Рецепт за спас опустјелих села

Ако села остану без жена, Република Српска ће остати без села, упозорили су још прије двије године из Џендер центра Републике Српске, а недавно је једна изјава с друге стране Дрине поново “закувала” стару дискусију о женама и животу на селу.

Република Српска 31.07.2019 | 21:30
Рецепт за спас опустјелих села
Урош Давидовић, уредник једне од најпопуларнијих емисија о пољопривреди у Србији, изјавио да је формула за останак младих људи у селима и за спас села од одумирања крајње једноставна: новац и жене.

– Дајте пољопривреднику могућност да заради новац и да има жену и породицу и он ће сигурно остати на селу – рекао је Давидовић.

Овај рецепт је, кажу познаваоци прилика, мало упроштен, али у суштини тачан и може се примјенити и у Републици Српској. Прича да су проблем жене, јер, наводно, “неће да раде”, нити да живе на селу, одавно не пију воде.
 
– Жене неће да раде џабе, да трпе насиље, да живе у селима у којима се затварају школе и гдје од културних дешавања постоје само продавнице пред којима докони мушкарци пију пиво – каже Гордана Видовић, посланица опозиције у Народној скупштини РС и оснивачица Сељачке странке РС.

Жалосно је, додаје она, што многе жене, када са села побјегну у град, само једну патњу замијене другом, јер често у гродовима живе као подстанарке и раде за минималац.

Истворемено око 1.000 села у Српској је пусто, или у њима живи тек понеки старац, па им пријети изумирање.

Шта се може урадити да се та суморна слика промијени и може ли држава селу да обезбиједи и новац и жене?

Што се новца тиче, није баш тачно да Република Српска не улаже у села, тврде у Министарству пољопривреде Републике Српске. Поручују да је кроз разне програме подстицаја и пројекте за рурални развој на располагању скоро 170 милиона марака. У ту цифру је укључен и годишњи аграрни буџет Републике Српске од 71 милион КМ, те кредити ИРБ-а Републике Српске за инвестиције и уговарање производње и откупа, у укупном износу од 60 милиона КМ. Посебно истичу пројекат развоја конкурентности у рурлним подручјима, кроз који би око 5.500 пољопривредних произвођача требало да добије укупно пет милиона КМ, обезбијеђених кредитом код УН-овог Међународног фонда за развој пољопривреде ИФАД.

Истина, ништа од тог новца није намијењено директно за жене, али када су у питању капиталне инвестиције у пољопривреди жене газдарице сеоских имања имају предност и добијају пет одсто новца више. Уз то, министар пољопривреде Борис Пашалић је најавио иницијативу чији је циљ да жене и млади брачни парови лакше добију на кориштење и обраду земљу, која је у власништву Републике Српске, а могуће је и да ће Српске, по угледу на неке друге земље, подстаћи оне који имају земљу, а не обрађују је, да је препусте женама и младима. 

– Ипак, уз напредак пољопривреде неопходне је обезбиједити и друге услове за квалитетан живот породица на селу, попут школа, здравствених установа, друштвених активности, што је дефинисано и стратешким планом руралног развоја – каже портпарол Министарства пољопривреде Републике Српске Александар Мацановић.

Да су стратегије једно, а стварни живот нешто сасвим друго, добро зна Слађана Ујић, предсједница Удружења жена “Сноп” из Гучева код Рогатице. Додаје да је на тренд одалска жена са села, уз лоше услове живота, утицало и то што младе жене често не пристају на традиционалне вриједности, које још владају у селима.

– Оне не пристају да раде 12 сати дневно без плате и да их се ништа не пита. Напросто, хоће да буду слободније у одлучивању – каже Ујићева.

– Желимо да што више жена и младих људи постану носиоци пољопривредних газдинстава у Републици Српској. Са њима је лакше сарађивати и они чешће прихватају нове сорте или технологије – каже министар пољопривреде Републике Српске Борис Пашалић.

Подсјећа да на неким имањима живе и по три генерације, а главну ријеч у правилу води најстарији члан од 80 година, док се онај са 20 година, иако много ради, ништа не пита. Министар каже да треба подстаћи људе да преносе газдинства на млађе и на жене.

