Ко су српске плаћене убице

Највише плаћених убица који “послују” у Србији долази из Војводине, а њихова цијена варира у зависности од успјешности у обављању пређашњих послова, комплексности задатка, али и мете. Уз себе имају помоћнике који обављају логистички дио посла, а највише плаћеника крије се у Републици Српској.  

Србија 28.07.2019 | 19:46
Ко су српске плаћене убице
Плаћене убице које вршљају нашим регионом и обављају најпрљавије послове за организоване банде угрубо би се могле подијелити у двије групе – стару и нову генерацију, а по принципу обуке и рада на четири групе.

Стара и нова генерација плаћеника

Плаћеници које бисмо могли подијелити у двије групе разликују се највише по начину на који су припремани за каријеру плаћеника.

Стара генерација плаћеника одрасла је у ратном или послијератном окружењу и од малих ногу обучавана је да барата оружјем – од коришћења пушака и пиштоља, до постављања и активирања експлозива.

– Научили су све оно што је неопходно да би добро радили тај посао и да не буду идентификовани и ухапшени. Пажљиво се бирају аутомобили, води се рачуна како сједе у колима да иза њих не би остао неки биолошки траг. Дешава се да су и у специјалним одјелима управо из разлога да иза њих не би остао неки траг, као што је, рецимо, длака. Детаљно проуче околину, видео-надзоре, све оно што може да поремити њихов план – објаснио је раније саговорник Блица близак безбједносним службама.

Према његовим ријечима, професионалног убицу је веома тешко наћи и његова цијена варира у зависности од мете.

Нова генерација плаћеника која због траљаве обуке не може завређивати епитет “професионална” стасала је на улицама, поправним домовима и у затворима. Они углавном имају криминалну прошлост која се огледа у насилничком понашању.

– Јавност у Србији често мијеша категорије професионалног и плаћеног убице. Плаћеници су махом људи са маргине, раније хапшени због неких наизглед ситнијих кривичних дјела као што су крађе. Неријетко они су “преображени” у затвору. Искуснији криминалац, послије процјене да је погодан за врбовање, узима га под своје, и како је овај материјално угрожен, нуди му новац у кантини, пакете… Тако га придобије, и по изласку из затвора овај за њега убија – објаснио је раније извор.

Међутим, српски криминолози и људи од струке, посматрајући статистику у протеклих 10 година, примјетили су да у Србии највише плаћеника долази из Војводине, па са југа Србија, а тек на крају из Београда. Саговорник Курира објаснио је да међу њима постоји одређен кодекс – не убијају у свом родном мјесту.

Плаћеници у четири категорије 

Криминолог Добривоје Радовановић каже за Курир да се плаћеници могу подијелити у четири категорије. У првој су најпрофесионалнији и самим тим најплаћенији, припадници служби који више не раде у државној структури. Друга група припала би, каже криминолог, плаћеницима који су учествовали у ратовима на нашим просторима, лако су доступни и мету ликвидирају углавном експлозивом.

– У трећу групу спадају припадници кланова, који су укључени у нарко-криминал. Задужени су за утјеривање дугова, наплату, али и да убију због преваре или освете. Имају криминалну каријеру насилног типа, али долазе из различитих социјалних структура и поријеклом су Срби или Црногорци – каже Радовановић.

Четврти тип су, према Радовановићевим ријечима, странци који су се појавили на Балкану. Они нису дио организоване групе, већ се ангажују ад хок за посебан задатак.

Цијене и “чистачи”

Професионални убица никада не иде сам, већ се плаћенички тим састоји и од чистача који иду послије извршеног задатка и уклањају евентуалне трагове. Ту су често и “менаџери” који уговарају послове и цијену.

Када је ријеч о цијени, она варира и зависи од великог броја фактора. У игри су велике суме новца, од десетина па све до стотина хиљада евра. Тако се, на примјер, у медијима појавила информација да је за убиство Саше Цветановића, главнооптуженог у убиству Николе Бојовића, рођеног брата Луке Бојовића, понуђена свота од невјероватних 600.000 евра.

Овако висока цијена не треба да чуди, кажу упућени, јер на њу утиче то колико је компликовано извршити ликвидацију, прикрити доказе, побјећи са лице места или из државе, али и могућност од хапшења. Будући да је Цветановићева безбједност добро чувана од стране полиције, јасно због чега је његова глава процјењена на више од пола милиона.

Са друге стране, Цветановић је по хапшењу признао да је за убиство Николе Бојовића добио 30.000 евра.

Занимљив је и податак који је раније објавила црногорска “Побједа” а који се заснива на оптужном акту написаном на 100 страна у ком се говори о сарадњи црногорских и албанских кланова, да је глава полицајца уцјењена на 100.000 евра.

Мит или легенда, али чаршијске приче говоре да има и плаћеника који би ликвидацију извршили тек онако, из задовољства. Тако се и даље препричава да је Војислав Раичевић звани Воја Американаца, могао убити некога бесплатно, само ако му је био антипатичан.

(Српскаинфо)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Постао

28.07.2019 18:38

То су терористи и то плацени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

28.07.2019 19:16

Проблем је сто их имају и структуре власти код нас су и институције једна врста терористицке организације.

Name

Напред БејХа!

28.07.2019 20:38

Браво за едукацију, струцну и материјалну подрску!

ОДГОВОРИТЕ