Шум мора "напада" и елиминише стрес

Научници су доказали да је боравак у морском амбијенту мелем за целокупан организам. Оно нам мења хемијски састав, јер се хормони другачије луче, опуштамо се, срце успорава ритам, расположење нам се поправља

Здравље 29.07.2019 | 10:52
Шум мора "напада" и елиминише стрес
Лековито је, а није лек. Море. Научници су доказали да је боравак у морском амбијенту мелем за целокупан организам. За тело и душу. Оно нам мења хемијски састав, јер се хормони на морском одмору другачије луче, опуштамо се, срце успорава ритам, расположење нам се драстично поправља... Топлота коју осећамо на плажи утиче на наш ендокрини систем и ослобађање ендорфина - хемикалије због које се, на пример, осећамо срећно сваки пут када уживамо у чоколади.

Тим научника који је желео да провери утицај мора на људски организам је закључио да његов шум стимулише фронтални кортекс мозга. А он је одговоран за наше емоције и саморефлексију. Зато звук мора благотворно делује на осећања и јача нам самопоуздање. И што је изузетно важно - смањује ниво хормона стреса у телу.

- Чим погледамо у то плаветнило, осећамо се сигурно и стабилно - каже научник Мајкл Мерзеник са Универзитета Калифорнија. - Далеко смо од места на којима смо под неком врстом претње и притиска, а површина мора која се на хоризонту стапа са небом у нама буди осећај спокоја. Измештамо се из онога што нас оптерећује.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар