Брус Бертон о правосуђу БиХ

Шеф Мисије ОСЦЕ-а у БиХ Бруце Г. Бертон рекао је за Клиx како вјерује да би увођење измјена којим би се главни тужилац Тужилаштва БиХ бирао у Парламентарној скупштини БиХ повећао ризик политизације тужилачке функције и довело до озбиљног подривања независности правосуђа.

Босна и Херцеговина 31.07.2019 | 08:26
Брус Бертон о правосуђу БиХ
У посљедње вријеме често се спомиње идеја да се главни тужилац Тужилаштва БиХ бира у Парламентарној скупштини БиХ. Амбасадор Бертон сматра како то није добра идеја те да би повећала ризик политизације.

"Вјерујемо да би то повећало ризик политизације тужилачке функције и довело до озбиљног подривања независности правосуђа. У том смислу, Мисија подсјећа да је сличне покушаје да се повећа утицај законодавних и извршних тијела власти на правосуђе 2012. године већ негативно оцијенила Венецијанска комисија. С тим у вези позивамо ВСТС на досљедније и ефикасније процедуре именовања судија и тужилаца, које се мора заснивати на стручним заслугама и професионализму. Истовремено наглашавамо да парламент може разматрати укупно функционирање правосудног система, докле год не врши непримјерени притисак на појединачне судије или тужитеље или се не мијеша у појединачне предмете", поручио је Бертон.

На питање о томе које чланове је, према његовом тумачењу, нужно мијењати у Закону о ВСТС-у амбасадор Бертон одговорио је да питање законодавних промјена је сложеније од измјена и допуна неколико одредби одређеног закона.

"Општи принципи су такви да, као прво, процес израде закона, када једном буде покренут, мора пружити могућност различитим актерима да у њему учествују те мора бити инклузиван и транспарентан, у складу с обавезама држава чланица ОСЦЕ-а којима се захтијева да 'закони буду формулирани и усвојени као резултат отвореног процеса који одражава вољу народа'. Друго, садржај тих закона мора бити доступан, прецизан и сувисао да би се на дјелотворан начин провели међународни стандарди заштите људских права и раније утврђени добри примјери из праксе", рекао је Бертон.

У вези са Законом о ВСТС-у, он истиче да су приоритети наведени у најновијем извјештају који се налази у прилогу мишљења Европске комисије, у облику јасне препоруке за усвајање ревидираног Закона о ВСТС-у у складу с међународним стандардима.

"Те измјене такође требају бити усклађене с мишљењем Венецијанске комисије из 2014. године, као и с релевантним препорукама стручне процјене ЕУ, и требају допринијети, између осталог, бољем регулирању процедура именовања, разрјешења и дисциплинских поступака против чланова правосуђа, као и одговарајућим правним лијековима против одлука ВСТС-а и дјелотворним механизмима за утврђивање одговорности чланова ВСТС-а и носилаца правосудних функција, истовремено осигуравајући да то не представља непримјерен притисак на правосуђе", казао је Бертон.

Што се тиче других аката из сета правосудних закона, Бертона смо питали које законе је конкретно потребно измијенити. Он нам је одговорио да је проблем који лежи у основи правног система БиХ тај да независност правосуђа није изричито гарантирана у Уставу БиХ.

"У вези с тим, улога и статус ВСТС-а, као тијела одговорног да осигура и независност и одговорност правосуђа, треба бити изричито препозната у Уставу БиХ. Поред тога, Мисија већ дуго заступа став да је потребно формирати правосудно тијело на државном нивоу које би било способно осигурати досљедно тумачење закона у цијелој БиХ. То је неопходно да би се осигурало поштовање принципа правне сигурности и равноправности пред законом. Ове реформе је Европска комисија означила као приоритетне у свом недавно објављеном мишљењу. Мисија ОСЦЕ-а у БиХ стоји на располагању домаћим властима у пружању техничке помоћи у проведби тих реформи", рекао је Бертон.

(Клиx)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Г4

31.07.2019 06:33

Зар мозе бити веће политизације од ове? Нико ту не долази без сагласности и подршке владајућих политичара и онда они раде у складу са потребама политичара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГДЕ ИМА "БОЗЕ ПРАВДЕ"

31.07.2019 08:40

Ја би јос додао на добар коментарГ4 да не постоји нека комисија која их мозе сменити, диктатура политицара полиције правосудза, ста нам јос треба исто као у дрзавама ових еу намјесника

Name

Петар

31.07.2019 06:42

Господине Бертон како Вам није јасно видите да су ови на нивоу државе а мислим на (СДА +СДС+ПДП) зајахали и узели и извршну и законодавну власт. Једни те исти људи обављају функције и министара и парламентараца што нигдје у свијету не постоји нити је кад постојало у демократским друштвима. Сада би ти исти лажима о поткивању, перформансима са поткивањем коња, тобоже бригом за народ да освоје и заузму и судску власт а све са циљем да је потчине својим потребама и да се обрачунају са непослушницима (Додик Човић итд). Народ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ све то види и трпи а докле ће трпити видјећемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

31.07.2019 07:13

Тако је! Зашто гледати видео снимак поткивања својим очима, кад је ту РТРС да све транспарентно и демократски објасни. Народ се пати. Јер је неко све присвојио себи. Али то није проблем, јер о тоне РТРС ништа не говори. Тражили смо, уживајмо!

Name

Недоступан

31.07.2019 06:48

Трла баба лан да јој прође дан

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

31.07.2019 07:16

Да је Суд БиХ како доликује нормалној држави у свијету, били би до сада пуни затвори политички криминалаца ради биједе народа и пропасти свега у држави БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално стање

31.07.2019 08:00

Цекамо да Додига тузи сам себе, ха, ха.. Па онда афера "два папка" итд., итд. БејХа је смијесна творевина, дрзава на погресном мјесту и у погресно вријеме. Корисни идиоти на власти.. Слуцај без премца у новијој историји.

Name

Рајко нг

31.07.2019 08:06

Ако се успостави нови судски систем бољи од европских стандарда у овој БиХ се никад неће реализовати ни 10%. Разлози су што су на именовање постојећих судија и тужилаца утицали од локалних моћника па до врха власти који диктирају пресуде у складу са њиховим интересима.Судије су повезане по хоризонтали и вертикали,те штите једни друге заобилазећи законе,право и правду.Постоји одређен број судија који не да не познају право већ су и неписмени.Ако се не успостави не зависан и ефикасан орган који ће квалитетно контролисати рад и знање судија те на основу тих резултата зависити да ли судија може наставити даље радити није за очекивати да идеалан правосудни систем може квалитетно и ефикасно може функционисати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

31.07.2019 08:26

Главати Господине, у твојој држави како се бирају тужиоци и судије? Ух насикирали се ови политичари, неће бирати у скупштини већ изаберу своје људе у ВТСС и имају све своје људе, док у скупштини има некаква опозиција и може да оспе паљбу.

ОДГОВОРИТЕ