Начелник: Мржња није дух острва

Општинска управа и комунални систем хрватске општине Вир, заједно са становницима тог острва најоштрије су данас осудили недавни "примитивни испад са постављањем транспарента непримјереног садржаја на вирској риви" и апелују на надлежне да се што прије "ухвате у коштац" са таквим проблемима, као и да се примерено казне сви они који промовишу те идеје.

Регион 27.07.2019 | 20:27
Начелник: Мржња није дух острва
У саопштењу достављеном агенцији Тањуг, а које потписује начелник општине Вир Кристијан Каповић, наводи се да хулиганско изражавање мржње према становницима главног града Хрватске или навијачима загребачког и хрватског спортског колектива, као и шовинистичка реторика на транспаренту упућена држављанима Србије, односно српској националној заједници у Хрватској, "није и никад неће бити дух острва".

"Нећемо стајати скрштених руку или чекати да овај срамотни појединачни испад буде заборављен до неког сљедећег. Најоштрије га осуђујемо, апелујући на све одговорне да се што прије ухвате у коштац с оваквим проблемима и тенденцијама, потом примјерено казне сви они који их промовишу, како би послали поруку која заиста одражава наш став и дух. А то су слобода, демократија, поштовање других, различитих и право на живот те мултикултуралност и космополитски дух", написао је Каповић.

Сви који су били на Виру могли су да се увјере у отвореност, великодушност и традиционалну гостољубивост становника Вира, додао је.

"Наши су преци једном давно у стицању вирског идентитета спознали како нема слободе која не укључује друге и другачије. Вирани су зато, попут многих Далматинаца и Хрвата, током Другог свјетског рата тај став исказали масовним учешћем у Народноослободилачком покрету и борби против нацизма и фашизма", наводи Каповић.

Како је закључио, Вир је данас елитна туристичка дестинација коју посјећују најразличитији људи из 80-ак свјетских држава са свих континената, а сваки гост је добродошао.

У ноћи између четвртка и петка на острву Вир је постављен трансапарент "Добродошли на Вир, Далмацију! Драги гости, чувајте кости", на коме је нацртан и знак Динама, усташко "У" и прецртан натпис "СРБ".

Касније је тај транспарент и запаљен у, како се сумња, навијачком разрачуну Торциде и Бед Блуе Боyса.

(Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Кај

27.07.2019 18:31

Пустите закашњело дозивање памети. Генетски код се не може промијенити. А ово је вапај очајника коме пропада туристицка сезона па покушавају ушићарити. Данас Вир, сутра Сплит, прекосутра Задар. И опет у круг

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

27.07.2019 19:05

одлично сто посто тачно

Name

Не ремсе

27.07.2019 19:10

Толика мрзња према Србима долази из једног једноставног разлога а тај је да су Хрвати Срби са комплексом мање вриједности. Јер су њихови преци примили другу вјеру и другу нацију и то их боли до неиздрзивости.

Name

Пељешац

27.07.2019 19:45

Све је то исто имају подршку а то је ХДЗ-а Зна се.Своји на своме.За Мост Спремни,о њиховом Фашизму би Написао Роман,добро да је на ВИРУ боље него у некој УСТАШКОЈ јами.све већ виђено и преживљено.То само може знат ко је доживио и преживио њихове Ториуре.

Name

Хм

27.07.2019 21:03

Мрзња не скоди ономе кога мрзис него се као бумеранг врати мрзитељу која га изједа и глодје до нестанка ,таквих на залост има у свим нацијама и свим земљама а нај цесце су то особе које имају изразену способност сирења пропаганде која прераста у вецини слуцајева у манипулисање ,након цега слиједи скидање маске .

Name

Кими

29.07.2019 06:00

Тацно од свих Срба "хрвати су најгори".

ОДГОВОРИТЕ