Петиција мјештана против аутопута

Мјештани Мјесне заједнице Бродац огласили су се петицијом након сазнања да би траса будућег аутопута кроз Семберију пролазила кроз територију ове мјесне заједнице, те да би захватила најплодније, најродније и најуређеније пољопривредно земљиште.

Република Српска 31.07.2019 | 13:57
Петиција мјештана против аутопута
Мјештани Бродца инсиситирају на томе да траса будућег аутопута иде обалом ријеке Саве, како је и пројектовано од стране Владе РС, истичући да је то било најбоље, најрационалније и најјефтиније рјешење.



„Понуђеном трасом аутопута од стране Градске управе најплодније, најродније и најуређеније пољопривредно земљиште било би нам одузето. Ми, мјештани села Бродац, Остојићево и других мјесних заједница немамо ништа против изградње аутопута и сматрамо да такви пројекти воде у цивилизацијски напредак, али сматрамо да је проблем настао онда када је општинско руководство промијенило правац пројектоване трасе која би ишла преко најплоднијег, најроднијег и најуређенијег пољопривредног земљишта.

Не постоји новац који ће надокнадити штету и бити адекватна замјена за већ уређено, обрађено и парцелисано земљиште које за нас представља мајку хранитељку“, истиче се у протесном обраћању мјештана Мјесне заједнице Бродац и наглашава да би штета била огромна и несагледива, јер би постојеће парцеле биле и уништене и уситњене, људи осиромашени и повријеђени.



„Посебно ће бити погођени власници средњих и великих имања који се баве сточарством. Они са тог земљишта обезбјеђују храну за стоку. Због тога истичемо да би проблеми били несагледиви. У протеклих тридесетак година драстично смо оштећени, јер нам је 1987. године, приликом комасације, одузета трећина плодног земљишта и претворена у каналску мрежу која није у функцији. С друге стране, имали смо и катастрофалне поплаве 2014. године, када је земљиште додатно уништено и појавила се киселост у земљишту“, истичу незадовољни мјештани, наглашавајући да је понуђена компромисна траса будућег аутопута изазвала атмосферу неповјерења, неизвјесности и губљења воље за бављење пољопривредном производњом код мјештана.

Они наглашавају да је пољопривредно земљиште капитални ресурс Семберије и РС и да је и Аустроугарска својевремено добро процијенила значај тог ресурса, градећи заштитни насип од поплава, висок око три метра. Они наглашавају да је пољопривредно земљиште синоним за живот у Семберији и ресурс од непроцјењивог значаја за Семберију и Републику Српску.

(десавањаубијељини.цом)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Градјанин

31.07.2019 12:09

Јој какав смо то народ,ето нека њих 35 промјене трасу ауто пута,а од 35 потипса пола писано истим рукуписом,срамота....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

31.07.2019 13:37

Вама неће земљиште бити одузето већ ОТКУПЉЕНО! Добићете велике паре, надам се да сте већ на њивама засадили како воће, рецимо шљиве или јабуке и то на свака два метра:!!Питајте народ око рудника Станари како су они то радили и набијали цијену земљишту, можда су имали и по стотињак садница по ару.:)

Name

РОМАНИЈА

31.07.2019 18:20

Тако браци срби, протествујте само, Федерација једва цека да иде ауто пут преко Тесња, Грацанице , Тузле све до Дрине, бозе мој какав смо јад и цемер од народа јебле вас њиве које не обрадјујете , све у коров зарасло. Ајте сад реците ко це паметан инвестирати у РС?? Аутопут носи велики број запослени, градј.сектор , ресурси, све се активира, свима добро, само насем србину не ваља. Путеви доносе инвестиције и доводе инвеститоре, ал то вама није битно. Од србовања се мозе зивити и ваздуха по вама. Е па сретно брацо паметна

Name

ре

31.07.2019 20:07

А з ашто сви не смеју да потпишу петицију боје се, уцејену си непостојећим и обећаним радним местима,

Name

ре

31.07.2019 20:09

Коме и чему аутопут када и ово мало народа преосталог нема од чега да преживи, држава не гради фабрике, него путеве, а на путу се нико не може запослити.

Name

Ацо

31.07.2019 22:40

Е градјанину ти си изгледа бас прави графолог цим препознајес да је писало једно лице сва имена и презимена

Name

Мико

31.07.2019 12:14

Ма дај ста се буните вас тридесет,како вас није срамота,па када буде исло крај Саве ко да неце ици по другим њивама,или су бас те васе њиве најбоље у семберији па нема таквих крај Саве. Не треба правити никако ауто пут,ни асвалтирати постојеце,само је за нас макадам и прасина ни за ста дуго нисмо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуле

31.07.2019 12:35

Ова власт нас насилу гура у 21 вијек, а ми хоћемо да се и даље крећемо по макадаму у воловским запрегама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИЈЕДОР

31.07.2019 12:36

Ко пита Народ, битно је да се гради и да се узимају кредити и ћапају паре а шта ће користи бити од тога заболе ГА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

31.07.2019 12:51

Ето видиш хоће да људима униште најплодније земљиште због некаквог ауто-пута, умјесто да га праве преко ових гудура које ником ништа не значе Вишеград - Рогатица -Соколац - Пале - Сарајево. Ух и ја сад много запрдујем, хтио би да с козји стаза пређемо одмах на ауто-пут. Па ђе то још има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зика

31.07.2019 13:21

Ево нека иду преко моје земље у Батковицу био бих сретан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ас

31.07.2019 13:50

Људи су у праву. нигдје у свијету аутопут је пролази кроз насељена мјеста, а поготов кроз села. Погледајте провинцијске путеве напримјер Бијељина- Тузла стално возите кроз насељена мјеста и ограницење 50 км на сат. Путовање траје дуго без обзира сто је асвалтни пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куда

31.07.2019 14:41

А куда пролази и куда се путује из једне пустаре у другу? Ста це аутопут у ненасељеном гдје никоме не треба?

Name

Ре ас

31.07.2019 16:56

Јеси се ти мало провозао кроз Њемацку,да видис која су села и мјеста крај ауто пута.

Name

Будала као и ти

31.07.2019 15:08

Ето и аустроугари сада ваљају.Сутра окупатори,данас чувари Семберије.Данас четници,сутра партизани.

ОДГОВОРИТЕ