Хокенхајм: Хамилтону пол, дебакл Ферарија!

Актуелни шампион Формуле 1 Луис Хамилтон наставља да доминира ове сезоне, освојио је пол позицију за Велику награду Немачке.  Оба Ферарија цркла током квалификација на Хокенхајму, што је зналачки искористио лидер Ф1 шампионата.

Остали спортови 27.07.2019 | 17:49
Хокенхајм: Хамилтону пол, дебакл Ферарија!
Британац је у Мерцедесу био бржи од Макса Ферстапена у Ред Булу и тимског колеге Валтерија Ботаса, док је четврто време остварио Пјер Гасли.

Следе Кими Раиконен, Роман Грожан, Карлос Сајнц, Серхио Перес, Нико Хилкенберг и тек на десетој позицији један Ферари са Шарлом Леклером у кокпиту.

Француз није имао прилику да се бори за високу стартну позицију јер је због проблема са доводом горива његов болид остао на "клоцнама" у гаражи током Q3.

Да ће италијански гигант имати очајан дан било је јасно већ на старту квалификација јер се због квара турбо мењача Себастијан Фетел брзо паркирао у гаражи и ту остао.

Тако ће четвороструки шампион Ф1 у недељу од 15.10 стартовати са 20. позиције. Ово је други пут ове сезоне да Фетел није завршио квалификације.

Уочи ВН Немачке, 11. трке овогодишњег шампионата Ф1, Хамилтон је лидер у генералном поретку са 223 бода, док је други Ботас са 183.

Мерцедес ће на свом терену покушати да оствари јубиларну десету победу ове сезоне.

Нови тркачки викенд у Формули 1, нова разочарења за армију навијача Ферарија. Овај пут на Великој награди Немачке.

Таман када се чинило да је Коњић из Маранела коначно ухватио корак са неприкосновеним Мерцедесом, и то на његовом домаћем терену доминацијом на тренинзима, све је отишло дођавола на квалификацијама. Јер оба болида су их завршила покварена, у гаражи. Себастијану Фетелу је врло рано пукао турбо пуњач тако да ће морати да крене са 20. позиције, док је возило Шарла Леклера "одбило" да напусти гаражу пред почетак последњег, трећег круга квалификација те ће стартовати као десети.

Ову катастрофу и још један доказ очигледне и огромне кризе код њихових највећих ривала искористили су људи из Мерцедеса који овог викенда славе 125 година њиховг мотоспорт одељења, али и 200. трку у најбржем циркусу тако што су офарбали болиде у бело, а и цела екипа је обучена у стилу који је владао 1954. године. Први стартни ред није у потпуности приграбио на Хокенхајму домаћи тим, али најбоље време је поставио водећи у генералном пласману и актуелни шампион, Луис Хамилтон коме је то чак 87. пол-позиција у каријери.

Друго време на квалифкацијама припало је све бољем Ред Булу, то јест Максу Ферштапену који је успео да "поцепа" двојац Мерцедеса пошто је Валтери Ботас трећи. Наравно, јасно је ко је фаворит за победу сутра, али код клађења мора се бити опрезан и треба обратити пажњу на временску прогнозу која каже да су падавине могуће. Ако киша падне Велика награда Немачке могла би да буде изузетно интересантна.

Трка се вози у недељу од 15.10 часова (пренос на Спортклуб ТВ).

Стартни распоред: 1. Хамилтон, 2. Ферштапен, 3. Ботас, 4. Гасли, 5. Раиконен, 6. Грожан, 7. Саинц млађи, 8. Перез, 9.  Хулкенберг, 10. Леклер...      

Ген. пласман возача: 1. Луис Хамитон (В. Британија, Мерцедес) 223, 2. Валтери Ботас (Финска, Мерцедес) 184 поена, 3. Макс Ферштапен (Холандија, Ред Бул) 136, 4. Себастијан Фетел (Немачка, Ферари) 123, 5. Шарл Леклер (Монако, Ферари) 120, 6. Пјер Гасли (Француск, Ред Бул) 55, 7. Карло Саинц млађи (Шпанија, Мекларен) 38, 8. Кими Раиконен (Финска, Алфа Ромео) 25, 9. Ландо Норис (В. Британија, Мекларен) 22, 10. Данијел Рикардо (Аустралија, Рено) 22...

Ген. пласман тимова: 1. Мерцедес 407 поена, 2. Ферари 243, 3. Ред Бул-Хонда 191, 4. Мекларен Рено 60, 5. Рено 39, 6. Алфа Ромео-Ферари 26, 7. Рејсинг Поинт-Мерцедес 19, 8. Торо Росо-Хонда 19, 9. ХААС Ферари 16, 10. Вилијамс-Мерцедес 0.

Извор: Б92/моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар