Хитно мијењати Изборни закон

Представници Партије демократског прогреса и даље указују на потребу што скоријег формирања Савјета министара БиХ али, исто тако, и даље остају при ставу да изборни закон мора да се мијења.

Република Српска 29.07.2019 | 16:59
Хитно мијењати Изборни закон
ПДП и даље тражи измјене Избнорног закона. Генерални секретар ове партије Милко Грмуша подсјетио је на дописе које су након избора доставили ЦИК-у, у којима су указивали на бројне пропусте забиљежене у октобру.

Мишљења је да су управо изборне неправилности и довеле до овакве политичке ситуације, прије свега, узимајући у обзир на чињењицу да ни након девет мјесеци од избора није формирана власти на нивоу БиХ.

„Оно што смо ми урадили као друштво, као држава, са онаквим изборним процесом, то, једноставно, данас даје своје ефекте. Та власт, каква год да буде, ако буде формирана, а питање је и када ће бити, неће имати легитимитет да донесе потребне озбиљне промјене у овом друштву, зато што је изабрана на начин који није достојан демократских правила и процедура“, каже генерални секретар ПДП-а Милко Грмуша.

Да би избори били што праведнији, како из ове странке истичу, неопходно је да се ради на побољшању техничког аспекта. Скенирање гласачких листића није једини начин да се унаприједи изборни процес. У овој партији изнијели су и друге приједлоге.

„Сматрамо да је рационално и једино мудро да у овом тренутку Измјенама и допунама Закона уведемо те техничке ствари које се односе на контролу самог изборног процеса, скенирање и остале ствари. Исто тако, да уведемо ванредне изборе и да спојимо локалне са општим изборима, како би имали једну власт која ће имати политички простор и капацитет да уради онај посао који је потребан", објашњава Грмуша.

Осим о актуелној политичкој ситуацији, како у Републици Српској, тако и у БиХ, млади ПДП-а, на конференцији за новинаре указали су и на неке друге проблеме са којима се суочавају грађани. Прије свега, осврнули су се на проблем блокирања аутомобила у Бањалуци.

„Када паркирате аутомобил на означено мјесто, дође вам неко и блокира аутомобил, уколико вам је истекло вријеме које сте уплатили, или уколико нисте платили. У овој одлуци они наводе да трошкове премјештања и чувања, односно накнаду за деблокирање, сноси власник возила. Дакле, они су то назвали накнадом за деблокирање возила, међутим, то је само по себи казна, а Град нема право да донесе такву одлуку и да тако кажњава грађане“, каже Иван Бегић, предсједник Актива младих ПДП-а у Бањалуци.

Указујући на овај проблем, млади ПДП-а траже да се више поштују правни прописи, те да одлука Града Бањалука буде у складу са Законом о безбједности саобраћаја.

(БН телевизија)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Скептик

29.07.2019 15:12

Да ми је знати зашто је одлучено да ове захтјеве износе нижерангирани, и јавности тотално непознати функционери ПДПа а не њихов ШЕФ Бранислав Бореновић? Исто тако бих волио знати зашто ШЕФ Бранислав Бореновић није водио протесте у Парку Младен Стојановић него је стајао иза кестена и аплаудирао Тривићки и Станивуковићу . Прво ми пада на памет- КУКАВИЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нетацно

29.07.2019 15:49

Ово нису представници Пдп-а. Ово су искомплексирани птедставници Пдп-а. Као и тривицка и онај струцњак сто ни факултет не мозе заврсити

Name

Браво

29.07.2019 16:03

Браво Грмуса краљу. Радикали Грујини, радикали Сесељеви, радикали ови они, СДС, ПДП ... само се трансфериси и млати празну сламу и ватај паре од тих левата у опозицији.

Name

Тачно је

29.07.2019 18:09

Па шта ако није завршио факултет кад је васпитанији и образованији од оних који су покуповали дипломе и студирали негдје вани... Ха, ха, баш смијешно, јел да?! Овдје људи заврше факултет, а ни основно знање након њега немају, много пута виђено. Памет им остала у торби?! Испити преписани, бубице и сличне ђиђе, мислите да је неко глуп?! Ријетки су они који су завршили факултет путем свог мозга, али они који су га тако завршили другачије се постављају, у томе је разлика. Тачно је увијек боље од нетачног.

Name

Па

29.07.2019 15:16

О чему сад овај трабуња кад је малопре Црнадак изјавио да ће они са СДС да праве власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поздрав из ЕУ

29.07.2019 16:01

ХИТНО МИЈЕЊАТИ ДРЗАВУ,ИМАЛИ СТЕ ВРЕМЕНА ДА СРУСИТЕ ВЛАСТ НИСТЕ ЈЕ СРУСИЛИ ДОДИК ВАС ЈЕ ПОБИЈЕДИО И ОПЕТ ЦЕ А ЈА НЕЦУ ДА МЕ ПРОДЈЕ ЗИВОТ ЈА ВАС НАПУСТАМ ОДЛАЗИМ А ВИ МИЈЕЊАЈТЕ СТА ГОД ХОЦЕТЕ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИДИ.

29.07.2019 16:58

иДИ И НЕ ВРАЋАЈ СЕ, ПОЗДРАВ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.

Name

007

29.07.2019 17:09

Колики је % учешћа ПДП-а у НСРС да могу"захтевати"???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

29.07.2019 17:14

О каквим ви неправилностима на изборима говорите. Да сте ви побиједили онда би по вама била оцјена да су избори протекли регуларно. Напамет сте науцили од својих сефова једну те исту прицу и поновљате је као мала дјеца. Зато брзо млијеко попијте и одмах у креветац на спавање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

29.07.2019 17:39

Ја не вјерујем да су избори покрадени али истина да су добивени на пријетњама и уцјенама сто знаци на силу.Па ако сматрате да је то циста побједа онда гријесите ја такву побједу не признајем,а питање је да ли це и судија да прихвати тај резултат.Да је то побједа био би формиран и тај фамозни СМ неко ту ипак гледа боље са стране него ми сто смо на терену.Повукли сте доста лосих потеза заједно са Пик-ом а то је неко добро примјетио.

Name

Ре Нострадамус

29.07.2019 18:40

Није разлог досадасњег неформирања Савјета министара то сто се сумња у регуларност прослогодисњих избора вец то сто је босњацка политика сконтала да ако попусти пред Додиковим налетом да нема висе ни ово мало Босне сто је остало јер се десавају крупне тектонске промјене и одлуке по питању Косова и Метохије и да су снаге у Сарајеву дефинитивно изврсиле капитулацију ако прихвате Додика у Савјету министара. Е у томе је брајко мој фазон.

Name

Не

29.07.2019 19:46

само изборни! много закона треба промјенити да би друство функционисало треба поострити законе и лоповима набити страх у кости као сто је стаљин знао када су и највиси дрзавни функционери заврсавали у сибиру или на вјесалима то је прави закон!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

30.07.2019 06:24

Свака цаст овим младимПДП БОРЕ СЕ ЗА СВЕ НАС И ТРЕБА ТРАЗИТИ ДА СЕ ПРОМЈЕНЕ НЕКИ ЗАКОНИ ОПСТИНА УБИРЕ ПАТЕ ОД КОМУНАЛНЕ ПОЛИЦИЈЕ ПАУК ИМА ТАКВЕ СИРОВИНЕ ОД ЉУДИ НЕЗНА НИ ОБЈАСНИТИ ЗАСТО ДИЗЕ АУТО И СТА СЕ У СУСТИНИ ПЛАЦА АМА НАРОД ЈЕОВЦА И НЕК НАС СИСАЈУ УМЈЕСТО ДА СЕ СВИ ДИГНЕМО НИКОМЕ ОВДЈЕ НИЈЕ ДОБРО САМО ВЛАДАЈУЦИМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.07.2019 10:21

Некако и ти састави текст,али га ни ти не разумеш.