"Јокић је био ризик, мислили смо да није довољно добар!"

Артурас Карнишовас, генерални менаџер Денвер Нагетса, говорио је о "ризику" званом Никола Јокић.

Кошарка 29.07.2019 | 23:30
"Јокић је био ризик, мислили смо да није довољно добар!"
Карнишовас је један од најзаслужнијих за раст младог тима Нагетса и стварања селекције која је изборила друго место Запада прошле сезоне.

Некада прослављени литвански репрезентативац, а сада ГМ Нагетса, открио је како ствари функционишу унутар тима.

"Уздамо се у континуитет. Многи тимови су направили промене, додавали велике играче, суперстарове. Али, за њих је и даље све непознаница. Ми смо гледали шта нам је ова група момака показала, водила нас је до скора 54-28, имала најбољи учинак на домаћем терену – 34-7. И даље је то трећа најмлађа екипа у лиги, а додавањем Џеремија Грента постали смо још бољи. Знамо да смо нападачки изузетно добри, али ће нам он помоћи и у одбрани", рекао је Карнишовас у разговору са ЕСПН-овим Адријаном Војнаровским.

Нагетси су раније Николи Јокићу дали максимални уговор, а то су урадили и ове сезоне са Џамалом Марејем.

"Чувањем Јокића и Мареја трудимо се да задржимо све заједно, укључујући и стручни штаб и руководство. Континуитет је наш мото. Захвални смо власницима што су и они нас сачували, могли су да прецртају овај пројекат пре две године".

Карнишовас је причао о "постепеном" напретку Николе Јокића и тога како је дошао до кандидата за МВП лиге.

"Постепено је и то напредовало, као и Џокер. Играо је Летњу лигу и просечно је бележио десет поена и седам скокова. После тога нико није могао да претпостави да ће ускоро бити у конкуренцији за МВП лиге. Било је постепено, али је онда у трећој години, од када је 15. децембра постао стартер, кренуо да ређа луде бројке, везује трипл-даблове… Тада смо помислили да постоји шанса да буде звезда у лиги".

Момак из Сомбора је те 2014. изабран са 41. места на НБА драфту.

"Пре драфта је био на располагању свима, сваки тим је могао да га гледа и на Хуп Самиту. Морали смо да гледамо снимке Марка Гасола када је био 18-годишњак у Шпанији. Гледали смо га како је играо у Барселони. Био је то ризик, али нам се исплатило. Али, све заслуге иду Јокићу због тога какав је играч постао".

Репрезентативац Србије био је непознаница управи Нагетса, као и остатку НБА лиге.

"Сви су мислили да није довољно физички добар да би успео у НБА, рачунајући и нас. Али, његов таленат је увек био ту – од додавања, преко шута, до веровано најбоље контроле лопте коју смо икада видели. Само је требало поправити његово тело. Сада можемо да кажемо да је он наш плејмејкер, он иницира наш напад. Многи ме питају да га упоредим са Сабонисом, какав је он био додавач. Мислим да је Џокер то подигао на још виши ниво, јер он и преводи лопту. Он ухвати скок, пренесе лопту, покреће напад… Колико тимова у лиги има центра који води лопту у кључним тренуцима, што се дешавало у плеј-офу".

Литванац је говорио о томе како се осећа као генерални менаџер једне велике франшизе, о сународнику Шарунасу Јасикевичусу, али и осталим иностраним "вођама" других екипа.

"Масаи (Уђири) је пионир међународних челника. Сада су ту Владе Дивац (Сакраменто), Шон Маркс (Бруклин)... Лига је постала међународна. Многи људи широм света познају кошарку. Јасикевичус је увек био један од најпаметнијих играча са којима сам играо. Није ме изненадио успех као тренера. Његова очекивања су огромна, то је нормално јер је и од себе увек очекивао највише", закључио је Карнишовас.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар