Многи радници чекају прегледе

Радници запослени у зони "Инцела" у Бањалуци страхују за своје здравље, посебно након што су у медијима прочитали да је љекарским прегледом утврђено да су скоро сви радници предузећа "БЦ метал", које се налази у кругу "Инцела", отровани тешким металима.

Република Српска 30.07.2019 | 07:51
Многи радници чекају прегледе
Подсјећања ради, на недавно одржаном састанку у Бањалуци представника релевантних институција с циљем дефинисања мјера у вези са санацијом земљишта у зони "Инцела" речено је да је највећи дио земљишта загађеног пираленом на подручју предузећа "БЦ метал", "Енергана" и "Топ метал".

На састанку је, такође, наведено да ће надлежним републичким инспекцијама бити наложено да затраже хитан преглед свих запослених у пословној зони "Инцел".

"Није нам свеједно када чујемо да су неки људи ту у кругу 'Инцела' заражени тешким металима и да имају лоше налазе. То само човјеку који није нормалан може бити свеједно. Ја константно путем медија слушам да би сви из 'Инцела' требало да иду на прегледе, а нама нико ништа не говори, ни када ћемо ићи ни гдје... Апсолутно ништа", рекао нам је јуче радник запослен у овој пословној зони, а који је желио остати анониман.

Ни други радник који свакодневно проведе осам сати у кругу "Инцела" није упућен нити зна када ће љекарски прегледи бити организовани, нити гдје, односно у којој здравственој установи.

"Стало ми је до тог прегледа. Наравно да ми није свеједно када чујем да су неки људи заражени тешким металима. Ко зна шта то све може изазвати и каква обољења", рекао је овај радник.

Ни мјештанима који живе у близини "Инцела" није свеједно када чују како је здравље људи угрожено тешким металима.

"Ми смо ваздушном линијом најближи том отпаду, а нико није долазио да нас било шта пита нити нешто да контролише око наших кућа. Дјеца су ту и плашим се највише за њих", рекао је мјештанин који живи у близини "Инцела".

Весна Палексић, помоћник директора за медицинске послове у Заводу за медицину рада и спорта РС, истакла је да се прегледи радника могу обавити у свим медицинама рада у РС.

"Ако се узорак узима из крви, узима се на крају радног дана, на крају смјене, и шаље се на анализу. Сви тешки метали, без изузетка, опасни су по здравље", упозорила је Палексићева за "Независне", те додала да је управо код рециклаже акумулатора, којом се баве радници фирме "БЦ метал", изложеност олову и најчешћа.

Бањалучки медији су прије неколико дана објавили да је љекарским прегледом утврђено присуство тешких метала управо у крви радника "БЦ метала". Јуче из овог предузећа нисмо успјели да добијемо коментар.

"Најчешћи знаци тровања оловом су гастроинтестинални симптоми, поремећај централног нервног система и анемија", појаснила је Палексићева.

До закључења овог броја "Независних" нисмо добили информацију да ли је надлежна инспекција, како је то раније најављено, већ добила налог да од субјеката у "Инцелу" затражи обављање хитног прегледа свих радника.

(Независне)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

РАСПУЦХИН

30.07.2019 06:05

Да живимо у нормалној држави (у каквој на жалост не живимо) сви отровани тешким металима и пираленом би добили огромне одштете. Овдје ће бити по оној народној : "ујео вук магарца" или можда прецизније "ујео "велики баја" Игора".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.07.2019 09:23

Ја примјетио да нисам нешто добар а то је узрок.

Name

Баш тако!

30.07.2019 09:52

Да парадокс буде већи у кругу пословне зоне Инцел је сједиште неких установа као Инспектората, Службеног гласника итд.. Да постоји било каква контрола круг Инцел би био затворен. Тамо сваки дан из оних неколико мањих димњака куља црни дим. ко ту шта спаљује то нико не зна. Ту су годинама различите фирме које као и ова БЦ метал увозиле све и свашта па радиле репаратуру од акумулатора, рачунара, монитора и ко зна каквог отпада.

Name

ПРИЈЕДОР

30.07.2019 06:05

Чиме се Бањалука може похвалити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаггер

30.07.2019 10:30

Да је као БГ 90-тих...

Name

самуел

30.07.2019 06:52

треба прегледати и оне који су пили воду на овом подруцју како људи тако и стока и све је то заврсило у организму. Бит це карцинома изгледа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боже сачувај

30.07.2019 07:08

Жалосно, жалосно, ко ће платити овим људима било који вид лијечења? Хоће ли "ови" што хотеле отварају, што ће се развратати у њима! Банда, лопурде, мало је рећи шта су, фуј!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аноннимусс

30.07.2019 07:13

Сви извадите налазе ,и ко буде затрован само тузбе и Стразбур. Ниста по насим корумпираним судовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дусан

30.07.2019 09:05

Ста цека Голицка са оставком, па на одговорност !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

30.07.2019 09:56

Да се Драско није залозио за овај народ, контаминација људи би и даље трајала. Будите захвални Драску Станивуковицу сто вас спасава. Сто се тице власти они би вас потаманили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кажем

30.07.2019 11:10

Има истине у томе, да знаш.