Хеликоптери у завршној фази

Нови јуришни хеликоптери Ми-35М, које Србија набавља од Русије, свјеже су офарбани и добили су нове ознаке у авијационом заводу „Роствертол“ у Ростову на Дону. На репу летјелице постављена је и застава Србије, што фактички значи да су хеликоптери у завршној фази, ексклузивно сазнаје Спутњик.

Свијет 31.07.2019 | 09:00
Хеликоптери у завршној фази
Србија је од Русије купила четири нова хеликоптера Ми-35 и три Х-145М, који ц́е бити допремљени у Србију до краја ове или почетком идуц́е године.

Моц́на руска летјелица Ми-35 показала је своју убојитост у преко 30 ратова, од Авганистана до Сирије, и важи за један од најбољих борбених хеликоптера на свијету. Наоружана је убојитим оружјем, а заштиц́ена је оклопом који чува пилота и виталне дијелове летјелице од паљбе са земље, због чега је названа „летец́ом тврђавом“ и „летец́им тенком“. Поред тога, Ми-35 је јединствен, јер може да служи и као борбени, али и као транспортни хеликоптер.

Нове боје на небу

„Било је предвиђено да испорука буде или крајем 2019. или почетком 2020. године, али мислим да први датум данас изгледа врло реално. Наши хеликоптери производе се у фабрици „Роствертол“ у Ростову на Дону. Говоримо о једном од најзначајнијих ваздухопловних завода у Руској Федерацији, који је овог месеца прославио 80 година постојања и који је недавно закључио врло крупне уговоре и са страним партнерима и са руским Министарством одбране, које је наручило чак 98 хеликоптера Ми-28НМ. Комплетирање четири хеликоптера Ми-35М за Војску Србије тече по плану у шта су се могли уверити и наши стручњаци који су посетили фабрику. Наши хеликоптери су вец́ добили ознаке РВ и ПВО и носе евиденцијске бројеве 35101, 35102, 35103 и 35104. Мислим да ц́е бити изненађење шема у коју су обојени, они нец́е имати нашу сада вец́ стандардну тробојну камуфлажну шему, какву имају хеликоптери Н-145М и Ми-17В5, вец́ су се наши стручњаци определили за руски предлог, који, по процени стручњака, гарантује мању уочљивост хеликоптера у ваздуху“, каже за Спутњик војни експерт и стручњак за руску авијацију Светозар Јокановиц́.

Јокановиц́ истиче да је најважније да припреме ваздухопловства за пријем тих хеликоптера теку по плану.

„Део летачког и техничког састава 714. противоклопне хеликоптерске ескадриле ’Сенке‘ вец́ се налази на обуци у Русији“, додаје он.

„Охрабрују најаве да се нец́е стати са набавкама за Војску Србије, јер су последице вишедеценијског неулагања у систем одбране велике и нец́е бити лако то надокнадити. Ми сада имамо вец́и проблем са мањком летачког и техничког кадра, али очекујем да ц́е нова техника привуц́и нове људе и да ц́е додатно афирмисати војни позив. Што се тиче борбених хеликоптера процена наше војске је да нам је потребно осам таквих хеликоптера, а оптималан број би био 12 до 14, да бисмо комплетирали једну ескадрилу. До тада ц́е ’Сенке‘ из Краљева паралелно користити нове Ми-35М и противоклопне хеликоптере домац́е производње ’Гама‘“, наводи Јокановиц́.

Шта ц́е од сада моц́и српски пилоти

Експерт је прецизирао да Србија добија потпуно нове Ми-35М, какве „Роствертол“ серијски производи од 2005. године.

„Дакле, не ради се о репарираним, модернизованим хеликоптерима, вец́ о ономе што је тренутно актуелна варијанта“, објашњава Јокановиц́.

„По опреми се наш хеликоптер битно не разликује од Ми-35М, какве је пре две године добио значајно богатији Казахстан. Сличне хеликоптере купили су и Ирак, Нигерија, Пакистан, Узбекистан... Наш хеликоптер се не разликује ни од базне варијанте, какву је наручивало руско Министарство одбране, што довољно говори и о квалитету политичких односа две земље. Конкретније, набавком ових хеликоптера ц́емо омогуц́ити нашим пилотима да успешно извршавају борбене задатке у простим и средње сложеним метеоролошким условима, да се прикраду противнику летец́и дању на неких 10 до 20 метара висине, или ноц́у на минимално 50 метара, што је неопходно да би остали непримец́ени и да би постигли фактор изненађења и да, поред невођеног наоружања, користе и такозвано паметно наоружање, које ц́е омогуц́ити дејство по циљу са безбедне дистанце“, каже експерт.

Руски хеликоптер Ми-35 облијец́е авиобазу "Хмејмим" у Сирији

На питање може ли се пожелити више од тога, Јокановиц́ одговара да, за сада, треба да будемо задовољни договореним.

„Увек може и више и боље, али је буџет, ипак, ограничен, па се и овог пута није уговарало по систему ’одмах и све‘. Купљен је основни пакет наоружања, који ц́е бити допуњен наоружањем домац́е производње. То значи да неке додатне опције, које је нудио продавац, за сада нисмо уговорили, а надам се да хоц́емо у некој наредној фази. Наиме, овај хеликоптер може служити за борбу против других хеликоптера, беспилотних летелица и других споријих нисколетец́их циљева. Такву улогу му предвиђају и стручњаци из наше војске, али, за сада, наш Ми-35М није адекватно наоружан за извршавање и тих задатака“, каже Јокановиц́.

Интересовање српских стручњака за систем „Игла-С“

„Могуц́ност наоружавања хеликоптера ракетама ваздух-ваздух ’Игла-С‘ предвиђена је само као опција - она не улази у основни, обавезни пакет наоружања“, додаје Јокановиц́.

„На полигонским испитивањима утврђено је да су хеликоптери наоружани ракетама ’Игла‘ били и преко осам пута ефикаснији у односу на хеликоптере наоружане старим системом ’Стрела 2М‘, какве носе наши хеликоптери ’Гама‘. Охрабрују вести да су се наши стручњаци интересовали и за копнену варијанту ракета ’Игла-С‘ и надам се да ц́е се, без обзира на недавну набавку ракета ’Мистрал‘, и овај систем нац́и у наоружању РВ и ПВО. Сигуран сам да смо извукли неке поуке из историје, када смо због кашњења у набавкама сличних система били принуђени да их набављамо под санкцијама, када је то било готово немогуц́е. Ипак, нашла се и тада једна пријатељска земља која нам је испоручила ракетни систем ’Игла-1‘“, закључио је Јокановиц́.

Авијациони завод „Роствертол“ улази у састав холдинга „Хеликоптери Русије“. Основан је 1939. године за производњу војних и цивилних летјелица, а касније је преуређен и постао је први у Русији произвођач серијских хеликоптера. Поред Ми-35М, „Роствертол“ производи и војни Ми-26 и цивилни Ми-26Т, као и најновији јуришни хеликоптер Ми-28Н „Ноц́ни ловац“ и његове модификације.

(Спутник)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Добросав.

31.07.2019 07:54

Бога ми Босни се не писе добро.

ОДГОВОРИТЕ