато, Перићу, пензија. Превазиђени сте. Одавно.

ОДГОВОРИТЕ