Да ли БиХ клизи ка великој рецесији?

Босна и Херцеговина је забиљежила пад бруто друштвеног производа у посљедњем периоду, што је појединим аналитичарима био знак за узбуну и упозорење да је држава ушла у рецесију.

Босна и Херцеговина 31.07.2019 | 22:06
Да ли БиХ клизи ка великој рецесији?
Успоравање раста БДП-а јасно наговјештава смјер кретања економије у БиХ, јасни су стручњаци. То је знак упозорења, каже за "Алџазиру" економиста Дамир Миљевић, истичући да је улазак у рецесију пречеста појава, а да су конкретни потези да се поправи стање били и остали исти - никакви.

Миљевић објашњава да БиХ биљежи стопе раста 2-3 одсто, што је недовољно да се примакнемо бољој ситуацији. 

"Нажалост, имамо стандардну ситуацију - пола колача поједе јавни сектор, а онда видите раслојавање, неравномјерно распоређивање БДП-а", додаје Миљевић.

А шта је утицало на пад БДП-а?

"Проблем који се десио БиХ узрокован је падом у другим економијама, Турска је имала пад лире. Да ће се смањити наш извоз у Турску предвиђали су аналитичари, а то се и десило за 200 милиона КМ. Тржиште Косова је такође утицало, као и рецесија која је погодила Италију и успоравање привреде Њемачке", каже макроекономски аналитичар Фарук Хаџић.

"Узрок је у паду прерађивачке индустрије, проблем је што заузима велики дио БДП-а", објашњава економиста Белма Хасић.

Карактеристична за БиХ је и задуженост. Некада се на зарађених седам марака враћала једна марка, а сада на зарађену марку враћају три.

"Чињеница је да се у БиХ већина процеса планира у сарадњи са међународном заједницом чији је циљ да обезбиједи да БиХ уредно узима и враћа међународне кредите", истиче економиста Миљевић.

Економисти истичу да је све израженији и проблем враћања дугова грађана који, према посљедњим подацима, тону у дужничко ропство.

БН ТВ

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

31.07.2019 20:21

Какво црно дужничко ропство..не знам кад сам био на реду на каси кад уђем у било коју продавницу,а да барем једно није било преда мном..Нешто вам се не слаже у тој рачуници,вама аналитичарима,а када се упореди са стварним стањем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре куку...

31.07.2019 23:33

Постедите нас идиотских коментара.Примјер са касама нема никакве везе са економским стањем у друству.По вама,људи не би требали куповати ни хљеб и остале зивотне намирнице за обицно презивљавање,да би ви схватили да је куповна моц лоса и да економски пропадамо.

Name

Мрки

01.08.2019 01:31

Јесте увијек једно на каси , али сад је једно на само једној каси која је активна а прије је увијек радило бар 5/6 каса у исто вријеме у маркетима

Name

ЗТ

01.08.2019 01:51

Средице то мирко када преузме см

Name

Еро

01.08.2019 04:04

Била ја дијаспора куци а ови додикови гласаци могу и комусе њима је дусанка мајкиц највеци економски струцњак

Name

Ре

01.08.2019 04:53

Некад је свако насеље у БЛ имало по пар мали продавница сад су велики ТЦ и нормално је да неко буде на каси то није мјерило, колико људи живи од кредита и картица то ти види и колико људи ради више послова и сатиру се од рада.

Name

Саша

31.07.2019 22:19

Нисам економиста, али мислим да успоравање раста и пад БДП-а није исто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

31.07.2019 22:22

Из мале у велику рецесију као из кеца у кец.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијаспора

01.08.2019 04:56

Родом сам из Крајине, а у иностранство сам отисао пред рат. Јест да зивот вани захтијева једну другу дисциплину али да будем искрен: У РС нерадо и једем и пијем када сам на годисњем, не вјерујем у исправност било цега, а камо ли да тамо мислим на некакав повратак и зивот, будуцност и инвестиције. БиХ је земља абсурда и незнања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.08.2019 09:22

Не врачај се и не окрећи се.

Name

Јаггер

01.08.2019 06:05

Кад стандард живота буде нормалан биће нормалан и живот...до тад је овде само мутна бара за прљаве работе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуј Рецесија

01.08.2019 06:10

Xаxаxаxа, па да би усли у рецесију морате имати јаку привреду и индустрију, овдје је све из увоза од парадајза преко пива до сирева гардеробе аутомобила масина, технологије. Каква црна рецесија кад ниста не производимо, цак и воду УВОЗИМО. Смјесно

ОДГОВОРИТЕ