Трка кроз Србију: Пеликану побједа, Салвадор у жутом!

Завршена друга етапа 59. издања бициклистичке трке кроз Србију.

Остали спортови 31.07.2019 | 20:02
Трка кроз Србију: Пеликану побједа, Салвадор у жутом!
Побједник друге етапе трке кроз Србију је члан мађарског тима Панона Јанош Жомбор Пеликан, који је етапу од Јахорине до Прибоја превезао за 3:11,19 часова, док је жута мајица и послије другог дана на грудима Енрика Салвадора из екипе Њувејв Кофилок.

Мађарски бициклиста имао је највише снаге у краљевској етапи дугој 142 километра, а готово половина те дионице била је изузетно тешка и много више одговарала брдским возачима.

Неријетко је и киша сметала бициклистима, а таква ситуација најмање је штетила Пеликану који је пресрећан због прве етапне побједе.

"Трудио сам се да будем агресиван од самог старта, нападао сам на прва два брда и видио да имам шансу. У финишу сам имао и мало среће, али мислим да сам је заслужио јер сам стварно дао све од себе", рекао је Пеликан.

Иза њега су кроз циљ прошли Моран Вермулен из аустријског тима ВСА КТМ Грац, те возач италијанског тима Мито, Давиде Бауће.

Ипак, највише разлога за задовољство имао је побједник прве етапе Салвадор који је стигао у главној групи и чак повећао предност у генералном пласману са двије на четири секунде испред земљака Матеа Ђина Пергорара.

"Био је врл дуг и напоран дан. Наравно пресрећан сам што сам успио да сачувам мајицу, али морам да нагласим да је то заслуга мог тима. Ово је била одлична тимска борба. Надам се да могу сачувати предност која није велика, али је свакако психолошки значајна пред посљедња два дана", рекао је Салвадор.

Када је у питању испраћај каравана са Јахорине и дочек у Прибоју, тешко је рећи шта је било спектакуларније. Директор Олимпијског центра Јахорина Дејан Љевнаић симболично је означио старт трке, а прије тога је одржано можда И најљепше представљање екипа икада, јер су се бициклисти послије традиционалног потписивања спуштали низ популарни “тјубинг” који је постао велика туристичка атракција.

Колико су били одушевљени могло се видјети да нису испуштали телефона из руке настојећи да овјековјече ову занимљиву иновацију.

"Велика нам је част што смо домаћини трке кроз Србију и што је друга етапа кренула са Јахорине. Ова трка у потпуности се уклапа у нашу тежњу да Јахорина буде туристички центар и у љетним мјесецима. Могу да кажем да успијевамо у томе јер смо приходе у овој љетњој сезони повећали за 40 одсто у односу на прошлу годину, а овакви догађаји сигурно нам много доприносе. На Јахорини се тренутно гради седам великих инфраструктурних објеката, чија вриједност премашује 33 милиона марака", река је Љевнаић.

Са друге стране, у Прибоју је бициклисте дочекало више од хиљаду грађана, па је град на Лиму оправдао епитет града спорта, а то смо могли да видимо И током проглашења побједника.

Умјесто уобичајених церемонија у којима локални челници додјељују медаље, у Прибоју су то урадили најистакнутији спортисти ове општине. Први човјек Прибоја Лазар Рвовић само је нагласио да је срећан што је имао прилику да угости караван као И прошле године, те да ће то сигурно учинити и идуће.

У четвртак су на програм двије полуетапе, а времена ће се на крају сабрати у једну.

Прва се вози на Златибору, а затим ће караван бити транспртован до Мионице гдје ће у вечерњим сатима бициклисти поново на друм.

Посљедња етапа на програму је у петак од Мионице до Пожаревца.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар