Хан: Ријешити проблем Косова

Рјешење косовског проблема је приоритет међународне заједнице, и кључно је за развој цијелог региона, каже европски комесар за проширење и сусједску политику Јоханес Хан.  

Свијет 30.07.2019 | 10:50
Хан: Ријешити проблем Косова
Он је у интервјуу бечком дневнику Стандард, на питање да ли види политичку вољу за постизање споразума Београда и Приштине, рекао да је види свакако у Србији, али и на Косову. Изразио је наду да ће, након вјероватних избора на јесен на Косову, бити створени услови за напредак.

Хан је рекао да је Преспански споразум између Скопља и Атине створио једну позитивну динамику на Балкану и да је постојало увјерење да је могуће постићи и споразум између Београда и Приштине. 

– Та позитивна динамика је, нажалост, увођењем такси на српску робу од стране Приштине, заустављена. Рјешење косовског проблема је централно за развој цијелог региона – указао је комесар ЕУ.

Упитан да ли је услов за рјешење свих конфликата, као што се видјело и у случају Сјеверне Македоније, окретање од говора мржње и национализма, Хан је потврдно одговорио и истакао да је због тога важно да Скопље буде награђено за све своје напоре.

– Друге владе у региону тачно знају да је пут Сјеверне Македоније исправан. У многим разговорима ми је то потврђено, али понашање је потом другачије. Политичари у Сјеверној Македонији су примјер и када Скопље у октобру буде добило зелено свјетло за отварање приступних преговора, од чега полазим, онда се надам да ће се то одразити на цијели регион – казао је Хан.

(Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Гигабаyт

30.07.2019 09:07

А цему је проблем Госп. Хан?

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВОМАТИЦ

30.07.2019 09:22

Ти битанго Аустриска ријесавас само НОВОМАТИЦово прање новца преко ових простора И владајуће барге. Фуј олосу над олосима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђоле

30.07.2019 09:55

Немогу да вјерујем поређење Македоније и Грчке са Косметским питањем. Људи па они су се само спорили око имена а нама је Космет одузет територијално. Још срце Србије од искона. Свакакви и ових Европских будала мајко мила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

30.07.2019 09:58

Ја само не знам како ни се било која земља односила да се на њеној територији овако дешава..ал пошто је Србија у питању њу треба раскомадати.. Бјелосвртски олош експериментише на Србима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

30.07.2019 10:46

Биједе понистите признање, вратите Србији отету територију и проблем је ресен .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дора

02.08.2019 21:32

Браво прави одговор.