Има законодавну и извршну власт

Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара БиХ, 6. августа преузеће од Борјане Кришто из ХДЗ-а предсједавање Представничким домом парламента БиХ, што је незабиљежено у модерним демократским земљама, с обзиром на то да ће један човјек бити на челу извршне и законодавне власти, а што, према мишљењу стручњака, руши темељни принцип подјеле власти.

Босна и Херцеговина 30.07.2019 | 08:29
Има законодавну и извршну власт
"То нарушава уставни принцип и неприхватљиво је да будете на челу извршне и законодавне власти. Тачка. Нема ту више шта причати. Не знам да је игдје у свијету био такав случај, али очигледно у БиХ све може. Устав се не поштује, закон такође, као ни одлуке Уставног суда и шта ту више има причати", рекао је за "Независне" Вехид Шехић, аналитичар и бивши предсједник Централне изборне комисије БиХ.

У демократским друштвима немогуће је да исти човјек обавља двије највише функције у извршној и законодавној власти, јер, практично, да парламент БиХ којим случајем и профункционише, Звиздић би, рецимо, предлагао законе и одлучивао да ли ће ти исти закони, одлуке, закључци или међународни споразуми које предлаже бити усвојени или стављени на дневни ред.

Стручњаци наглашавају да би се у том случају морало поставити питање уставности таквих одлука, али да до тога у БиХ сасвим сигурно неће доћи. Оно што је занимљиво јесте да је и сам Изборни закон предвидио овакву могућност, односно "дозволио" је да један човјек буде дио извршне и законодавне власти. У самом закону пише да "једно лице може обављати највише једну непосредно изабрану јавну дужност или највише једну непосредно и једну посебно изабрану дужност", али да је неспојиво истовремено вршење ових функција са вршењем функција у извршним органима власти, "осим у периоду док се не конституишу извршни органи власти изабрани на редовним изборима у истом изборном циклусу".

И сам Звиздић недавно је рекао да је ситуација у којој ће бити на челу Савјета министара БиХ и Представничког дома парламента БиХ у складу са законом те да ће се, "све док је тако, понашати у складу са оним што дозвољава Изборни закон".

"Нисам само ја у тој ситуацији, велики број министара на нивоу ФБиХ и државе БиХ је у тој двојној улози. Постоји врло једноставно рјешење, а то је да Предсједништво БиХ достави име мандатара. Опет постављам питање зашто се прича о Вијећу министара, а не ради орган који је формиран, а то је Парламентарна скупштина БиХ", недавно је рекао Звиздић.

Нико од саговорника са којима смо разговарали на ову тему није могао дати одговор на питање шта би се, рецимо, десило да парламент БиХ и профункционише и почне да усваја законе и оно што пред њега дође из Савјета министара БиХ, односно колико би биле правно ваљане одлуке које би потписао Звиздић и испред Савјета министара БиХ и парламента БиХ.

"Лично мислим да је то велики проблем. У БиХ је то постало нормално и они који би требало да учествују у процесима деблокирања формирања власти то сматрају нормалним и прихватљивим. Они који имају кључ рјешења тог проблем то сматрају нормалним, а временом и ми као грађани смо огуглали на то", рекла је Тања Топић, политички аналитичар.

Подсјећања ради, Звиздић, као предсједавајући Савјета министара БиХ, у децембру 2018. године изабран је у колегијум Представничког дома парламента БиХ. С обзиром на то да се сваких осам мјесеци врши ротација на мјесту предсједавајућег Представничког дома, Звиздић ће двије функције вршити док не буде формиран нови састав Савјет министара БиХ или до почетка априла, када ће од њега предсједавање Представничким домом преузети Небојша Радмановић из СНСД-а.

(Независне)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

30.07.2019 06:34

Само поставити шатор изнад БиХ и ето вам нај већег ЦИРКУСА на свијету!?!?!?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не ремсе

30.07.2019 09:08

Ово је највеца спрдацина од дрзаве то јесте творевине на свијету. Дајте да се разиďемо па да сви добро зивимо као комсије. Овако неце ици.

Name

4XЛ

30.07.2019 09:43

НЕ ТРЕБА САТОР САМО ПОСТИВАЊЕ УСТАВА И ФУНКЦИЈА КОЈЕ ПО УСТАВУ ИМА БИХ, И БЕЗ САМОВОЉЕ ЈЕДНОГ ЦОВЈЕКА ДА ОДЛУЦУЈЕ О СВЕМУ ТО ЈЕ ВЕЦ ВИДЗЕНО ,

Name

Миљан К.

30.07.2019 06:36

Боље Денис Звиздић из озлоглашене Фазлагића Куле код Гацка да нам буде на свакој функцији него било ко из СНСД-а. Те усташе из Куле су нас клале у 2. Св. рату и раније а ови нас данас раселише, нигдје нико не остаде. Само напријед, Звиздићу, преузми све функције, каква демократија, какви бакрачи. Заведи нам диктатуру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

30.07.2019 07:24

Па имамо диктатуру.

Name

ДА

30.07.2019 08:46

БОЉЕ БИЛО КО ,САМО ДА НИЈЕ ДОДИК.

Name

Милан

30.07.2019 06:38

Па због тога СДА још неће да иде у формирање новог Савјета министара јер никада више неће моћи имати њихови људи толико власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре;

30.07.2019 07:15

...ја не знам сто се гураш..? У РС један цовјек влада свиме и свациме...!

Name

Ре

30.07.2019 10:14

Потпуно јасно

Name

куку нама са нама

30.07.2019 06:50

Ово је полигон за забаву странцима...Пустили су нас да се поуниставамо,онако психицки,јер је народ склонио се у страну,а они који могу се бахате....Свјет то мозе ријесити за један дан,а али неце.Да се којим слуцајем код нас десило сто је у Руминији,како би реаговали...никако наравно

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је БиХ

30.07.2019 06:51

Могуће је све, и да г-дин Звиздић буде предсједавајући ПС БиХ и да буде предсједавајући СМ, тако имамо и министре у СМ г-дина Шаровића и г-дина Мектића а уједно су и посланици у ПС БиХ, не треба то мијењати, на једној страни су министри и предлажу законе на другој ти исти усвајају своје предложене законе, остали нека гледају, без обзира да ли је то нормално или није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

30.07.2019 07:29

Најбоље да то све води Снсд и Додик.Теби сви сметају ко није из Снсд и не подрзава Додика онда ми нисмо народ него племе.Ја немам никакве користи ни од једних ни од других сем стете.Али ви Снсд сте ипак најгори

Name

ре Нострадамус

30.07.2019 10:41

И то смо ријешили, све води СДА,ето таквима ко теби је сада лакше само да није СНСД.

Name

Нострадамус

30.07.2019 11:58

Па зар то није васа политика да це те са свима да правите власт сем са СДС.Али када је васа столица у питању онда опет тразите кривца у СДС.Па Снсд је подијелио Србе и ми смо приморани да то прихватимо.Није проблем ја вјерујем да це те и успјети да са Бакиром односно са СДА формирате власт без СДС , али би барем требали бити искрени да признате да вас не интересује ни Српски ни остала два народа него само власт.И као сто је Алија рекао деведесетих да це зртвовати мир за БиХ тако ви сада сте спремни да зртвујете РЕПУБЛИКУ СРПСКА да удјете у власт на нивоу БиХ.У имате добре сансе када писате и по Српским и по другим зртвама у прослом рату,а опет имате релативно добру подрску народа.А претезно подрску добијате на сили пријетњама и уцјенама.Толико о вама и васој бризи за Српским и било ком другом народу.

Name

ре Нострадамус

30.07.2019 14:44

СНСД подјелио Србе, ви незнате о чему пишете, послије избора било којих СДС је све мање на политичкој сцени у РС, није томе крив СНСД него сам СДС који послије сваких избора губи своје посланике зар од онакве странке СДС у НС РС сад тренутно има 13 народних посланика у ПС БиХ 2. и ето томе је крив СНСД, мани се бајки.

Name

Нострадамус

30.07.2019 17:26

Ја писем цињенице да је Снсд радио против СДС и да је увијек висе сарадјивао са Сда и Хдз него са СДС.

Name

ре Нострадамус

30.07.2019 20:10

Да ли Вам треба објашњавати да СДС тренутно нема капацитет да са СДА и ХДЗ формира Власт на државном нивоу, да ли Вам је познато да СДС нема капацитет да формира Власт у РС, није томе крив СНСД, него политика коју је водио СДС бавећи се својим проблемима. Да ли Вам је познато колико је само људи који су били окосница СДС у протеклих 15 година напустило странку услед унутарстраначких сукоба, колико је СДС изгубио избора што локалних што општих, није томе крив СНСД. Да ли Вам је познато да су задњи избори за предсједника СДС показали велику подјелу у странци хтјели ми то признати или не г-дин Шаровић је добио 205 гласова г-дин Милићевић 181 разлика је 24 гласа, није ни томе крив СНСД, ако кола крену низбрдо треба сви да их коче, а не да је неко други крив што иста иду низбрдо а нике се не хвата кочнице.

Name

Јоја

30.07.2019 06:54

цеститке звиздицу зеким му успесан и дуг мандат.... а оне беде из рс нека се боре за власт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре јоја

30.07.2019 08:22

Мој медједе чуј неће.па што вам просе по улицама, што воде дјецу доктрина што им немају дат да једу па дјецу боли стомак, што вам штрајкују радници.боја коју чини полети прво своје двористе.тај звиждуци води алијин и политику зато ништа и неуспијева урадити, а неће ни успјет осим да вас дере ко јарце и да вас краде

Name

Е

30.07.2019 07:09

Зна ли неко колико је стара она народна Кадија те тужи Кадија ти суди? Значи коначно је и законом озваничена. Вала и вријеме је више. Је ли демократија или није. Додуше када би ја написао праву истину вјероватно би заглавио у ћорки. Према томе боље је да размишљам у себи а не на глас. Па ја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рорра

30.07.2019 07:36

Нажалост дејтонски устав БиХ није предвидио овакве ситуације, ситуација јесте чудна али није у супротности са уставом. То се треба мијењати али то иде врло тешко, уствари никако, за промјену и једног слова у уставу потребна је 2/3 парламента да гласају ЗА измејену устава, Међународна заједница сноси дио одговорности, они су творци тог устава који је пун блокада. Појединним политичким субјектима блокаде у уставу не сметају, напротив, они мисле да ће такав устав обесмислити БиХ као државу и то је опет проблем. Излаз из ове и овакве ситуације није на видику. Баја и његова предомишљачка политика је све пореметила, коме ће то највише нанијети штете остаје да се види. Сам Баја је изговорио ону већ чувену реченицу "сваки успјех БиХ је штетан за РС" то је та политика, која једноставно није тачна али је пријемчива код многих његових присталица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако ако..

30.07.2019 07:45

Шта фали. И у РС-а један чо'ек је све и свја. И извршна и законодавна и судска власт, ентитетска, државна, општинска, сеоска. Први у свему, па и криминалу, пљачки, рекету и рекеташењу, папкарењу и папкарству. Корифеј корупције, злоупотреба власти, узурпатор институција. Обашка пјесма и пјевање, шаторијаде и кошарка, шутање све редом па кога докачи, псовачина, пљувачина, осветник без премца, Нема гдје он не предњачи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре свимс

30.07.2019 08:27

Па ста хоцете!? Нас "баја" је СВЕ у Босни а сувласник је и Србије док не отјера и Вуцица. А онда це се Бог ваљда побринути и за њега...

ОДГОВОРИТЕ
Name

објективно сагледано

30.07.2019 08:54

Само праве људе који раде у интересу ових 2,5мил.градјана у БиХ! Сто би нас градјане било ста друго занимало!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

30.07.2019 09:32

Теоретски! Практично, нема ни једну ни другу. Обрни, окрени, руке су му везане, што и није тако лоше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

30.07.2019 09:35

НЕКА САМО НИЈЕ НИКО ИЗ СНСД!

ОДГОВОРИТЕ
Name

и то је боље

30.07.2019 10:09

Само не дајте Спирицу и њему слицним.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Првоборац

30.07.2019 10:26

Какво је то чудо, па Додик годинама у назад има све полуге власти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадранка

30.07.2019 10:41

У Босни мозе све.

ОДГОВОРИТЕ