Ауто-пут носи бројне опасности

Поново реагујући на предложени нацрт ауто-пута кроз Семберију, адвокат Драгомир Живановић сматра да грађанима Семберије треба на прописан и потпуно разумљив начин предочити оправданост изградње планираног ауто-пута кроз Семберију, истичући да предвиђена траса за нови ауто-пут прелази преко најплоднијег пољопривредног земљишта цијепа територије семберских села.

Република Српска 30.07.2019 | 21:48
Ауто-пут носи бројне опасности
„Раније је на просторном плану постојао један уцртани правац ауто-пута који су Семберци препознавали на терену. Наводно, било је приговора и жалби, тако да је сада изложена друга верзија трасе ауто-пута. Претпостављам да одређени број грађана има квалитетан увид у пројектну документацију и да може реаговати. Сагледавши изложени нацрт просторног плана нисам могао утврдити нити једну битну чињеницу, када је у питању пројектована траса. Изложени нацрт представља својеврсно шаренило боја.

Сматрам да изложени нацрт просторног плана не задовољава ни минимум садржаја неопходног таквом пројекту. Сматрам да нацрт просторног плана треба да буде урађен на основу важећег катастарског плана, гдје се препознају насеља, путеви, канали. Преко такве основе, разним бојама, пуном и испрекиданом линијом наноси се идејно рјешење, нацрт и други детаљи трасе ауто-пута. На тај начин сви ми, поготово власници земљишта у Семберији, били бисмо потпуно информисани и имали би могућност да предлажемо и приговарамо, јер би се видјело да ли пројектована траса ауто-пута захвата квалитетне шуме, објекте, стамбене или привредне намјене“.

Адвокат Драгомир Живановић сматра да грађанима Семберије треба на прописан и потпуно нов начин предочити оправданост изградње планираног ауто- пута.

„ Како се тим ауто-путем РС повезује са Републиком Србијом, само по себи, не правда уништење значајне површине квалитетног пољопривредног земљишта, јер РС са Србијом већ има довољно прелаза и мостова на ријеци Дрини, а са друге стане, РС треба да има и прозор у ЕУ. Због тога је овај нови аутопут сувишан, јер РС има неколико терминала, односно прикључака на ауто-пут „Братство и јединство“.

Уколико још један правац треба за повезивање РС са Србијом, поново истичем да већ имамо такав правац, а то је жељезничка пруга, која је одавно девастирана и која нема перспективу. Видимо да и `Жељезнице Српске` грцају у дуговима, тако да је нејасно због чега би пруга Бијељина – Шид била исплатива и економична. Тим правцем би се могао обезбиједити путни правац од већ постојећег моста на Рачи до Агротржног центра, односно до кружног тока на улазу у Бијељину из правца Раче, а затим према Брчком и Бањалуци“, истиче адвокат Живановић.

Извор: десавањаубијељини.цом

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Савест народа

30.07.2019 19:51

Нисте луди да дозволите да се уништава најплодније пољопривредно земљиште у Европи. Зауставите монтруме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

30.07.2019 20:31

Иста таква ствар је урадјена икроз Прњавор, па на најплоднијем дијелу МГ Минд направио асвалтну базу, у сред Лијевце поља у Александровцу индустријска зона, праве хемикалије, боје, каблове а до фабтике плантазе кукуруза и кропира. Кога брига куд иде ауто пут бтно је коме иде кес

Name

Сарајево

30.07.2019 20:32

Слажем се са адвокатаом, семберци само се држите макадама и нисте за боље.

Name

Драшко

30.07.2019 20:41

Мићић и Додик сваки мјесец цртају нове трасе.

Name

Министар

30.07.2019 20:52

Невјероватно колико сте наивни. Ако нападате власт онда их нападајте оправдано. Аутопут није оправдан него неопходан. Бијељина је један од знацајнијих градова у Републици Српској и истоцна капија. Аутопут има далеко веци знацај за развој од пољопривредне поврсине коју це заузети. Правдање некаквим везама са аутопутом братства и јединства је лудост. Нама треба директна веза са Србијом и јос битније боља унутрасња повезаност. Аутопут за собом повлаци економију на много нацина. Било би одлицно кад би се Република Српска повезала аутопутевима и пругама од Новог Града преко Бијељине па до Требиња, цак и тамо гдје тренутно нема саобрацаја у толико мјери. Саобрацајна и енергетска инфраструктура је кицма економије.

Name

синип

30.07.2019 20:55

Или тунел или ништа. :-)

Name

Миле

30.07.2019 21:06

Само ноторна будала може поставити питање оправданости изградње аутопута Кузмин-Бјељина-Брчко.Таквој будали треба мост И поломити да му то никад више не падне наум. Наш народ каже"Не лаје шаров због села већ ради себе".Видио адвокат да може да узме неку пару те кренуо да завађа народ и прави проблеме тамо гдје не треба да их буде.

Name

Ре МИНИСТАР

30.07.2019 21:12

лупас, као ноц

Name

ЛаwАндОрдер

30.07.2019 22:26

Министар - потписујем све! Срећа је што ови непоправљиви негативци и конзервативци немају утјецај на политичка и економска кретања у РС.

Name

семберац

31.07.2019 04:39

овдашња власт од рата па до данас направила је геноцид са пољоп. земљиштем, јер је најплодније земљиште у БиХ дала за градњу кућа, депонија, шљункара, фирми...; Од Љубојевића па до Мићуна. Треба их неко удружење тужити ФАО УН, па нека их обиљеже. Окупатори Аустријанци и Турци су чували пољ. земљу, а ови катили је уништише, м..у им.

Name

Милан

30.07.2019 20:00

Па гдје да иде ауто пут, неце ваљда по небу да иде вец по земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.07.2019 20:51

Иде онај кроз Хрватску и он је сасвим довољан. Недамо нашу плодну семберску земљу да уништавају као што су до сад унуштили силном инфраструктуром по семберији и силним зградураинама које сада стоје празне.

Name

синип

31.07.2019 00:41

Па ти иди кроз Ендехазију ако ти је довољан.

Name

Не ремсе

31.07.2019 06:49

Најбоље да устасама дајемо путарину.

Name

синип

31.07.2019 20:25

И да се малтретирамо на улазу и излазу.

Name

СТОП Комунистима!

30.07.2019 20:12

Увијек иста глупа фраза, прелази преко најплоднојег земљишта, а све у корову како је онда на западу, Италији, Француској, Њемачој , шта је са Србијом, да скину аутопут и возе се запрегама, ћића не лупај него правац старачки дом, пусти омладину нека живи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошко

31.07.2019 05:57

Свака ти част за текст. Докле више да се провлаче комунистичке форе. Је ли треба да 100 хиљада људи Семберије испашта због 10-ак ђедова и бабурина који и сами себи сметају!?

Name

Глигорев

30.07.2019 20:26

Мислим да је траса аутопута одређена без економске анализе више варијаната и избора најповољније. Сматрам да би било корисно обрадити и варијанту трасе поред р. Саве, како би се насипом објединила заштита Семберије од поплаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

администратор

30.07.2019 12:40

Послаћу министарству ваш приједлог на разматрање.

Name

Ре Глигорев

31.07.2019 02:46

Можда је најбоље да иде ријеком Савом...

Name

дусанцули

30.07.2019 21:29

Репете, најважнији циљ (циљ свих циљева) Републике Српске је повезати Бања Луку-Брчко-Бијељину и повезати је са матицом. Док су снсд патриоте говориле да је најбољи пут преко Вишеграда, Дуле је говорио и дан данас говори да је ова траса аутопута једина животна за нас Србе, иначе нас нема или ћемо временом потпасти под економско-политичку сферу Хрватске. Бићемо Крајина средњег вијека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заре

30.07.2019 21:45

а како, куда би трасу провукли кроз Дворове ако би пратила жељезничку пругу??? све је то трла баба лан... напуцавање цијена као и за Дрински насип.Жалосно али је тако, у овој ,,држави" све се своди на паре, ко да више...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само вас посматрам

30.07.2019 21:59

Е Бог не мозе угодити овом блесавом народу, какав пецински менталите бозе сацувај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

30.07.2019 22:29

Додик и мициц би направили преко гробља Народног само ако они имају користи Приватно зауставити те криминалце и тај проекат

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

30.07.2019 23:06

Какви дилетанти, јел могуће да нису исцртали трасу аутопута преко катастарске или било какве релевантне подлоге, него онако офрље. Ма не знам и шта се чуде људи више, тако су и Еко депонији одредили локацију, офрље не узимајући у обзир један од најважнијих параметара, а то је ружа вјетрова Бијељине из које и дијете у другом основне може очитати да је најгора могућа локација за депонију она коју су изабрали јер преко ње највећи дијо године дува вјетар према граду и носи несносан смрад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

а дај

31.07.2019 06:48

А дај Горане, шта се правиш паметан, пукнеш "ружа вјетрова" а благе везе немаш шта се под тим подразумијева. Једино што знаш је да лијепо и паметно звучи.

Name

Дјуро

31.07.2019 03:58

Добро рече овај Сарајлија, Семберци да се држе макадама ал би онда они требали да се држе козји стаза и вукојебине окле су дошли!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боби

31.07.2019 05:08

Ауто-пут треба направити само у једном смјеру да становници Семберије оду и да се висе не врацају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛАГОЈЕ

31.07.2019 06:28

Најкраћа веза са аутопутем у Србији је из Црњелова преко Саве и Моровића ка Шиду. Том трасом је и требао ићи овај наш будући аутопут. Али, пошто већину пара даје Вучић, онда он одређује куда ће ићи. А што се Брочана тиче и најплодније земље у свијету, једна гола истина, ради ње су многи баш и отишли у иностранство да раде и да се спасу од те најплодније земље. Међутим, логично је да се сад води кампања извлачења пара и уцјене. Треба мало и провјерити ко је у последње вријеме ужурбано куповао земљу поред будуће трасе, била би много јаснија ситуација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

31.07.2019 21:54

Ста зна овај Зивановиц о аутопуту.Боље му је да се дрзи своје професије уместо сто тура нос где му није место.Доста висе лобирања појединаца који имају велике парцеле и преко којих би пресао аутопут а исти добили обестецење.Ти исти велепоседници си истурили овог Зивановица као њиховог потпарола.Ауто пут це се градити и немају ста они да се буне.

ОДГОВОРИТЕ