Државни затвор почиње у августу?

Државни затвор БиХ у Војковићима почиње са радом 1. августа, саопштено је из Савјета министара БиХ, а пред камерама је то потврдио и министар правде БиХ Јосип Грубеша.  

Босна и Херцеговина 29.07.2019 | 07:48
Државни затвор почиње у августу?
Оптимисти би могли помислити да то значи да ће коначно, у четвртак, бити окончана сага звана “државни затвор”, која траје већ 13 година, и која је грађане БиХ и донаторе коштала око 38 милиона евра. До сада.

Ипак, на језику власти “почетак рада” значи нешто сасвим друго. Наиме, како је прецизирано, 1. августа ће управник расписати конкурс за избор в.д. директора, док ће први затвореници у фамозни затвор стићи “средином идуће године”, што ће рећи за годину дана.

– Након што именујем управника расписаћемо конкурс. В.д. којег ћу именовати припремиће подзаконске акте за функционисање затвора и систематизацију радних мјеста, које ће до 15. септембра послати Савјету министара БиХ на усвајање. Након тога је потребан период од 4 до 5 мјесеци за расписивање конкурса, пријем и обуку особља, тако да средином наредне године можемо очекивати пребацивање првих затвореника – изјавио је Грубеша.

 Подсјећамо, камен темељац за државни затвор постављен је 2006. године. Озбиљнији радови на изградњи почели су 2014, а рок за изградњу био је 24 мјесеца. До краја 2016. године изградња није завршена. Од тада до данас неколико пута је најављивано отварање затвора. 

У изградњу овог затвора БиХ је уложила 6,4 милиона евра, кредит Савјета Европе за његову изградњу износи 19,3 милиона евра, а ту су и донације од 12,1 милиона евра, те техничка помоћ ЕУ од 1,7 милиона евра. Очекује се и помоћ САД за обуку особља.

На пребацивање у државни затворе чека више од 480 притвореника и затвореника, који сада бораве у затворима у Републици Српској и Федерацији БиХ.

(Српскаинфо)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

миље

29.07.2019 06:56

1. Бакир и. 2. Милорад Д. 3. Драган Ц. па редом све те хињске послуснике ових "великана"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Партизан

29.07.2019 07:30

хаха - и ја сам исто то помислио. У Румунији је досла зена, јавни тузилац на функцију: Лаура Цодруțа Кöвеси. Зена је поцела затварат све корумпиране политицаре. Наравно пријетили су јој на сваки могуци нацин, али зена је наставила да пуни затвор. Ми, без јавих тузиоца, који це са јајима радити свој посао, немамо гдје. Тузиластво и судство су врх пирамиде.

Name

Нострадамус

29.07.2019 07:39

И први који буде усао нека пресјеце црвену врпцу.

Name

СПП

29.07.2019 07:58

Селак нови управник има се мозе се

Name

Ре СПП

29.07.2019 11:05

Голијанин фром КПЗ Фоча не би мијењао. Добро му. Таман се уходало како треба.

Name

Лукавица

29.07.2019 07:39

Дарко Бабаљ узео пар стотина хиљада КМ за запошљавање у затвору. Чир му прорадио не зна шта ће. Људи траже паре назад а пара нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ис

29.07.2019 09:28

знаци опет це промијенити број телефона

Name

Ааауу

29.07.2019 11:11

А људи у Лукавици мисле да он бројеве телефона мијења из безбједносних разлога. Да се као јавна личност, јавно експонирани политичар, бескомпромисни борац за истину, правду, народ и демократију, чува од лопова, мафије и криминалаца, од корумпиране ордије.

Name

илиђжа

31.07.2019 07:52

Зато Бабаљ прави стамбену зграду преко пута владиног центра у Источној Илиђжи.....

Name

Реалитиц

29.07.2019 07:46

Ово је једини пут да се надам да је станковиц несто радио и интеграл.Ко буде од биједе у том затвору, мадам се да моци це се касиком ископати рупа или мало јаце гурнути зид.

ОДГОВОРИТЕ
Name

О

29.07.2019 13:21

О гдје је тај Прибе???!!! има ли закона и правне дрзаве !!?? е да је па по реду одузимање имовине у рату и после рата стецену а њих трпати ту!!!и присилни рад да надокнаде сто су пљацкали будзет своји примањима и привилегијама бахатили се од возниг парка дуплих примање одласја у пензију дизање отпремнина па опет назад на дрзавне јасле а народ опљацкали лоповском приватизацијом до косје изборе намјестали прелијетали слијетали папци па до свих нивоа власти узурпирани обогатили се а народ и дрзаву до коске оглодали и дрско безобразно се цере народу у оци !!!који циркзс све институције заробојене корумпиранебод партијаса и тајкзна њихових !!срамита свјетска!!!!!

Name

Наш

29.07.2019 09:32

Када се тамо сели Предсједник, Члан Предсједништва и Влада Републике Српске?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два црна гаврана

29.07.2019 11:07

Нигдје више корупције што у затворима. Све је на продају, све се може купити, све има цијену. Како у РС-а, тако у другом ентитету, тако и на нивоу БХ-а, без разлике на вјеру, нацију, расу, партију. Вјерна реплика правосудног и политичког система. Лесе фер, у пуном смислу тог економског појма. Неупоредиво веће лопине су са вањске стране зида и жице, но они унутра. Гдје је већ тај Прибе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пенолог

29.07.2019 20:44

Овдје се кренуло обрнутим редом. Прво је требало покупити робијаше, у првом реду корумпирани смет, политичке папке, осуђене и оптужене апропо пљачке народа, корупције, системске и спорадичне, тежих облика привредног и финансијског капитала, финансијских злоупотреба, узурпација и злоупотреба власти и овласти, тендера, јавних набавки, преговарачких поступака, узгоја хоботница, рекета и рекеташења, присвајања буџетских и јавних средстава, злочиначких удружења у вези набројаних инкриминација. Па их истоварити на мјесту градње, опасати жицом и љутим керовима, нека сами праве себи кров над главом, да им не кисне за врат и вјетар да их не бије. Као што је то рађено у вријеме владавине Јосифа Висарионовича широм Сибирије и осталим дијеловима пространог СССР-а.

ОДГОВОРИТЕ