Вучић поручио: Хвала Путину!

Десет оклопно-извиђачких возила пешадије БРДМ 2, добијених од Руске Федерације, први пут је данас изложено у нишкој касарни "Мија Станимировић".

Србија 29.07.2019 | 12:01
Вучић поручио: Хвала Путину!
У касарни је и председник Александар Вучић који обилази нове БРДМ2, у оквиру приказа наоружања и војне опреме Војске Србије.

Председник Вучић захвалио се Руској Федерацији и руском председнику Владимиру Путину.

"Сада је модерно говорити против о Путину, али ја нећу да будем модеран и рећи ћу "Хвала председнику Путину". Ми ово нисмо платили, добили смо на поклон, важно је да то наши грађани знају", нагласио је Вучић.

Он је најавио да ће до краја године из Русије стићи и друго наоружање које је Србија купила или које је Русија донирала.

Вучић је рекао да је реч о значајно унапређеним и ремонтованим возилима за које Србија није морала ништа да плати, а која су значајно унапредила оперативне могућности Војске Србије.

„Хвала Путину и Шојгуу на огромној подршци роду копнене војске Србије. То је огромна подршка за наше извиђачке јединице. Овај поклон снажни нашу готовост“, рекао је он.

Он је, осврнувши се на критике да је Србија наводно добила возила из 1962.године, казао да се не ради о "старинском оружју", како неки тврде, већ да смо добили готово потпуно нова возила, која имају већу заштиту, панорамски нишан и која могу да пуцају у покрету, што Војска Србије до сада није имала могућност.

Пренео је да у возилу посада од пет припадника може да издржи 24 сата, додајући да је то врхунско извиђачко возило.

Истакао је да су Руси израдили одлично возило за себе за најтеже могуће услове, из којег се може пуцати у покрету, и непријатељ видети свих 360 степени. Указао је да су Руси комплетну модернизацију возила извршили и у то уложили велики новац. "Ово је возило које има употребну вредност, које на озбиљан начин повећава нашу борбену готовост“, уверен је он.

Он је додао да ће до краја године стићи и четири борбена хеликоптера Ми-35, три транспортна хеликоптера Ми-17, као и додатна возила БРДМ-2МС и тенкови Т-72.

Одговарајући на питање да ли је тачно да је Румунија зауставила транспорт тих возила Вучић је кратко одговорио: "Јесу зауставили дунавским путем, али ово је пало с' неба. Стићи ће... И ово је стигло упркос противљењу неких... Ово је нама потребно за очување суверенитета и превентивно за онога ко би помислио да угрози наш суверенитет. Ми немамо освајачких планова, ово нам треба само да заштитимо земљу", рекао је Вучић.

Он је захвалио Русији на том поклону и руском председнику Владимиру Путину на подршци тој идеји.

Са председником су и министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, а приказу присуствује и амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко.

Мојсиловић је захвалио председнику на подршци коју пружа војсци и њеном опремању и упознао га са карактеристикама возила.

Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко рекао је да је његова земља опредељена за наставак војне сарадње са Србијом, како би се омогућило да Србија очува свој суверенитет и територијални интегритет.

"Русија је спремна и има интерес, као и Србија, за развој ове сфере наших односа", истакао је Боцан - Харченко.

Та сарадња има, истакао је амбасадор, "војну, техничку, па и политичку димензију":

"Ми, Руси, разумемо да је модернизација, јачање и премање војске неотудјиви део заштите суверенитета сваке земље, у овом случају Србије. Русија је спремна да помогне", рекао је Боцан-Харченко новинарима.

Навео је да су ова возила која су данас приказана поклон Русије, али да се планира и даљи развој војно-техничке сарадње.

Како каже, и председник Русије сматра да је јачање војске од великог значаја за суверенитет земље.

Додао је и да Русија пружа помоћ јачању одбрамбене спремности Србије, али и безбедности региона.

Изразио је захвалност српском председнику Вучићу због спремности за развој свеобухватних руско-српских односа.

"Ја сам захвалан, поносан и велика ми је част да имам данас прилику да учествујем у овом догадјају, који сведочи о развоју наших односа и у области војно-техничке сарадње", рекао је амбасадор.

 Један од руских техничара који помажу српској војсци на пуштању у употребу пристиглих возлила каже да су Срби и Руси братски народи и да су за браћу спремни да учине све.

"За словенско братство и пријатељство спремни смо на све. да подржимо и ојачамо борбену готовост не само анше змељ енго и других. Ми смо браћа", рекао је он председнику Србије.

Вучић је одговорио: "Све сте лепо рекли. Хвала још једном и све најлепше вам желим".

Поред 10 БРДМ2 возила из Русије, колони је придодато и једно старо БРДМ возило Војске Србије

Током приказа представљени су и тенкови, као и запоседање положаја "Норама", самоходним хаубицама.

У складу са Војно-техницким споразумом, договореним измеду председника Александра Вуцица и председника Русије Владимира Путина, у Србију је стигло 10 оклопно-извиђацких возила БРДМ 2 у уговореном року и без било каквих транспортних проблема.

Оклопни извидацки аутомобил БРДМ-2 намењен је за извидање у свим условима на копну и на води.

Купола са наоружањем је жиростабилисана и омогуцава гадање и из покрета.

Оклопљен је са чеоне стране оклопом дебљине 14 мм, са боцне стране оклопом дебљине 7 мм и са подне стране од 8 мм.

Додатна балистицка заштита састоји се од 20 плоца дебљине 6 мм и омогуцује заустављање метка 7,62 мм и 12,7 мм са свих страна. Предња страна оклопа штити од метка 14,5 мм на удаљености од 300 м.

На поду возила постављен је противмински тепих циме је побољшана противминска заштита.

Наоружан је митраљезима 14,5 мм КПВТ ција је брзина гадаwа 600 метака/мин и 7,62 мм ПКТ са брзином гадања 700 метака/мин.

Систем за управљање ватром омугуцава: Стабилизацију наоружања и нишанских справа приликом гадања, аутоматско працење осе наоружања са осом нишанске справе, блокирање електропрекидаца када се наоружање налази у положају небезбедног отварања ватре И доводење наоружања у положај за попуну.

На возило је уградена једна троканална панорамска стабилисана справа командира, која омогуцује детекцију циља до 5 км дању и до 3,5 км ноцу, а распознавање циља по дану до 2,7 км и ноцу до 1,5 км.

Поред ње, уградена је и справа нишанџије, која је спрегнута са митраљезима КПВТ 14,5 мм и ПКТ 7,62 мм.

Поред две справе возило поседује и шест телевизијских камера, које цлановима посаде омогуцују осматрање у видном делу дана, за време падавина и у сумраку.

Слика се приказује у црно-белој боји на четири мулти-функционална панела.

Поседа се састоји од пет цланова, а то су командир, возац, нишанџија и два извиђача.

Савлађује вертикални нагиб од 30 степени, а бочни 25 степени.

Брзина кретања по асфалтном путу износи 90 до 100 км/х а по земљаним путевима 40 до 50 км/х.

Радијус кретања износи 1.500 км.

Приказу ће присуствовати и министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и руски амбасадор Александар Боцан-Харченко.

(Б92, БЕТА, ТАЊУГ)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Ниш

29.07.2019 10:19

Живела Србија и Република Српска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.07.2019 10:43

Јесил Нис или Мис.Како те није срамота да спимињес Републику Српску а нема ни Додика ни Зељке на пријему оклопњака.Е требат це вама Милин хеликоптер.

Name

Ааауу

29.07.2019 11:30

Да збиља, гдје је овдје члан колективног шефа БХ-а државе Додик Милораде, не појави се ни предсједниковица Цвијановићка Жељка, па ни премијера Вишковићу Радована ту не бијаше. А команданту трећег РС пука сарајевски душмани и не јавише. А њему лакше, има испричницу, начисто ода'ну.

Name

Ре

29.07.2019 12:29

Које хускање Русије како се одупрети Русима кад требадне дастабилизација Балкана а поклони стигли. Ништа није дјаба

Name

Ре нис

29.07.2019 16:01

Намази на хљеб

Name

ПРИЈЕДОРЧАНИН

29.07.2019 10:20

А Миле, гдје је он ту. Нећемо без Милета...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боx

29.07.2019 10:44

енога поправља рупе на Грделицкој клисури...кум лосе урадио па он сад пегла ситуацију...

Name

Јес јес..

29.07.2019 11:50

Обрука се Додик Милораде на Грделици. Нема шта му Вучић Аца није изговорио.

Name

Нострадамус

29.07.2019 10:27

Сада имас циме да се бранис од ових 1 од 5 милиона.Вец следецу суботу да кренете из Ниса према Београду па ако се они повуку у Нис а ти окрени па поново за њима.Ако не успијес саље Миле Деспота и Хеликоптерски сервис Републике Српске на испомоц.Тако угледајте се на брацу Хрвате па мозете и ви да имате своју Олују и Бљесак па у Дрвару заједницки на прославу Олује и Бљеска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злаја

29.07.2019 10:32

Да сад чујемо и коментаре наших драгих комшија?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

29.07.2019 10:55

Масала Србија до Токија.

Name

ре

29.07.2019 10:57

Цекамо вас....

Name

075

29.07.2019 11:09

@Злаја Понеси заставу Драгане Викићу!!

Name

гуз

29.07.2019 11:19

У БиХ су снаге НАТО-а,који је дио Дејтонског споразума.Напуне ли горива да могу пријеци Дрину,постаце гомила истопљеног целика.

Name

Јоја

29.07.2019 11:49

Поклоњеном коњу се не гледа у зубе.

Name

ре

29.07.2019 12:41

Старе крнтије са 4 точа из 1965-тих, то је Тито давно куповао, ово "поклон" је бламирање и понижавање Србије.

Name

Xxx

29.07.2019 10:58

Имацемо циме гинути за Руске интересе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХМ

29.07.2019 11:31

Или цемо имати циме да се бранимо од западног поробљавња, или је боље да за запад ратујемо против русије?

Name

Нострадамус

29.07.2019 14:21

Не морано ни једно ни друго.

Name

гуз

29.07.2019 11:16

Пало с неба,бице претворено у старо гвоздје с неба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРДЈО

29.07.2019 11:33

Све це то Србија да плати, на овај или на онај нацин ... То "хвала" мозе мацку о реп ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цале!

29.07.2019 11:53

Хоце ли народ обицни боље зивјети од тога орузја?

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

29.07.2019 12:20

стара војна опрема у србији је гарант да се сачува имовина и некретнине по србији... а србија опрана од новца разних нерко кланова, не можеш уложити ни марке јер је све под контролом кримоса... који сте ви промашај од смисла ц ц ц

ОДГОВОРИТЕ
Name

боба

29.07.2019 13:38

СВЕ ЈЕ ТО У РЕДУ АЛИ ДИСКРЕТНО .КАД ВИДИМ ТЕНКОВЕ ЈА СЕ ЛИЧНО ЈЕЖИМ .ЗАР НАМ НИЈЕ БИЛО ДОСТА У РАТУ ГЛЕДАТИ НАОРУЖАЊА И ТЕНКОВА .НЕ КИМА НИКАД НИЈЕ ДОСТА.ДАЛЕКО ИМ КУЋА ОД МОЈЕ НИКАД ИХ ЈА НЕ ГЛЕДАЛА.ИЗБЈЕГЛИЦЕ ТО НАЈВИШЕ ВОЛЕ ГЛЕДАТИ АПЛАУДИРАТИ И ДИВИТИ СЕ КАО ДА НИШТА РУЖНО НИСУ ПРЕЖИВЈЕЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корекција мала

29.07.2019 20:50

Боба је углавном у праву. Али, сада, баш и није. Ову задњу реченицу могла би 'ладно делетеовати. Без ње је ближа истини.

Name

Деки

29.07.2019 16:54

Само ти Вуцко слази оклоп, даце и Република Српска пара да га купис јос висе, прицувај нам тенкове и хаубице... злу нетребало

ОДГОВОРИТЕ