(Српскаинфо)

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

X5

31.07.2019 19:39

Какво село поред европе :))) Одосе зене у провод

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аналитицар

01.08.2019 05:01

У Папак-Монархији се изградио нови менталитет. Данасње зене не знају како се прави сир, али то са парама је јос остало. Онај ко иста зна гледа да побјегне из ове недодјије. БиХ це напустити висе од половине садасњег броја становника.

Name

ре

01.08.2019 06:39

Неће нико да ради на селу када види како паразити по градовиам пролазе боље, рад у паразитској администрацији је исплатинији од рада на највећем газдинству од 20 хекетара. То је држава тако направила, држава и ова власт су финасирају паразитирања и нерад, а обезвређивали рад и произвоњју, погледајте цену пшенице од 32фенинге, где је ту исплативост и зарада? И као после свега да се прича и раду на селу и пољопривредној производњу. Ова власт је последњих 25г ситематски уништила 1000 села, а још толико је на путу да буде уништено. И најбоље нека све преселе у град, да држава диже кредите и финасира бужетске паразите, а они се множе као канзцерозно ткиво на организму који убрзано умире.

Name

Ре

01.08.2019 08:58

Ова Гордана Видовиц само узима паре преко политике, фол борбе за права зена, борбе за права сељака, а она лагано са семинара на конференцију, па на сједницу, па из хотела у хотел, мало бања, мало море....Свагдје је мозес срести, само на њиви не.

Name

одг

01.08.2019 12:04

Држава је само 20 г дизала кредите и тиме финасирала паразитсјке активности, финанансирала нерад буџетера, од којих нема апсолутно никакве користи, а онда када народ да је плаћен нерад а не рад, ко ће онда у овој лудој држави да ради и бави се производњом када најбоље пролазе они који продају малгу.

Name

Икер

31.07.2019 19:39

Јој па гдје си прије био,а ми мислили да је љепсе у граду,бозе сто је овај неки паметан цова...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељак

31.07.2019 19:45

Нико то висе не спаси....какво село ...??..Па и градови се напуштају...народ иде гдје има посао и нормалне услове за живот....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Сељак

01.08.2019 01:36

Ко ти господине сељаку гарантује да су у Њемачкој и Аустрији нормални услови? Ви сељаци како сте научили таблицу множења и писати умислили сте да сте свезналице. А на селима су највјернији Додикови гласачи

Name

За овог Ре Сељак

01.08.2019 07:20

Овде дас новац за сјеме, дјубре, нафту амортизацију механизације, ондна прскања разна и то сто улозис је прилицна цифра. Таман то да приспије потамани га лед или превисе падавина или рекордан број сусних дана. Клима је суровија него икад и троскови зивота су јос суровији, претпостављам да си из града и да ниси упуцен у крваву свакодневницу сељака. У фирмама цовјек кад се разболи он оде на боловање а како ја да болујем кад МОРАС да узорес, подрљас покупис сијено .... Црква убацила светаца неких у календар и основно светковање је НЕ ради ниста тај дан е па господо само ВИ светкујте и брините за васу дусу ,мој је хљеб са седам кора , моје руке су ко опанак , висе немогу ни да се посјецем , код мене је турбо соларијум , овај небески , док не одем у ту исту земљу , е па ако ми се сутра указе прилика да идем негдје , идем брате па куд пукло. Досадило висе крцење медја , оструга и коров наааајбоље успјевају ако хоцес да знас како ми је додји код мене да зивис и радис седам дана , ако хоцес оставит цу ти и бр. телефона па да се цујемо

Name

Галеб

31.07.2019 19:47

За спас села И РС је хапсење криминалне власти милокрада Додика и нема другог спаса

ОДГОВОРИТЕ
Name

дупла дво*уза

31.07.2019 19:47

Рад се не исплати и није на цијени, криминалац за 48 часова обрне и "заради" што један сељак никада очима неће видјети, рад на селу је тежак, времена се мијењају, продаја несигурна, препродавци и велетрговци уцјењују, ово је све шупља прича,...када се на све то дода и политичка и свака друга несигурност, дал стварна или имагинарна,..слаба вајда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одг

31.07.2019 19:50

Неће нико да ради на селу када види како паразити по градовиам пролазе боље, рад у паразитској администрацији је исплатинији од рада на највећем газдинству од 20 хекетара. То је држава тако направила, држава и ова власт су финасирају паразитирања и нерад, а обезвређивали рад и произвоњју, погледајте цену пшенице од 32фенинге, где је ту исплативост и зарада? И као после свега да се прича и раду на селу и пољопривредној производњу. Ова власт је последњих 25г ситематски уништила 1000 села, а још толико је на путу да буде уништено. И најбоље нека све преселе у град, да држава диже кредите и финасира бужетске паразите, а они се множе као канзцерозно ткиво на организму који убрзано умире.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сека

31.07.2019 19:50

Узалуд вам труд свирачи. Жене натерати да остају на селу је немогућа мисија. Живот 21.века ,ТВ, Интернет...све је то допринело да се на село гледа негативно. Погледајте само села по Семберији,пуна су момака ,нежења преко 50 год. СЕЛО - пропала ствар начисто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цоде

31.07.2019 19:53

Закаснили сте на село се не враца нико

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

31.07.2019 19:58

ЂЕКНА ЈОШ НИЈЕ УМРЛА,.-..А ПИТАЊЕ ЈЕ ДА ЛИ ЋЕ ИКАДА,визави овог питања у одлучивању млађих чланова породице..Што се тиче жена на селу,то је готова ствар..откинуло се са поводца и то више нико не ухвати..живи били па видјели,јер феминизам је чудо..Прошло је вријеме оног стања,када се знало ко у кући мокри у стојећем положају..И она чувена пословица је све рекла...њива коју крава оре и кућа у којој се жена пита,ту нема ни њиве ни куће...и заиста је тако-у кућама гдје се жена пита,стање је хаотично..НИСАМ РЕКАО ДА НЕ ТРЕБА ДА УЧЕСТВУЈЕ У ОДЛУЧИВАЊУ,ПА АКО ЈЕ ЊЕН ПРИЈЕДЛОГ ПАМЕТНИЈИ ОД МУШКОГ,ШТО ГА НЕ ПРИХВАТИТИ ЗА ДОБРОБИТ ЗАЈЕДНИЦЕ,АЛИ ДА БУДЕ ПОРТПАРОЛ..ТО НЕ ИДЕ,МОРАТЕ ПРИЗНАТИ..Е АКО МУШКО ТО НЕЋЕ,ОНДА ЈЕ ДО ЊЕГА

ОДГОВОРИТЕ
Name

М-0,18

31.07.2019 20:05

Само одлазак из ПАКЛА ,може спасити омладину од Пропасти.Сунце туђег неба боље ће гријати нег што ово Грије,Слађи су тамо Залогаји Хљеба гдје се плати рад и знање,и гдје Непотизма и Корупције НИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.08.2019 11:58

Вазно је да Ти имас знање.Ја тврдим да било ко, ко има знање,али оно реално, никада неце сједити код куце.За њега увијек има посла и за њега це се увијек отимати.Ста це њему иностранство када и овдје мозе узети па скоро колико затрази.Цујемо како се на Заводу за запосљавање могу наци магистри па и доктори.Они имају цаге.али немају реално знање,у Америци то зову wоркинг кноwледге.Цаге су у прослом систему биле све.У капиталистицком, код приватника ,цаге не пију воду.Код нас данас, цаге су код приватника исто ниста или несто док не показес да ли јеси или ниси.Цаге фино пролазе код нас у јавном сектору.

Name

Мее

31.07.2019 20:06

Касно марко на Косово стизе... ... ако ико ово разумије сто сам сад рекао... ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зар не!?

31.07.2019 20:13

Све се то да регулисати, законом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

31.07.2019 20:16

Какве зене и село па да ли сте ви нормални , неце рувка да скувају ресторани са доставом разваљују од посла то је све постало гола курва и угурсузуља вамо се напирлита глуми диву савремену зенску а у куцу јој не мозес уци од пексинлука , боље јој се проституисати са арапима него на селу радити ... па видите ли ви докле смо досли видите ки да дјаво влада са овим народом ... зена - село ма немате ви појма

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

31.07.2019 20:28

За коју годину ниједно село у РС неце имати ниједног становника, људи сад у селима имају тв пријемнике, гледају сапунице и умисљају да кад сидју у градове све њихове зеље буду испуњене. Цисте глупости. Села могу опстати ако се развије сеоски туризам, људи из градова трце у природу, нема садрзаја, угоститељски понуда, сељаци индолентни и мастају да сидју у градове. Данас у свим вецим градовима у РС мозете видјети гро људи са села који се понасају као да су на селу, а зене са села мастају о лагодном зивоту без рада продавајуци се напуценим устима , исказујуци облине...... Немојте се заваравати да це тај тренд опасти. РС је спала на пар градова Б.луку, Приједор, Градиску, Добој, Бијељину, Зворник, Лукавицу, Требиње, остала мјеста су провинције без перспективе , а села изумрла или це изумријети која вец нису. Данас имамо ситуацију да сељаци из сума и њива улазе у политику и брзо као такви напредују , долазе до функција, своје запосљавају, а примјер је влада РС коју цобани и сељаци воде, градјани постали нико и ниста , у својим градовима без посла ходају, па зато градјани одлазе у иностранство а сељаци кормило преузимају. И пита се неко какве су то фаце у тим вецим градовима, гдје је градска раја, роцк музика, јазз, опера, нема господо тога висе, народњаци тресу Б.луку и веце градове. Ко је крив? СНСД и Додик, јер им је то гласацка масинерија, села остала без развоја и напретка и данас нам сељаци кроје капу који су с њива улетили у фотеље. Без села нема ни зивота, од цега це градови да зиве? Ко це на селу производити храну?? Нико. То је наса реалност и трагедија , а то СНСД секти одговара. Тако се РС не гради вец разградјује и нестаје. Ово је истина једина у свему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мирко

31.07.2019 21:52

У праву си.у Козарској Дубици сељаци су главни И све су преузели а раје из града нигдје.толико су задузили град да пет генерација неце моци да врати. Први град сто је банкротирао у РС. Суда немамо болнице немамо а размисљају И полицију да пребаце у Приједор. Нема се од цега плацати. Бундало родјаци И кумови све опустосили.

Name

Ре:

01.08.2019 01:26

Кад помињеш К.Дубицу, сјети се слзчаја кад је један нежења пронашао злато у потоку на свом имању. До тада просио много њих да се удају, али јок, љепше у граду. Кад су чуле, он на ТВ каже да је морао угасити мобилни. Све га зову и све би се одмах удавале за њега. Каже он: Сад је готово, имам близу 60, навикао сам да живим сам и касно је. Какав брак из љубави, какви бакрачи! Само интерес, лова, лагодан живот! Жене се не удају, него продају и то је одавно познато. Ко има пара да је купи, то му дође као на сточној пијаци, па већи парајлија купи бољу музару! Нека ми неко каже да ли је чуо и за једно село гдје има 30-40-50 удавача? Нема га! То свака прво хвата аутобус до града, а онда лови доброг купца, најчешће са страним таблицама и негдје у ово доба године, кад су масовни урлаби! Фууууј! Нема ту ни жене, ни мајке, ни домаћице! Све напирлитане профукњаче, које само свом дупету гледају ладовине!

Name

Милојко фергусон

31.07.2019 20:48

Не треба селу спас него сељацима град, зајеби ти то друзе доста је било, опанке сам запалио хоцу и ја у кладионицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карица Н.

31.07.2019 21:14

За све проблеме има ријесење , ослободити сељака свлх пореза.

Name

Док Холидеј

31.07.2019 21:16

Држава се бори диће доплатак две марке као пензионерима и причати о том на сва звона , све су покрали нема више пара сваки дан неђшто ново намећу сад имају неки лажни пољопривредници имају дижу нафту регресирану да путују у словенију држава их стимулише, а доће контрола човеку који ја слагао за један дунум и казнити га.

Name

село моје љепше од Париза

31.07.2019 21:21

Све приче су узалудне .села више нема,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куки

31.07.2019 22:16

РС помазе предузетницима, али је проблем на који нацин се врси расподјела. Као И све остало то добију подобни, а не потребни, тако да је та помоц само јацање секте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

па како

31.07.2019 22:56

толики 140 милиона као има у фонду министарства за те ствари а обицни сељак или пољ.производјац бе добије готово ниста xнаци та лова оде опет кумовима и родбини ових на власти кроз разне као видове подстицаја као лафо за јабуке ма лазу откуд њима 140 милиона за то они да то имају они не би сваких пет дана дизали нови кредит и манипулисали тј радули лоповлук да овим тзв обвезницама гдје њихови бандити купују тј перу паре преко тога и дрзава им хос камату додје бозе сто хе овај народ ретардиран

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

01.08.2019 02:14

А јбо м.. своју,толико пара колико они предвиде за пиљопривреду Цвијановицка добије да поклања гдје она мисли да треба.Јос ако дјеле тако 5 милиона за 5 производјаца и то буду углавном они богати који не знају ста це пара као онај Усорац бандит и слицми њему!!!! Ма бјезите само ко им јбе матер,све це то доци на наплату.Као и ови силни пензионери који годинама дрзе ову банду на власти,е сад полако кукају,нема ста јести,нема се ко бринути,па ето им Додик нека се брине !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заразна болест

01.08.2019 03:19

Села изумиру а та болест се већ почела ширити и на мање градове....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херц

01.08.2019 03:19

Нема висе ко да ради ни у граду а не на селу....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

01.08.2019 06:38

Пољопривредна задруга, прикљуцење на водовод, добра путна комуникација кроз село и добра повезаност са градом, поста, амбуланта, скола, мјесна цесма, продавница или маркет, производња, бензинска пумпа, зграда мјесне заједнице, фудбалско игралисте, воцњаци, стале, мала индустрија...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Село Моје

01.08.2019 07:58

Село фали а у град се свали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рациц

01.08.2019 08:51

1:Жене неће да раде џабе – колико је мени познато из узег круга породице у свим домацинствима зене су те које “дрзе” новцаник код себе и које одлуцују о вецини троскова, мускарци се брину о тросковима сјетве, поправке масина или плацању услуга обраде земље другим лицима. 2:Неце да трпе насиље – опет из властитог искуства и познавања прилика у узој породици не знам да је ико икада ударио зену а када је ријец о приговарању, “цантању”, псовању, ту апсолутно зене воде у односу на своју “јацу” половину. 3:Неце да зиве у селима у којима се затварају сколе – па ваљда не зиве зене саме у таквим селима вец зиве ЗАЈЕДНО са својим музевима и дијецом. Засто се сколе затварају ? Има ту много фактора али једним дијелом и зато сто је тренд, опет из лицног искуства да 90% мојих муских озењених пријатеља и познаника покусавају наговорити зену да имају треце дијете а зене то неце и мускарци ту не могу апсолутно ниста уцинити поред свих средстава која стоје на располагању зенама, па зар мислите да су насе баке имале контрацепцијска средства да би радјале по петоро дјеце или висе ? 4:Неце да зиве у селима гдје од културних десавања постоје само продавнице пред којим докони мускарци пију пиво – ко зенама брани да нпр једном седмицно се састају по куцама или у просторијама скола или мјесних заједница и нпр плету, хеклају, пјевају или раде билу какву културну активност ? Само велико је питање да ли имају времена за плетење и хеклање поред силних објава, лајковања, твитовања и слицних с…ња. А тек колико је младих зена науцило од својих бака да плете и преде, колико их зна када се несто сије или када се плодови убиру ? Е мој брате, како ствари стоје све је мање поред сеоских куца и басти јербо ко це плијевити траву и окопавати мркву а таман посла кроз гредицу лука лакираним ноктима процапркати. У сваком селу пар пута годисње буду и народни зборови код цркве али вецини младих мама то није ИН односно то је АУТ, старомодно, заостало. А сто се тице пива испред продавнице, ако ниста друго узмите у обзир да је пиво у продавници барем дупло јефтиније него у кафани и то је најцесци разлог друзења пред продавницом јер сви би много радије пили пиво за санком неке кафане и уз пиво гледали у најцесце мало дубљи деколте и јос цесце мало крацу сукњицу или провидне хеланке неке конобарице. Ево сад кад поново процитах све ово звуци као некакво исфрустрирано размисљање, и наравно да јос има добрих и вриједних зена, мада не знам засто би се уопсте дијелили на зене и мускарце ако заиста зелимо равноправност, али назалост све ово је истина зива из искуства и из прве руке, зивим у једном таквом селу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

01.08.2019 12:35

Потписујем сваку ријеч! Иста ситуација и код мене. Живим у селу и сваки дан гледам те слике око себе. Ако се нека и уда из сусједног села, у року од годину дана заврне младожењи шију и одоше на стан у град, а дупе им остане у селу и тако од викенда до викенда, док им има ко трпати пуне гепеке.