Прича: Скоро, па скоцкани...

Црвена звезда, Партизан, Будућност, Цедевита Олимпија и Морнар су се искристалисали као екипе које ће наредне сезоне водити борбу за титулу у АБА лиги.

Кошарка 29.07.2019 | 22:45
Прича: Скоро, па скоцкани...
Крај је јула, а можемо да кажемо да су главни фаворити за титулу у АБА лиги следеће сезоне већ склопили своје саставе. Некако се по "дефаулт-у" у ту групу фаворита сврставају Црвена звезда, Партизан и Будућност, као и Цедевита која је доживела велику промену, а јасно је по кретању на тржишту да ће и Морнар да буде у тој дружини због амбициозних појачања.

Наравно, има ту још посла да се одради око формирања тимова, али можемо да констатујемо да је највећи посао одрађен, те да су екипе донекле добиле своје обрисе и контуре. И значајно су сви поменути тимови другачији у односу на крај прошле сезоне.

Обично у овом периоду, односно како се приближавамо почетку сезоне, почиње да се врти она мантра "о никад јачој АБА лиги". И често то делује тако на папиру, све док не видимо играче на терену па се онда уверимо да то баш и није тако. Међутим, сада можемо да претпоставимо да ће бити јача конкуренција него претходне сезоне.

А тек треба да се појачавају и попуне још поједине "рупе" које постоје у ростерима. Зато ћемо данас направити пресек урађеног посла водећих екипа. Ко је кога довео, ко је остао, ко је отишао, а и на којим позицијама се још траже појачања. Уз додатак да на листу нисмо ставили неке клубове попут Игокее која прави занимљив састав за наредну сезону.

Па иако је АБА лига овог лета остала без сигурног места у АБА лиги, постоје неке гаранције да ће првак Јадрана наредне две сезоне имати предност у добијању вајлд карда. Довољно разлога да буде велика битка у АБА лиги наредне сезоне.

Кренимо од Црвене звезде која је актуелни шампион АБА лиге. Можемо слободно да кажемо да су црвено-бели направили велики бум овог лета и довели озбиљна евролигашка имена у свој тим, а све зато што их чека такмичење у најјачој лиги - Евролиги. Тамо их чекају аждаје од тимова, па је зато тим Милана Томићаморао да буде додатно оснажен у односу на прошлу сезону.

Пре свега су црвено-бели задржали најважније играче, продужили Билија Берона, а потом и на још неколико потписа накалемили искусна страна појачања.

После обнављања уговора са Бероном, Бранком Лазићем, Филипом Човићем, Боришом Симанићем, Мохамедом Фајеом, Стратосом Перпероглуом и Огњеном Добрићем, Црвена звезда обрадовала је своје навијаче враћањем вероватно омиљеног странца у клупској историји Чарлса Џенкинса и репрезентативног центра Огњена Кузмића, док се прва детонација зачула довођењем Дерика Брауна, а она највећа је била када је на клупском сајту освануо лик Џејмса Гиста.

Укупно гледано, узимајући у обзир све околности, брзину и начин прављења екипе, може се рећи да је ово један од најозбиљнијих прелазних рокова једног тима на нашим просторима последњих година.

Имена попут Дерика Брауна и Џејмса Гиста су све само нису уобичајена на листи трансфера наших клубова, а Звезда је успела да их доведе. Мада неки траже ману и кажу да су у позним играчким годинама. Тренер је остао исти, а практично откако је Гист потписао, навијачи су се окренули наредној, можда и последњој коцкици која недостаје - плејмејкеру.

И та потрага и даље траје. Ушло се једно време у “чекање Милоша Теодосића”, али то се није догодило. Јасно је и нама кошаркашким лаицима да би Црвеној звезди легао плејмејкер који је више окренут асистенцијама, па је логично било да црвено-бели пробају са Стефаном Јовићем или Стефаном Марковићем, али ни то се није реализовало.

На крају, најреалније је да квалитетан странац узме улогу првог плејмејкера, а да Филип Човић буде бекап опција. Поред тога промена може можда да буде једино на месту центра, ако буде дошла добра понуда за Мајкла Оџа. Видећемо и када ће Огњен Кузмић бити спреман за кошарку, неке су предикције да би то могло да буде већ пре краја ове календарске године, у новембру или децембру. Додајмо и да је Душан Ристић позајмљен Астани, као и да се Никола Јовановић вратио с позајмице из Трента.

Све у свему, чини се да ће Црвена звезда објективно гледано бити опет први фаворит за освајање титуле на Јадрану.

Најавили су челни људи Партизана да ће црно-бели ући амбициозно у овај прелазни рок и то се и догађа. У клуб су стигли - Кори Волден, Немања Гордић, Жанис Пејнерс, Рашон Томас и Вилијам Мозли. Партизан је и кроз продају сезонских карата најавио да је следећа сезона "дизање на виши ниво", Партизан ће све утакмице играти у Београдској Арени и то су велике промене за цео клуб.

Промена на клупи није било, Андреа Тринкијери је као што смо и најавили раније остао на клупи, и има одрешене руке у састављању екипе, наравно у дослују са спортским директором Николом Лончаром.

Поред петорице играча који су стигли, Партизан је имао и одласке. Алекс Ренфро је отишао у Зенит, ЏокЛендејл у Жалгирис, Амар Гегић је напустио клуб, Вања Маринковић је уз фискно нето обештећење од 200.000 евра прешао у Валенсију, Урош Трифуновић је позајмљен Меги, а чека се да се види шта ће бити са Алексејом Николићем који је под уговором. Василији Пушици је истекао уговор и он је на мети италијанског Пезара, а тај клуб је гледао и Николића, мада би за њега морао да плати обештећење. Ђорђу Гагићу је истекао уговор, као и Новици Величковићу.

Наравно, овде није крај Партизановог прелазног рока, а највећи приоритет Партизана је дефинитивно довођење центра. Ту ће црно-бели пробати да се што више "отворе" како би довели квалитетног играча испод коша. После тога, Партизан ће се оријентисати ка довођењу бека, играча који би попунио место остало упражњено после одласка Вање Маринковића у Валенсију.

Дакле, чекају се центар и бек до краја прелазног рока.

Све у свему, ово је прелазни рок који се чекао, Тринкијери је могао да селектује тим, и то и даље ради, па већ сада може да се каже да ће црно-бели имати квалитетнији састав него прошле сезоне. Мада, доста ће то бити убедљивија тврдња када видимо два нова играча које ће Партизан довести на поменутим позицијама. Требало би да то буду играчи који ће значајно подићи квалитет целог тима.

Будућност је прошле сезоне играла Евролигу, уложила је много новца, натрпала ростер странцима који нису успели да допринесу онако као што се очекивало. Сезону су Плави почели са Александром Џикићем, наставили су је са Јасмином Репешом са којим су на клупи изгубили финале од Црвене звезде.

Очекивано, тим се распао одмах после тога, а клуб су напустили Сеад Шеховић, Едвин Џексон, НемањаГордић, Џејмс Бел и Коти Кларк.

Плави су кренули градњу тима са новим селектором, а на клупу је сео Слободан Пикси Суботић. Био је подгорички тим активан на тржишту, а до сада су стигли Хасан Мартин из Меди Бајерута, Мартинш Мејес из Јенисеја, Скот Воод из Гравелина, Скот Бамфорт из Динамо Сасарија, а са позајмице из Меге се вратио и Зоран Николић.

Мартин је крилни центар, Мејрес игра на центру, Скот Вуд је бек шутер, а Бамфорт играч који може да игра и на позицији један, као и на два. Дакле, нешто слично Партизану, Будућност је довела по странца скоро на свим позицијама у тиму.

Нису то толико звучни играчи као прошле сезоне, више ово делује као "еврокупашки тим", па ће и очекивања бити мало нижа него претходне сезоне. Видећемо како ће се све уклопити у Подгорици. Може то да оде и на једну и на другу страну.

Практично ће сви наведени тимови бити енигма, али Цедевита ће бити можда и највећа јер се ради о скроз новом тиму. Цедевита је одустала од пројекта у Загребу и на крају се преселила у Љубљану где се фузионисала заједно с Олимпијом.

Нови тим ће играти у дворани Стожице, а тренер ће бити Славен Римац. Цедевита је пробала пре свега да доведе најбоље од словеначких играча, а у екипи ће Римац следеће сезоне свеукупно имати Еда Мурића, Сашу Загорца, Јаку Блажича, Мирка Мулалића, Мартина Крампеља. Ту ће бити и Марко Симоновић, као и КодиМилер Мекинтајер, те Микаел Хопкинс.

Потпуно нови тим, са доста искусних играча. Због финансијске снаге Цедевите можда се очекивао и јачи тим, али није мала ствар када доведе Блажича из Евролиге или Марка Симоновића, играча који је толико тога освојио у каријери. Из Цедевите је пребачен Андрија Стипановић, као и Филип Крушлин, док је из Олимпије остао између осталог и Марвин Џоунс.

Сани Бећировић је спортски директор и он је добро објаснио да је ово тек прва сезона тима, те да је овај пројекат прављен на дуже стазе.

"Морамо да знамо да је ово дебитантска сезона, а да су планови дугорочни. Играчи које имамо на листи су селектирани за оно што желимо да учинимо заједно. Тим је нов, играчима ће бити потребно време да се упознају, али сви знамо зашто смо овде. Да вратимо врхунску кошарку у Стожице", рекао је Бећировић.

Велики новитет на абалигашким паркетима, Цедевита би могла да буде нешто сасвим ново, па у фузији с Олимпијом челни људи пуцају на највише домете. Ко зна, са таквим финансијским потенцијалом ни Евролига није много далеко. 

Е сада долазимо до можда и најзанимљивијег клуба овог лета на читавом Јадрану. Јесу  пре свега Црвена звезда и Партизан одрадили добар посао, али мало ко је могао да поверује да ће браћа Павићевић направити тако добар посао.

Увезао је Морнар гомилу искусних играча, странаца. До сада су стигли Дерик Нидам, Брендис Рејло-Рос, Џејкоб Пулен, Сеад Шеховић Милко Бјелица, Дамир Маркота и Мирза Бегић. Треба рећи да је последња вест да је и Дарингтон Хобсон нови играч Морнара. У питању је кошаркаш који наступа на позицијама двојке и тројке.

Све у свему, јако интересантан коктел искусних играча, прекаљених, као и странаца који обећавају поене. Имају их у рукама. Али, као што се код нас каже популарно, делује да ће Морнару бити потребно неколико лопти на паркету.

Биће то рун анд гун кошарка са много поена, то је сигурно, па када будете видели Морнар у листи одмах заокружите плус поена у најави.

"Ми смо, можда, имали и најмањи буџет од свих екипа у АБА лиги, па смо направили резултат. Нас не интересују буџети других клубова. Буџет је основа да би клуб функционисао, али, пре свега, мислим да су важни рад и стручност у клубу, па тек онда финансије. Буџет Морнара не може да буде преко 1.200.000 евра за играче", рекао је Ђорђије Павићевић за „Вијести“.

Како истиче Павићевић, прелазни рок Морнара је скоро завршен.

"Углавном смо 90 одсто комплетирали екипу. Реално, и да остане ова екипа, била би квалитетна за почетак АБА лиге и ФИБА Лигу шампиона, наравно и касније за домаће првенство и Куп Црне Горе. Али надам се да ћемо за који дан изаћи са новим појачањем, које ће заокружити екипу", најавио је Павићевић пре неколико дана, а испоставило се да се ради о Хобсону.

Нека дигне два прста ко једва чека да види Морнар у акцији? Као и све поменуте екипе.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар