Обрачун са лажним фармерима

Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, у интервјуу за Српскаинфо тврди да ће истрајати у борби против лажних пољопривредника.

Република Српска 30.07.2019 | 18:04
Обрачун са лажним фармерима
Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, поручује да ће ово министарство истрајати у борби против лажних пољопривредника, те да су резултати са терена у овом погледу поражавајући. 

Наглашава да је контролама утврђено да је значајан број фармера у Републици Српској, који су корисници подстицаја, приказивао лажне податке, поготово код подршке за регресирани дизел и производњу пшенице.

– Контроле су показале да су неки или пријавили више усјева него што стварно имају или су пријавили усјеве које уопште немају. Раније смо контролу спроводили само кроз инспекцијски надзор, а сада то радимо преко Агенције за аграрна плаћања. Контролори су сваки дан на терену – истиче Пашалић.

О којем броју лажних пољопривредника је ријеч?

На примјер, од 3.100 корисника подстицаја за пшеницу, контролисали смо око 147 из свих општина Републике Српске, од чега 20 одсто њих уопште нема усјеве пшенице. Они су у регистру, па пријаве да имају, напримјер, десет хектара, а ми смо им вјеровали да говоре истину.

Шта се раније дешавало кад им неко дође у контролу?

Могли су да покажу било коју и било чију парцелу. Сада на терен водимо људе из РУГИП-а, који утврђују о којој парцели је ријеч и шта је на њој.

Како ће преваранти бити кажњени?

Тим људима смо ускратили премију, а двије године неће моћи да добију подстицај ни по којем основу. Такође, њихова имена ће бити објављена на нашем веб сајту. Увешћемо ред у ову област. Замјерио сам и поштеним фармерима који су знали за ове преваре, а нису на њих указали. Након пшенице, услиједиће контроле соје, одређених ветеринарских мјера, те контроле у области анималне производње.

Шта је највећи проблем нашег аграра?

Лоша конкурентност домаћих производа. На примјер, произвођач пшенице у Мађарској има седам, а код нас четири тоне по хектару, по чему се јасно види колико смо неконкурентни.

Како повећати конкурентност?

Она се  постиже примјеном нових знања и технологија, тако да је погрешна перцепција да се пољопривреда развија на бази подстицаја који само помажу нискодоходовне секторе.

Пољопривредници се, ипак, углавном жале управо на недовољне подстицаје.

Подстицаји од њих чине зависнике који, кад знају да ће добити новац од државе, не размишљају много о новим сортама, новим пестицидима, новим ђубривима. Ми, с друге стране, желимо да подстицаје више усмјеравамо у капиталне инвестиције, а мање у директна давања по литру и килограму.



У којој мјери су наши фармери спремни да прихвате нове технологије?

То, нажалост, иде прилично тешко. Зато дјелујемо у правцу да газдинства преузимају млађи људи. Примјера ради, ако фармер купи нови трактор, добије 30 одсто поврата од МПШВ, а ако је млађи од 40 година добије 35 одсто поврата. Толико враћамо и женама носиоцима  газдинстава. 

Колико стоји прича да су наша села угроженија него икада?

Јесу угрожена, али не пуно више него урбана подручја. Међутим, у селима се више примијети одлазак људи. Размишљали смо да, по узору на Србију, формирамо једно тијело које би се бавило овом проблематиком. Наравно, не можемо зауставити одлазак људи са села, али можемо ублажити овај тренд.
 
Како?

Једна од мјера би била да се младим пољопривредницима обезбиједи бесплатно земљиште у закуп. То је један од начина да стимулишемо младе људе да остану на земљи.

Поражавајуће је да се у РС обрађује тек половина пољопривредног земљишта.

Тачно, од 600.000 хектара, у просјеку је обрађено 300.000. То јесте проблем, али не треба заборавити да амбијент за живот у руруалном подручју не чине само парцеле, него и добри путеви, добри водоводи, добре школе.

Фармери предлажу и мјеру да се људима до 40 година дају бескаматни кредити, да могу да започну посао на селу.

То је добра идеја. Већ имамо програм у оквиру којег младим инжењерима пољопривреде дајемо бесповратна средства да развију бизнис на селу. Овај модел, наравно, можемо да проширимо и на произвођаче.

Ако се пропаст наших села настави, са којим ћемо се посљедицама суочити, дугорочно гледано?

Кад се помене село, прва асоцијација је  производња хране. Не бих рекао да одлазак људи са села може да је доведе у питање, прије свега зато што ми већину хране увозимо, те зато што, тамо гдје је пољопривреда развијена, немамо толики проблем одласка људи. Основни проблем који ће нас погодити, краткорочно, јесте недостатак радне снаге.

На који начин?

Имамо уситњене парцеле воћа и поврћа, односно производњу која је доходовно исплатива на малој површини. Свака та производња захтијева много руку за рад, а наши произвођачи се већ сад суочавају са недостатком радне снаге.

Увозимо и шта треба и шта не треба. Који су главни разлози што БиХ, упркос одличном природном потенцијалу, увози чак 80 одсто хране?

Тачан је податак да за властите потребе можемо да произведемо тек једну петину хране. Поражавајуће је то што увозимо не само оно што не можемо да произведемо, него и велике количине житарица, меса и слично. То је јако тешко објаснити.

Покушајте.

Нажалост, имамо сложену државу, гдје су подијељене надлежности. Одговорност се пребацује, а кривац се тражи у неком другом. Лани смо, напримјер, имали рекордну годину у производњи јабуке уназад двије деценије, а опет смо ово воће увозили из Пољске. Тешко да ћемо овдје нешто моћи да промијенимо и у наредном периоду, али морамо да стимулишемо наше произвођаче да више производе и буду конкурентнији.

(Српскаинфо)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Зивко П

30.07.2019 16:15

Ово је најбољи Министар пољопривреде у свим Владама до сада. Само напријед, Професоре

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗТ

30.07.2019 16:36

Свака част министре,само напријед

Name

Луминара

30.07.2019 19:33

Дефинитивно, у то нема сумње. Да су сви као он ми би били Свајцарска...

Name

Семберац

30.07.2019 16:16

И треба се обрацунати са непостенима да нама постеним дате висе. Пуна подрска министру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луди коњ

30.07.2019 16:18

Мој друзе, ти јеси најпостенији и најобразованији у Влади, ал питање је ста цес направити кад су сви остали преваранти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.07.2019 17:06

Министар Пасалиц је највеци манијак у влади, студирао је 8 година факултет који траје 4 год.

Name

Ре ре

30.07.2019 22:59

Нисам знао да се ријец " манијак" користи за некога ко је студирао 8 година. Хвала за едукацију.

Name

Ре

31.07.2019 07:17

Пасалица зовем манијак, тукао је раднице по ресору док јос није био министар, а ста сад ради не смијем ни помослити.

Name

Ре

31.07.2019 07:57

Манијак је министар тукао је раднице по ресору, а сад кад је министар могу мислити ста све ради.

Name

Бивси студент

30.07.2019 16:21

Само напријед професоре. Сви које сте уцили смо поносни на Вас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данек

30.07.2019 16:26

Све је лазно само Фармаланд је прави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

грујо

30.07.2019 17:01

Овај Пашалић је уз Рајчевића једина свијетла тачка у Влади Републике Српске. Изузетно стручан, вриједан човјек, не знам како је уопште могао доћи за министра. Капу доље њему и Рајчевићу остали су јад и чемер, ем нестручни ем се само баве политиком и лупају глупости. Можда људи и не смију...ко зна, али резултата никаквог немају.

Name

или ?

30.07.2019 16:26

Да сви престанемо да лаземо или нико . Риба смрди од главе ,а не од репа ,показите нам како мозе боље без лази и превара .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трт

30.07.2019 16:44

И каже , села гласају за црвене... И сисају буџет као мајку рођену.... А кад треба кукати, кукају ко' бабе. Али, "улетио" на списак код црвених и Бог те веселио. Ма нама овде треба угасити воду, струју.... Ма све. Мрш стоко у 12-ти вијек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тодор

30.07.2019 22:08

Па у Лијевчу је све лажно, није ни чудо што у Краљевини Југославији нису могли свједочити у суду.

Name

Босс

30.07.2019 17:24

Подрска Министру Пасалицу... Подрска и Министру Вјекославу Петрицевицу... Два најбоља Министра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родац

30.07.2019 17:25

Подрска најјацем министру!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

30.07.2019 17:27

Браво министре. Стета сто ниси у СДСу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

30.07.2019 17:28

Како да имам већи принос пшенице кад ми излије вода из канала и пропадне ми све што сам засејао и тако годинама уназад?! Имамо око 10.000 регистрованих фармера са просјеком старости 50година. Нема од наше пољопривреде ништа. Јесте први прави министар, само се бојим да је прекасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

30.07.2019 17:42

У овој земљи науцио и сељак красти а како и неби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миленко

30.07.2019 18:08

Треба нам висе људи као сто је Пасалиц, Рајцевиц, Сераниц. Ево ова тројица из Снсд, пар њих из Сдс, али младје гарде и јос понеко из пдп и днс и бице нам боље са ВЛАДОМ НАЦИОНАЛНОГ СПАСА. Ова тројица су се вец показали, дати и овима да се показу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фармер

30.07.2019 18:16

Ја нисам лазни фармер него прави и бавим се производњиом млијека, а до сада од твог мандата нисам осјетио ниста боље него само горе, знаци ниста није урадјено да осјетим бољитак у тој области само сте смањили премију. Друго, лазни фармери и месетари само могу постојати и дјеловати ако имају помоц људи у министарству тако да је боље да се позабавите са корупцијом у самом министарству а после тога да се обрацунате са лазним производјацима било цега, а ја вас у томе 100 посто подрзавам. И треце вец ако дајете на капитална улагања немојте радити ко прве године ограницили сте број људи и ко је имао вецу стелу он је упао на списак па су поједини фармери добијали по два основа а неки који су исто конкурисали нису добили ни по ком. А ипак ти људи морају прикупити документацију која им треба и предати знаци морају издвојити новац и вријеме и на крају не буде ниста од тога. Прве године капиталних улагања просли су вецина људи која је од једне фирме куповала цлас тракторе сто имлицира да је и ту била корупција и намјестаљка за поједину фирму и за фармере који су пристали да од те фирме узму њихову масину. Друга година је боље одрадјена. Опет подвлацим да ја као фармер који се бави производњом преко 15 година јос нисам искусио никакво олаксање мјерама које је министартво доњело. Дацу само један предлог, фармерима у федерацији БиХ који се баве производњом млијека федерално министарство снесе троскове вадјења крви и осталих папира, док код нас фармери сами сносе тај тросак. Знаци мени додју на фарми из ветринасрске слузбе и за сат времена узму 4000 КМ и они зиве само од те дјелатности, буквално нас за дан огуле да се дуго требамо опорављати. Зато казем да се систем поправља конкретним мјерама а лијепим прицама па да сваки постени производјац осјети неки бољитак. Ипак је ово дјелатност и посао који се доста даје и здравља и свега другог а није адекватно вреднован тај рад и зртвовање, као у развијенијим земљама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

30.07.2019 18:56

Поздрављам одлучност!....али поштовани министре,ви сте упали,а то и сами знате,у живо блато ваших претходника који су ,прво;радили по налогу Рудоњини,док није осигурао своје парцеле,воћњаке и средства која су уложена у то.... Друго; министара,назови,којима је пољопривреда била само покриће да узимањем средстава од Грантова,потицаја,субвенција,студија изводљивости,оправданости потребе и значајаyконцесија и сл. Не стекну лична богатства и корист! Тако да ви можете "почет" али докле ће те и да ли ће те негдје стићи...нисам сигуран! Многи Усорци су облизали "казан" који је био покриће за све и свашта...од цигарета,регресирања,потицаја ,прања и разних других срања које тражи велику подршку и екипу....опростите у Вишку то нити ће те имати нити он о том појма има,Бисерка,ха,ха..,дакле,значи....Рудоња,он ништа није потписао и биће "ко си ти да мене питаш....." Сретно, брзо ће те смијенити ни прода нећеш моћи бити....а штета,показао си једном приликом да имаш неки карактер који они нису никад имали....показао си и да ти је стало до пољопривредника....ипак чувај се, желим ти срећу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

30.07.2019 18:59

Добро јутро Кокумбо откили сте Америку па лазни пољопривредници постоје 20 година то зна свака будала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аферим

30.07.2019 21:06

Министар са најширом мрежом активних и вриједних ботова. Добро га слиједе. Чим он изађе у јавност они одмах скачу на ноге лагане. Алала вјера, свака част и ејвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.07.2019 07:13

Тацно сам за себе писе хвалоспјеве. Није он ни видио министра.

Name

банне

30.07.2019 21:47

Овдје сви постављају услове, а нико од одговорних за ову област није обратио пажњу на једну јако битну ствар у овом ланцу производње. Тај ланац се састоји од неколико карика, прва карика је плуг па остале карике које се вежу једна за дргу и на крају овог ланца бих требало да буде нешто јаче од карике, а тога нема. То нешто јаче у овом случају пољупривредне производње је загарантована цјена производа која бих се трбала знати прије плуга. Ту још имамо загарантован откуп па интервентни откуп и тако даље. То су мјере које су птребне. Овдје је добра цјена ако је година лоша и обрнуто. Значи што је бољи принос цјена је мања. Предаш пшеницу, јабуку, кукуруз или било шта друго и несмјеш да питаш за цјену, то је наша реалност. Министри се понашај као да из свог џепа дају а не расподјељују новац пореских обвезника. Закон је прописао ко шта може да добије ако испуњава услове који су му поставити. Министри требају да буду менаџери да остварују контакте и траже тржиште а не да прјете произвођачима који крећу у производњу оним плугом са почетка овог текста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето ти га на

31.07.2019 07:58

Банне банне добри банне, дао би министар да има. Али нема. Не дају министру онолико колико он иште. Нема се, нема за све.

Name

Правда, правда

31.07.2019 22:58

САМО ДОБРО ЛАЖУ. СВИ СЕ ОНИ БРЗО. УКЛОПЕ СА ФАРМЕРИМА И КОНЦЕСИОНАРИМА. СВЕ ЈЕ ОВО ПРОПАЛО

ОДГОВОРИТЕ