Бх. паушал као радничка плата

Од посланичког паушала, који примају посланици и делегати у Парламентарној скупштини БиХ, међу земљама окружења већи је само паушал који добијају посланици у Словенији, док у Сјеверној Македонији политичари уопште немају ту привилегију.

Босна и Херцеговина 31.07.2019 | 07:23
Бх. паушал као радничка плата
Наиме, цифра коју добије сваки парламентарац ПС БиХ, без обзира да ли је у радном односу, износи око 750 марака, док њихове колеге у Словенији имају од 500 до 800 евра, односно од 977 до 1.564 КМ. Међутим, кључна разлика у овој причи није у износу, већ у увиду у начин трошења пара.

У БиХ готово да не постоји правило на који начин посланик може да потроши тих 750 КМ, колико износи мјесечна плата за десетине хиљада грађана у БиХ. У одлуци коју потписује Заједничка парламентарна комисија за административне послове, овој тематици је посвећен само један члан, са двије реченице: „Посланику и делегату за обављање посланичке и делегатске дужности припада мјесечни паушал без обзира на радноправни статус. Висина паушала утврђује се множењем основице плате са коефицијентом 1,50“.

Треба напоменути да су мјесечна примања парламентараца на нивоу БиХ, и без паушала, од 4.000 до 6.000 КМ.

С друге стране, у Словенији се, бар тако налажу прописи, мора знати куда иде сваки евро. Како је показало истраживање које је за потребе Парламентарне скупштине БиХ урадио њен Истраживачки сектор, Словенци имају право да паушал потроше за покривање материјалних трошкова насталих радом у изборној јединици посланика, као што су употреба простора изван посланичке канцеларије, обавјештења преко медија о састанцима с грађанима, трошкови превоза по изборној јединици, ноћење или дневнице.

И не само то. Посланици једном годишње или на крају мандата подносе извјештај Комисији за избор и именовања о активностима у изборној јединици. Ако то не уради, посланички паушал му неће бити исплаћен.

Ипак, словеначка Комисија за сукоб интереса није била задовољна ни у овим рјешењем, па је парламенту предложила да се трошење новца додатно прецизира „јер је неприхватљива пракса да се наведена средства посматрају као властита, а не строго намјенска јавна средства“. Треба ли рећи да на нивоу БиХ не функционише скоро ништа, па самим тим још не постоји ни Комисија за сукоб интереса.

Ријетко ко је од посланика у ПС БиХ јуче био доступан за изјаву. Посланик СДП Саша Магазиновић није желио да говори на ову тему, уз образложење да то не коментарише и да се „бави озбиљним стварима“. 

Истовремено, посланица НБ Аида Баручија заговорник је укидања бројних привилегија које имају парламентарци у Сарајеву.

– Обзиром да су скоро сви професионално ангажовани у ПС БиХ и примају огромне плате, сматрам да паушале треба потпуно укинути. Мишљења сам да ове огромне плате, које су такве годинама, треба оправдати савјесним радом за боље сутра свих наших грађана. Ја сам се одрекла 20 одсто мјесечних примања за фонд који стипендира ученике и студенте, а паушале усмјеравам социјално угроженим, с тим да то не износим јавно, јер та врста промоције није у складу с мојим одгојем – каже Баручија за Српскаинфо.

У Српској нема паушала

У Народној скупштини РС и Скупштини Дистрикта Брчко не исплаћује се посланички паушал, док је ситуација у кантонима у ФБиХ шаролика.

Тако је у Кантону Сарајево паушал укинут, а у осталим кантонима је од 350 до 1.800 марака, колико добијају посланици у Унско-санском кантону, али само они који нису у радном односу.

У Хрватској је паушал 395 КМ, у Црној Гори он се назива варијабилни дио плате и тренутно може да иде до 1.000 КМ, док је у Србији паушал 452 КМ на плату.

(Српскаинфо)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Јанко

31.07.2019 05:26

Пљачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

31.07.2019 06:19

Стоко од народа БиХ шта нам донесе банда криминалаца у БиХ друштво Ага и Кметова.

Name

Нострадамус

31.07.2019 05:39

Па се ви народе борите за ове овде и свадјајте се цак и са својим најродјенијима због ове багре

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

31.07.2019 06:06

Ове криминалне банде у БиХ народ се што прије треба ријешти, иначе је н....о и надрљао годинама својим шугавим животом.

ОДГОВОРИТЕ