ББЦ о мигрантима: Граничари их туку

Британска државна телевизија ББЦ објавила је причу о мигрантима који преко Хрватске покушавају да дођу у Европу, али које хрватски граничари протјерују назад у БиХ. Причу су назвали “Претучени и опљачкани: Како Хрватска управља својим границама”.  

Свијет 29.07.2019 | 09:59
ББЦ о мигрантима: Граничари их туку
Новинари ББЦ провели су неколико дана с мигрантима и обишли граничне прелазе. Истакли су да мигранте илегално хапсе и илегално протјерују у БиХ. Такође, вријеђају их и нападају.

На снимку мигранти показују своје повреде на тијелу за које тврде да су им нанијели хрватски полицајци. Неки од младића су брутално претучени и имају повреде главе или чак сломљене руке.

Седамнаестогодишњи Мустафа из Египта такође је био претучен.

– Ударали су ме и ударали. Говорио сам им: ‘Због чега ми то радите, ја сам малољетан. Не ударајте ме’, а они су ме ударали јаче – рекао је новинарима.

Градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић испричао им је да је својим очима видио како хрватски граничари илегално враћају мигранте у БиХ. Упркос упозорењима, хрватски полицајци су рекли да су добили таква наређења. 

ББЦ је подсјетио на видео снимљен прошле зиме када су активисти кренули с мигрантима и носили скривене камере. На снимку се види како их полицајац удара ногом, а други држи пиштољ у рукама.

– Добио сам наређење од свог шефа, а он од свог. Накнадно смо схватили да је то погрешно. Речено нам је да их ухватимо прије него дођу до активиста за људска права или било којег мјеста гдје могу затражити азил – рекао је хрватски полицајац анонимно.

Мигранти и даље тврде да им полицајци у Републици Хрватској краду новац, мобилне и друге предмете.

ББЦ напомиње да упркос снимцима Хрватска и даље негира ове тврдње. Такође, хрватска влада одбила је да одговори на питања ове медијске куће. Подсјетили су да је предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић рекла да се мигранти сами повриједе на путу кроз шуме до њихове територије.

– Овим путем је прошле године стигло 20.000 мигранта. Око 5.000 их је још у БиХ и покушавају да дођу у ЕУ – навео је ББЦ, пише Клиx.

(Клиx)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Боле

29.07.2019 08:10

Немојте тако. Ми волимо мигранте, не толико колико их воле Енглези, Њемци и Французи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјолеизногуд

29.07.2019 14:20

Ја предлазем да ове мигранте препустимо Французима и Енглезима.

Name

qwсдјим,т346

29.07.2019 08:46

Шта ти мигранти хоће у Европи у којој их нико не воли. Хоће да неком падне на памет да им среди какву жуту кућу за њих да им краде органе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новинар

29.07.2019 08:53

ББЦ истразује, зар не!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,

29.07.2019 09:58

нека иду својој куци, и изграђују своју домовину" и нестварају пиздсрије по европи! имају више новаца него ми "ста би они желели јос, да их мозда пирамиде још.

Name

Посматрац1

29.07.2019 09:59

А они су ту сви легално и сви су просли уредно контроле.Засто се неко незапита ста це они ту по сумама кад су нормални људи направили границне прелазе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Угрозена људска права

29.07.2019 11:06

Све пресли, а у Хрватској опљацкани и претуцени!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Носталгија

03.08.2019 13:04

Сецам се старих добрих времена у којима оваквих слика и прица није било ни у науцно фантастицним филмовима. Цак ни у бајкама.

ОДГОВОРИТЕ