Џонсон оформио "ратни кабинет"

Премијер Велике Британије Борис Џонсон поручио је лидерима ЕУ да ће разговарати о Брегзиту када покажу да су спремни да измене своју позицију о споразуму.

Свијет 29.07.2019 | 19:10
Џонсон оформио "ратни кабинет"
Он је додао да ће у супротном напустити европски блок без икаквог споразума, саопштила је Џонсонова портпаролка.

"Премијер је расположен да седне и разовара када се позиција промени", изјавила је портпаролка, преноси Ројтерс.

Он је током викенда формирао "ратни кабинет" од шест министара да доносе одлуке о Брегзиту, а и за припрему ванредног буџета у случају разлаза без договора са ЕУ, сазнаје се од министара - преноси портал ЕУ Обзервер.

Влада у Лондону ради под претпоставком да ЕУ неће поново преговарати о споразум о Брегзиту и припрема се да напусти европски блок без споразума, преноси ЕУ Обзервер извештај Ројтерса.

Џонсон је прошле недеље рекао да ће Велика Британија изаћи из Уније без споразума уколико ЕУ не одустане од клаузуле о такозваном "бекстопу" за Ирску: сигурносне мере коју су договорили Велика Британија и ЕУ да спрече настајање "тврде границе" између Ирске и британске покрајине Северне Ирске после Брегзита.

Мајкл Гов, нови министар задужен за припреме у случају да не буде договора, написао је да је могуће да се споразум неће постићи са Бриселом до октобра, када истиче нови рок да Велика Британија изађе из ЕУ, и поновио да је задатак јасан: да се изађе из ЕУ 31. октобра без даљег одлагања.

Гов је рекао да ће Џонсонова влада уложити велике напоре да осигура бољи споразум од Европске уније.

"И даље се надамо да ће променити мишљење, али морамо да делујемо под претпоставком да неће. Излазак без споразума је врло реалан и морамо осигурати да будемо спремни за то", рекао је Гов за Сандеј тајмс.

Саџјид Џавид, нови министар финансија, рекао је за јучерашњи Сандеј телеграф да ће ове недеље ;бити знатног додатног финансирања да би Велика Британија у потпуности била спремна да ;31. октобра напусти ЕУ, са споразумом или без њега.

Он је рекао да припреме укључују највећу кампању јавног информисања да би се припремиле компаније и грађани.

Џонсонов такозвани "ратни кабинет" укључује Гова, Џавида, министра спољних послова Доминика Раба, секретара за Брегзит Стива Барклија и државног правобраниоца Џефрија Кокса, и састајаће се сваког понедељка.

Нова министарка унутрашњих послова Прити Пател која није у тој групи, написала је јуче за лист Мејл он Сандеј да ће зауставити аутоматско право уласка грађана ЕУ у Велику Британију, било да имају посао или не.

Сандеј тајмс је написао јуче да је креатор кампање "Гласајте за излазак" Доминик Камингс, сада виши Џонсонов саветник, рекао сарадницима премијера да морају да употребе сва потребна средства да осигурају Брегзит.

Медијска офанзива министара преко викенда може се видети и као вршење притиска на ЕУ чији званичници су рекли да неће бити поновних преговора о споразуму о разлазу, преноси ЕУ Обзервер.

Џонсон данас иде у Шкотску, где су грађани већином гласали да остану у ЕУ, и где је вођа конзервативне партије Рут Дејвидсон чврсто против Брегзита без споразма.

Медији такође јављају да је бивши министар финансија Филип Хамонд који је дао оставку прошле недеље да му Борис Џонсон не би био шеф, разговарао са опозиционом Лабуристичком странком о томе како да спрече Брегзит без споразма са ЕУ.

Током викенда је највећа британска пословна групација, Савез британске индустрије (ЦБИ) упозорио да ни Велика Британија ни ЕУ нису спремне за Брегзит без споразума 31. октобра.

ЦБИ је навео да у случају да се изађе без споразума, 24 од 27 сектора британске привреде бити поремећено, а посебно мање компаније које су слабије припремљене. Та групација је дала 200 препорука за обе стране да убрзају припреме за Брегзит.

Шефица групације за преговоре са ЕУ Никол Сајкс рекла је да је "то као да стављате вреће с песком за одбрану од поплаве. Кухиња ће и даље бити под водом, али можда можемо да спасемо спаваћу собу на спрату", рекла је она, преноси АП. ;

ЦБИ је данас навео да британска влада треба да настави састанке с пословним челницима о Брегзиту и издвоји више времена за доношење закона повезаних с изласком из ЕУ без договора.

(Бета/Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар