Црнадак: Са СДС-ом Савјет министара можемо завршити за два дана

Чини ми се да су Тегелтијине шансе из дана у дан све мање и вјероватно му није лако 10 мјесеци бити симбол нечег пропалог и промашеног. Ако дефинитивно пропадне сценарио Савјета министара на бази СНСД-ХДЗ-СДА, предсједавајући ће онда вјероватно бити Србин из Републике Српске који не припада коалицији око СНСД. За душебрижнике који се јављају ових дана, само ћу рећи да су наши односи са СДС такви да ако се ми будемо договарали око Савјета министара завршићемо тај посао за два дана - каже у интервјуу за Инсајдер Игор Црнадак, високи функционер ПДП, министар иностраних послова БиХ и посланик у НСРС.

Република Српска 29.07.2019 | 11:49
Црнадак: Са СДС-ом Савјет министара можемо завршити за два дана
ИНСАЈДЕР: Колико је реално да ПДП и СДС формирају власт на нивоу БиХ, као што то ових дана најављује лидер СДС Мирко Шаровић?

ЦРНАДАК: Та могућност добија све више пажње због неуспјеха СНСД, ХДЗ и СДА да у претходних 10 мјесеци заврше формирање Савјета министара. Они су доживјели фијаско и народ је с правом незадовољан, јер сви процеси стоје док се они надмудрују. Кап која је прелила чашу је изјава Драгана Човића који, након 10 мјесеци, каже да ове три странке у наредних мјесец и по дана чак неће ни разговарати. То је катастрофа и сасвим је нормално да и друге странке, ван ове тројке, осјећају обавезу да се укључе и помогну да се проблем ријеши.

ИНСАЈДЕР: Ко би могли бити потенцијални партнери у том новом Савјету министара?

ЦРНАДАК: Видјећемо ако се ти разговори отворе. У сваком случају већина ће морати имати 22 руке, од којих најмање 5 из РС, а 10 из ФБиХ. Врло је важно да се зна да су два дома у Парламенту БиХ равноправна и да би евентуална већина у Представничком дому без СНСД-а имала исту снагу и легитимитет као и већина у Дому народа.
Ово напомињем јер често чујемо да се већина у Представничком дому не може формирати без оних који су већина у Дому народа, што једноставно није тачно.

ИНСАЈДЕР: Ко је ПДП-у ближи када је ријеч о странкама из Федерације? БХ блок (СДП и Наша странка) или СДА? И зашто?

ЦРНАДАК: Ми не размишљамо у тим категоријама. За нас је важно да се поштује дејтонска структура и улога РС и да се у наредном периоду на прво мјесто стави владавина права и коначно започне обрачун са корупцијом. Ово су ствари које су директно везане за одлазак младих, економски развој, већи број страних инвестиција и друге проблеме и наши потенцијални партнери могу бити само они који то уважавају.

ИНСАЈДЕР: У политици је све могуће, уколико би СНСД поново послао позив ПДП-у да му буде партнер у власти на нивоу БиХ, или на нивоу Републике Српске или оба, да ли би ПДП прихватио позив и под којим условима?

ЦРНАДАК: Не, ми смо врло јасно рекли да нећемо правити власт са СНСД и ту се ништа није промијенило. Превише смо удаљени на кључним темама и једино је могуће да поново разговарамо око важних питања за РС, попут измјена изборног закона које би довеле до могућности одржавања поштених избора или питања деполитизације РТРС и слично.

ИНСАЈДЕР: Шта кажете на Шаровићев позив ДНС и СП на сарадњу на нивоу БиХ, али и РС? Да ли ће ПДП ускоро упутити овакав захтјев овим партијама?

ЦРНАДАК: Ми смо увијек спремни да разговарамо, али немамо намјеру посебно позивати ове двије странке, јер су оне дио коалиције око СНСД-а и тренутно код нас не постоји интерес за то. Што се тиче нивоа БиХ, и ДНС и СП су дио неуспјеха СНСД-а да заврши тај посао до сада са својим партнерима. Нисам примјетио да су се од тог дистанцирали.

ИНСАЈДЕР: Србима припада мјесто предсједавајућег Савјета министара БиХ. За сада као кандидати котирају Зоран Тегелтија из СНСД, Мирко Шаровић из СДС. Да ли ПДП има свој приједлог за предсједавајућег Савјета министара или, пак, види да идеална особа за то мјесто постоји у некој другој партији?

ЦРНАДАК: Чини ми се да су Тегелтијине шансе из дана у дан све мање и вјероватно му није лако 10 мјесеци бити симбол нечег пропалог и промашеног.
Ако дефинитивно пропадне сценарио Савјета министара на бази СНСД-ХДЗ-СДА, предсједавајући ће онда вјероватно бити Србин из Републике Српске који не припада коалицији око СНСД.
За душебрижнике који се јављају ових дана, само ћу рећи да су наши односи са СДС такви да ако се ми будемо договарали око Савјета министара завршићемо тај посао за два дана.

ИНСАЈДЕР: Као министар иностраних послова БиХ обишли сте многе свјетске престонице. Шта кажу на Западу, да ли је активација МАП-а услов свих услова за формирање власти на нивоу БиХ?

ЦРНАДАК: Сви се у међународним круговима држе правила да је процес формирања власти унутрашње политичко питање и нема мијешања са стране. Времена кад су на оперативном нивоу странци моделирали власт на овим просторима су далеко иза нас.

ИНСАЈДЕР: Познајете се лично са Борисом Џонсоном, новим премијером Велике Британије. Да ли сте имали контакт са њим откако је постао премијер?

ЦРНАДАК: Да, успоставили смо добар однос кад је он био британски министар иностраних послова. Долазио је у Сарајево, имали смо доста сусрета и разговора. У петак смо се чули, честитао сам му на избору за премијера и надам се да ће успјешно водити владу. Његова порука је да се БиХ мора кретати снажно напријед и да ће и даље имати подршку Лондона.

ИНСАЈДЕР: Да ли међународна заједница, по Вашем мишљењу, има жељу да се значајније умјеша у рјешавање кризе у БиХ, прије свега сређивање стања у бх правосуђу, а затим и у борбу против криминала и корупције?

ЦРНАДАК: Међународна заједница се неће мијешати у наше дневнополитичке ствари, али чини ми се да су све више забринути да непостојање владавине права у БиХ земљу води у амбис. То се види и кроз делегирање специјалног експерта за ту област и кроз неке друге потезе који још нису видљиви у јавности.
САД ће остати посвећене региону, али врло је важно да и ЕУ, са својим новим представником у БиХ, коначно буде конкретнија у инсистирању да се поштују европски и демократски стандарди и праксе.

ИНСАЈДЕР: Да ли ће ПДП, по узору на СДС, имати два или, по узору на СНСД, једног кандидата за предсједника странке на сабору у септембру?

ЦРНАДАК: За сада је господин Бореновић једини кандидат, има апсолутну подршку на терену и мислим да је то логично јер је ПДП направио много добрих ствари у првом мандату након што се први предсједник и оснивац Младен Иванић повукао 2015.године. Поред добрих изборних резултата, настављено је подмлађивање и отварање ПДП-а, чиме се потврђује да је руководство Партије на челу са Бореновићем наставило путем који смо зацртали.

(Инсајдер)

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

ЗНАЊЕ

29.07.2019 10:05

У ПДП има много више добрих ствари него лоших. Једна од лоших ствари је чињеница да баш не уважавају савјете најумнијих људи, а поготово у области конкретних развојних пројеката. Много је паметних људи продефиловало кроз ПДП и хоћу да вјерујем да је то поука Бореновићу и сарадницима да се боре за умне људе који нуде конкретна рјешања, прије свага у области економије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кп

29.07.2019 11:32

То је тачно требало би више да се код доношења различитих одлука уважавају људи који имају знање у различитим областима и који нису претјерано амбициозни у политичком смислу.

Name

Ре

29.07.2019 12:49

Тако је. Цини ми се да су у ПДП-у на поврсину испливали неквалитетни кадрови, а они паметни којих има или је било су некако запостављени.

Name

Питање

29.07.2019 12:52

И шта ћете за одлуке у Предсједништву и Дому народа?

Name

Нострадамус

29.07.2019 13:17

Ако је ПДП добра странка како је Бундало сеф посланицког тима у НС а није нпр.Јелена Тривиц и да ли ико зна неке способности Бундале и да ли и какву носи Титулу.

Name

ПРИЈЕДОР

29.07.2019 10:17

Само лични интерес, рече Станивуковић. Миле Проинтер??? Хвала на сарадњи. Пасош је готов, половином септембра идем!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Син

29.07.2019 11:05

Иди и не окреци се сине.."Дезертера" је било увијек..

Name

Каснис

29.07.2019 11:25

Каснис.... најпаметнији су напустили Балкан 1990 и прије....

Name

ЕУ

29.07.2019 11:54

Ја сам већ отишао...а нисам дезертер био ни 90...а да сам Богдо тада...е тада су срећни напустили ово све...Зали Боже погинуле и рањене

Name

Горан

29.07.2019 12:09

Са муслиманима нема суживота, милитантни и склони да се њима манипулише зарад западних интереса. Последице ратова 1914, 1941 1992 године су превелике за Србе да би се поново играли са муслиманима.

Name

Само ја

29.07.2019 14:10

Горане па играј се са Латинима

Name

Ре Горан

29.07.2019 15:00

Србин сам и могу рећи да смо се прије рата одлично слагали са Муслиманима(Бошњацима)Зашто смо дозвилили да се све то деси требамо размислити и једни и други.Нама су подвалили велику Србију,а они су мислили да имају више права на Босну него ми.Шта се изродило из тога,видјели смо.Треба направити БиХ по узору на Швицарску.Само преписати устав

Name

Вјецити опозиционар

29.07.2019 11:15

Господо ако можете формирати власт немате разлога за чекање, ови нису у могућности да формирају савјет министара због личних интереса, а свакако сдс и пдп су прави побједници у Републици Српској!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

29.07.2019 11:20

Кад побиједите онда правите СМ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре БЛ

29.07.2019 11:53

Ту причу можеш просипати код неписмених снсд-оваца, за састав новог СМ потребна су 22 гласа ЗА у парламенту БиХ, од тога је потребно најмање 5 гласова из РС. Мандати у парламенту из РС: снсд-6, СДС-3, ПДП-2, ДНС-1, СП-1, СДА-1. изволи рачунај :) , да ти помогнем: СДС, ПДП и СДА већ данас имају 5 руку. Побједа, ово оно, лијево десно, ништа од тога, бит ће нова већина и најновији СМ БиХ али без Тегелтије.

Name

За БЛ

29.07.2019 12:21

И најгора будала зна да је СДС побиједио и да је Вукота побиједио Цвијановићку, чак и ваши гласачи и симпатизери то коментаришу између себе , што значи покрали сте изборе и СДС треба да да предсједавајућег Савјета министара , све остало је лакрдија и на крају како ви кажете то није коалиција већ математика м ко скупи 22 посланика нека влада , што мора бити Снсд , па по тој логици шта Днс м Сп, ус треба да кажу а били би власт , не иде то тако неписмени ботови из Снсд -а, ви нисте воља народа ви сте покрали народ и народну вољу.

Name

ре ре Бл

29.07.2019 12:43

Само си заборавио да без подршке ХДЗ-а из Федерације нема Савјета министара. Погрешна рачуница, значи ништа.

Name

Питање

29.07.2019 13:10

Све пет! Него реци ти нама како мислите формирати СМ без ХДЗ-а, подршке српског члана Предсједништва БиХ и без подршке у српском и хрватском клубу у Дому народа БиХ (по четри од пет делегата имају СНСД и ХДЗ)?

Name

@БЛ

29.07.2019 13:26

какав ХДЗ, од укупно 28 мандата из федерације ХДЗ има тек 5, па рачунај xД

Name

ре Питање

29.07.2019 13:59

Проблем је што ти не познајеш устав БиХ, савјет министара се може формирати без одлуке дома народа БиХ, тачно је само да дом народа то може накратко блокирати, у другом кругу гласања је пролазак сигуран.

Name

антепортас

29.07.2019 14:33

ХДЗ није у позицији да блокира формирање Вијећа министара, јер власт се потврђује само у Представничком дому. А питање је да ли ХДЗ уопште жели да ишта блокира. 2015. су пристали на власт без СНСД-а и не видим разлог зашто то исто не би урадили и 2019.

Name

Ре Ре Питање

29.07.2019 16:08

Наравно да Представнички дом не потврђује састав СМ-а, него како та већина мисли усвајати законе? Значи, четри године без одлука и закона у Парламенту БиХ? Врло добра политика, чак шта више одлична.

Name

Милан

29.07.2019 12:10

Само морас имати 5 посланика из Републике Српске и морас избјеци ХДЗ у Федерацији. То ти је у домену науцне фантастике. Ал сто је баби мило то јој се снило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.07.2019 13:32

У питању је избор СМ БиХ а не владе федерације, ХДЗ у парламенту БиХ има тек 5 заступника, из Ф БиХ је делегирано 28, потребно је 22 гласа ЗА . Неће се Тегелтија устоличити, требао је пристати на МАП што је већ потписано, овако ће СДС ући у власт без МАП-а, политика је умијеће могућег а не куповина папака

Name

Нострадамус

29.07.2019 13:33

Па драги Милане Хрвати увијек гледају свој интерес па према томе они це подрзати ако имају интерес.Неце ХНС имати обзира према Републици Српској и Снсд и Додика они раде у Хрватском интересу.То сто Додик прица око Пељеског моста нема никакве везе јер то од њега Хрватска није ни тразила.Хрватска гради Пељески мост и цак у Сарајеву прицају како они и нису били против градње тог моста.Али као и увијек Баја трци пред руду или намјерно прави стету Републици Српској вријеме це да показе.

Name

Ре СВИМА

29.07.2019 15:34

Како се мисли формирати СМ ако се пре тога не формира Власт на територији ФБиХ. У ФБиХ још неки кантони немају формиране скупштине самим тим ни Владе кантона, нема још скупштинске већине у скупштини ФБиХ, а тиме ни Владе ФБиХ, као ни изабраног предсједника и његових замјеника, а Црнадак би да формира СМ.

Name

Нострадамус

29.07.2019 16:34

За Ре СВИМА.Босна је у питању односно Протекторат негдје власт мозе да постоји негдје не.А то је модерна градјевина тако да се најприје мозе направити кров а промаја са свих страна али само да се не кисне.

Name

Ре СВИМА за Нострадамуса

30.07.2019 05:55

Што Вам је одговор" Босна, Протекторат,, градјевина,, промаја, само да не кисне" Устав каже да се формирање Власти ради од нижих ка вишим нивоима, то је прво, друго како мислите формирати СМ а да прије тога немате делегате Дома народа које бира парламент ФБиХ а у истом се незна ко је скупштинска већина, а због те скупшзинске већине нема ни Владе ФБиХ, као ни предсједника ни његових замјеника. Вама је познато да су г-дин Шаровић и г-дин Мектић актуелни министри у СМ, исто тако Вам је познато да су на задњим општим изборима добили мандат у ПС БиХ испред СДС, Формира се парламентарна већина, гласа се за нови сазив СМ, наравно гласа и г-дин Шаровић и г-дин Мектић као новоизабрани посланици у ствари министри у СМ, лакрдија је то, а онда показују како су тобоже против г.дина Додика и његовог режима а на другој страни су исти.

Name

Јоја

29.07.2019 12:59

СНСД је добио изборе , с ово сто би радите то је ван сваке памети ,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

29.07.2019 14:31

Снсд је добио изборе на пријетњи уцјенама и куповином.Неко је то са стране добро пратио па зато има проблема да се формира СМ и када неко одлуци да це да се формира ту Снсд се неце много питати ,мозе само да добије теске задатке да испуни сто би га довело до велеиздаје тако са или без Снсд они могу да имају проблема.И овај покусај Великог водје око Пељеског моста није ниста друго него тобозе да показу како су за сарадњу.Њихова борба да по сваку цијену задрзе власт мозе скупо костати прије свега Републику Српску и Српски народ а стете могу имати и друга два народа.

Name

Ре Ненад

29.07.2019 15:29

Не задржава СНСД Власт на државном нивоу већ СДС и ПДП. о чему ти пишеш.

Name

Ненад

29.07.2019 16:30

Боље процитај мој коментар и не лупај.Скинуо си икону и поставио слику Милорада Додика и не требас ниста да мислис само реци Додик је Бог

Name

ГУБА

29.07.2019 13:23

Оутсајдери (СДС, ПДП ИТД.) као хијене покушавају да отму плијен од лава (СНСД).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Позури

29.07.2019 13:32

Позури те спасавајте сто се мозе спасит. Ови дрзе народ у оцају Формирајте и радите несто добро за сва три народа Оде све у пм

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали мрав

29.07.2019 14:38

Прича г-дина Црнатка о новом Савјету министара и броју руку у парламенту БиХ, нема везе са реалношћу. Једноставно, он у вези ове тематике млати празну сламу.Кад га новинар пита ко би могли бити потенцијални партнери у новом Савјету министара, Црнадак није знао да одговори, већ је одговор на то питање заобишао као киша око Крагујевца.У цјелини гледано, Црнадак се у овом интервјуу много напричао а ништа није рекао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Политика и олоши

29.07.2019 14:53

Можда си мислио са СДА...и са СДСом....То вам је и циљ...Пропале странке из Република Српске да се удруже са СДА...СДС једина странка која је уништила саму себе..и ПДП странке прислоњена увијек уз некога..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

30.07.2019 00:37

Зато сад Додик (СНСД) највјероватније иде у коалицију са Бакиром (СДА). Сретно аскери!

Name

Мозе

29.07.2019 18:28

ли се иста формирати без тих тегелтија јесу ли сви они из истог села?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блабла

31.07.2019 20:18

Па заврши, ко вам брани...ајде да видимо како то изгледа, и имаш мој глас док сам жив! У супротном, не млатарај, црњи сте од Додика колико сте тешки!!!

ОДГОВОРИТЕ