Свједоци: ''Бацали дјецу у воду''

“Били смо на плажи када се чула детонација. Настао је хаос, сви су вриштали. Са чамца су побацали дјецу у воду јер је почео да гори, а мушкарци са плаже, укључујући и мог мужа, потрчали су ка њима да их извуку. Кренула сам да скупљам ствари јер сам се уплашила због дјеце, а онда су дошли и рекли нам да се склонимо, због безбједности”.  

Свијет 30.07.2019 | 09:19
Свједоци: ''Бацали дјецу у воду''
Овим ријечима драму, која се одиграла на Халкидикију када је глисер српске породице експлодирао у недјељу поподне, препричава за Блиц наша држављанка која се са породицом нашла на лицу мјеста.

Експлозија је одјекнула на пловилу усидреном само неколико метара од плаже Агиос Иоанис на Ситонији, на ком је, према писању грчких медија, била петочлана српска породица.

У експлозији која се убрзо претворила у пожар повријеђене су три особе, 37-годишња мајка из Србије и њено двоје дјеце узраста четири и седам година, а читава драма се одвијала пред очима стотину туриста који су се у том тренутку купали, пише портал Вориа.

Санитетом Хитне помоћи поврђени су одвезени најприје у здравствену станицу “Агиос Николаис” на Халкидикију, а затим су пребачени у Општу болницу “Папагеоргиоу”, у Солуну.

Мајка и млађе дијете (4) су задржани на болничком лијечењу, али су њихове повреде лаке и нису опасне по живот, док је старије дијете (7) пуштено из болнице.



Према ријечима Константина Емануилидиса, генералног менаџера болнице, четворогодишња дјевојчица има лакше опекотине на бедрима и нема унутрашње повреде, али је задржана из превентивних разлога у болници, док је мајка задобила прелом ножног прста који је оперисан, преноси Тањуг.

Како је додао, друга кћерка (7) задобила је модрице и пуштена је из болнице.

Потврду о стабилном стању повријеђених добили смо и из Министарства спољних послова Републике Србије.

– Генерални конзулат Републике Србије у Солуну је у контакту са надлежним органима Грчке у вези са случајем повређених држављана. Према обавјештењу грчких органа, држављани Србије су хоспитализовани и у стабилном здравственом стању. Генерални конзулат предузима све потребне мјере у складу са својим надлежностима и у контакту је са надлежним органима Грчке у циљу прибаве ближих информација о конкретном случају – навели су у одговору за Блиц.

 Ватрену стихију савладали су ватрогасци бригаде НМ Мармарас, а глисер је одмах након тога уклоњен са плаже и у току је истрага која би требало да расвијетли који је узрок експлозије.

Ипак, свједоци инцидента и дан касније препричавају језиву сцену снажне детонације која је прекинула мирно недјељно поподне на плажи.



Дјецу су буквално бацали са чамца у воду

– Глисер је био усидрен недалеко од плаже. У том тренутку је настао хаос на чамцу, сви су вриштали, а неколико мушкараца са плаже потрчало је у воду по дјецу коју су буквално побацали са чамца у воду, јер је почео да гори. У том тренутку, брзо су дошли момци на скутерима и гуменим глисером и покупили дјецу, а мушкарце који су кренули у воду, упутили да се помјере, јер је ватра на глисеру почела да се шири – прича узнемирена туристкиња из Србије.

Врисци и урлици повријеђене жене и успаничених људи додатно су дизали тензију на плажи, а прибраном реакцијом свих присутних срећом је избјегнута већа трагедија.

Запаљени чамац кренуо ка туристима

Међутим, у једном тренутку је запаљено пловило кренуло ка туристима на плажи, вјероватно ношено таласима, што је додатно уплашило присутне.

– Жену су извукли на обалу, мој старији син је видио да јој је палац био озбиљно повријеђен, а она је вриштала и баш била у шоку. Настао је општи метеж, чамац се претворио у буктињу и кренуо је ка обали. Негдје сам прочитала да га је мушкарац довезао до плаже, али он је, колико сам ја видјела, буквално био горућа, како да назовем, олупина и није изгледало да је неко у чамцу, готово је било немогуце – каже она.

У међувремену су, каже, стигле и надлежне екипе за хитне ситуације.

– Тада су спасиоци кренули да терају људе са тог дијела плаже, због безбједности, укључујући и нас. Ја сам свакако кренула да скупљам ствари јер сам се уплашила због дјеце. А онда су притрчали са апаратима за гашење позара. Ми смо потом отишли са плаже, дјеца су се баш уплашила, све је било као у филму – закључује уплашена жена.

(Блиц,Вориа)

Коментари / 0

Оставите коментар