Лопаре: Важна подршка дијаспоре

Дијаспора је највећи улагач у општину Лопаре, уз њихову подршку отворено је пет привредних субјеката, а дали су подршку и бројним инсфраструктурним пројектима, истакао је начелник ове мајевичке општине Радо Савић на Пословном форуму који су данас одржава у оквиру Осмих „Дана дијаспоре" ове општине.

Република Српска 27.07.2019 | 15:06
Лопаре: Важна подршка дијаспоре
Савић је рекао да се на данашњем форуму разговарало о пројектима који су реализовани, искуствима али и о томе шта би се то могло урадити у наредном периоду да би у већем броју повећане инвестиције из дијаспоре. 

- Почетком мјесеца отворени су базени чији је инвеститор Мајевичанин из Швајцарске и то је у овој години највећи пројекат који је реализован, отворена је фирма „Смарт систем" која ради електроопрему и своје производе пласира на западно тржиште, запослила је 5 радника са тенденцијом проширења - додао је Савић.

Он је напоменуо да се биљеже помаци када је привреда у овој општини те да је у току је проширење производног капацитета фирма „Ђокић метал"  као и фирме „Ентеријер Којић" .

Наводећи позитиван примјер, Савић је истакао сарадњу са Удружењем „Мајевичана" из Швајцарске која даје одличне резултате у матици.

Он је подсјетио да ова сарадња траје од 2010. године захваљујући заједничком ангажману општине Лопаре и Мајевичана из Швајцарске.

Предсједник Удружења српских привредника Швајцарске Стојан Стевановић рекао је на Пословном форуму да је прије десет година дошло на идеју да је неминовно сарадња између матице и дијаспоре.

Стевановић је истакао да је циљ данашњег форума проналазак инвеститора за мање пројекте који су оствариви и који отварају до десет радних мјеста.

-Од тог периода када је остварена сарадња Лопара са дијаспором се почело са инвестицијама, и то је дало помаке када је развој општине у питању. Имамо одличну сарадњу са општином Лопаре и сву потребну подршку када је ријеч о улагачима-рекао је Стевановић.

Своја позитивна искуства са дијаспором пренио је и власник Дестилерије „Епоха" из Бобетиног Брда код Лопара Бојан Џувелековић.

Он је нагласио је да су уз помоћ дијаспоре пласиране њихове воћне ракије на тржишта Швајцарске, Њемачке, Аустрије и Србије.

Пословном форуму у сали „Хелветиа" присуствовали су бројни привредници, Мајевичани из дијаспоре и представник УСАИД-а.

(БН)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Вјетар

27.07.2019 13:16

Поздрављам идеју али оспоравам одабир људи.Наиме ради се о једнопартијској партијској теми привреде.Избор људи сс врси по припадности странци а не према опредјељујуцим привредним,економскими интелектуалним параметрима.Мислим да на састанку нема мјеста онима који људима из дијаспоре лазу или продају своје глибињаце земље као локације да су у Београду.Много је подвала и прања новца.Запосленост није на нивоу 20% предратне а СДС влада од 1990.г с разним коалицијама поцев од СДА,ХДЗ, до ПДП-а који је огрезао у сумњивим пословима,и ДННС-а поцијепаног као стари скут.... Није бас све тако бајно као сто се представља.Помака има али то је миктископски помак...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопаре

27.07.2019 13:33

Такви као Ти кочите све. Има помака у Лопарама а најсвјежији примјер је отварање Базена, то је човјек из дијаспоре. Сви треба да будемо на једној страни а такви коментари гдје се спомињу странке су сувишни. Очигледно је да мрзиш све

Name

ре

28.07.2019 13:49

Добро си рекао, има помака, базени су једина привреда коју општина развија у Лопарама.

Name

лопарац

28.07.2019 14:40

Нека само општинари живе на рачун тога што сав остали народ на општини не може да живи. Општина Лопаре данас има више избјеглица него за вријеме рата.

Name

дијаспора

30.07.2019 10:21

У Немачкој незапосленост преко 50%, живе на социјали од 900 евра и не буне се, Немцима и ЕЦБ није никакав проблем да емитују колико год треба милијарди евра без покрића за све што треба тој држави. Пошто Немци више воле да седе за 900 евра него да раде прљаве и слабо плаћене послове отворило се тржиште за незапослене из околоних држава Европе да раде у Немачкој послове које они неће. Тако су овде напраили добру фору да је за срушену Хрватску, Словенију, БиХ и Србију Немачка обећана земља. То је нова религија коју политичари овде почињу да проповедају потлаченим, обеспраљеним, опљачканима и незапосленима.

Name

.мајевцанин-свајцарац

27.07.2019 13:39

Да,управу си,то је само прање новца а све те инвастиције и нису све из дијаспоре,то су улагања опстине само се вјесто крију из ледја неких људи из дијаспоре,као сто и Додо прво избаци новац вани па онда као насао је купца за неку фирму а уствсри купује са,својим новцем. свуда је то исто па и у Лопарама,,све сами лопов до лопова..корумпирана земља

ОДГОВОРИТЕ
Name

швајцарац

27.07.2019 16:10

Радим у швајцарској и могу да потврдим да никаквих улагања људи који крваво зарађују новац из швајцарске нема. Тако је и базени су исти случај прања пара, базени се зато и отворено буџетским новцам финанасирају јер ни за 4г не могу дјеци продати толико улазница да зараде 25000КМ колико је из буџета дато пара, јасно је видљиве спрега власничке структуре базена и власника буџетског новца.

Name

Мачковац ЦХ

27.07.2019 17:29

Ћоћо води пословни форум. Лијепо се насмијах. Па то удружење наводних српских привредника, за чијег се предсједника представља, нема ни десет чланова. Правили су неки сајам на којем није било ни излагача ни посјетилаца. Реално нама у Лопарама су већи улагачи људи из Федерације. Сви ми са Лопарске општине који радимо у Швајцарској једва крпимо од плате до плате. Е сад одакле паре улагачима нека то они објасне.

Name

Лопарац

27.07.2019 15:28

Све у вези дијаспоре је празна прича. Прича о базенима је лијепа, али је по мало нереална. Тачно је да су уложене велике паре, али се ту види сав јад у пословању дијаспоре. У објекту у понедељак ниси могао попити, ни колу, ни фанту, ни спрајт. Није довољно донијети неки новац, па га бацити у неки објекат, треба знати водити посао. То не знају људи из дијаспоре. Други, проблем је што неће да плате раднике. Додуше, то је проблем, свих газда, који немају осјећај да ти људи морају хранити, породице. Зато нам народ и одлази. Умјесто да географски положај Лопара, користимо, да што више привучемо других ми и ове што живе по мало маргинализујемо. Прича о дијаспори је празна прича.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.07.2019 16:36

Шта је лијепа прича о безенима, кога је брига за базене, људи бригу брину како да преживе, и за 90% људи ти базени ни не требају, гледају људи своја посла и ниико нема времена и новца за губљење на базене. Чиста промашена инвестиција. Требало је фабрику изградити.

Name

Мс

27.07.2019 19:46

изгради ...ко ти брани

Name

Ре Ре

27.07.2019 19:50

Казете, 90 % људи не интересује базен. Како додјосте до тог процента? Наравно да лазете. Ево из мог комсилука дјеца иду у сколу пливања и одусевљена су, а и родитељи им. Временом це и они ици. Даље, казете, немају времена за базене. Како, ако су незапослени да немају бас ни мало времена? Вама несто дебело није добро. Наравно да у Лопарама има незапослених, а гдје их нема?! Наравно да су потребне фабрике, али их опстина, и да је богата, не мозе правити будзетским средствима. Закон јој то не дозвољава. Осим овог сто нема и сто је потребно нецег и има, али такви као ви то не могу видјети.

Name

ре ре

28.07.2019 19:12

Уопште ми није јасно зашто општиан свим слилама спречава да се граде фабрике и ни једну за 25г од рата није радила, Јел је то УСАИД спријечио? Ј То је америчка агенија за међунардни развој спречава. Општине се толико надору супроставила у изградњу фабрика и радних мијеста да је смислила силне механизме одбране, споредне дјелатности којима се бави, силне манифестација, наводне приче о привредним форумима, сајмови запошљавања, овакве манифестација, поставља се кључн пиатње куда иду паре из буџета када се не граде фабрике, када се општина не развија?

Name

лопаре

27.07.2019 16:14

Када народ нема посла, фабрика и радних мијеста онда измисле таква замајавања као пословни форми, сајам запошлајвања, обука за активно и пасивно тражење посла, подстицај предузетништва код младих и старих, затим омладинску банку, разне конференције свега и свачека па чаки беба, подстицај наталитета, сузбијања живота, бежање народа. Ови дани дијаспоре су добра прилика да виде колико је људи побјегло из немогуће и неодрживе општине, са народом и селима општине која изумиру омладином која нема посла, чије се запослење спречавање а царује куповина диплома и запошљавањ таквих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

27.07.2019 17:46

Ово је лијеп примјер сарадње дијаспоре и локалне средине из које потичу. Неки потцјењују њихова улагања. Људи улажу колико су у могућности. У Швајцарској пате не расту на дрвету него их треба зарадити. И свако улагање, на колико оно било, не треба потцјењивати. Камо пусте среће да градска управа Бијељине има интереса за дијаспору и да је направила сарадњу са нама Семберцима у Швајцарској. А нема нас мало. Лично познајем већину људи из удружења Мајевичана и знам да искрено и свим срцем подржавају Лопаре и родни крај. Ружно је причати глупости и неистине о људима који свој новац донесу у уложе у Отаџбину. А господин који на базену није могао попити Цоца Цолу, нека се нало стрпи. Базени су тек отворени и треба мало времена да се посао ухода. А ако мисли да зна боље да ради, нека и он направи базен па нека послује. Србину је најлскше критиковати. А да нешто похвали, Боже сачувај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цоца цола

28.07.2019 15:23

Вама ниста ме пасе,нека базена,свака цаст. Цовјек зарадио и улозио и направио а ви одма вицете. Бас се лијепо зелени(базен плав вода зута) милина се купати у базенуви не морате а ја цу и даље узивати,ако нема цоца цоле ниста страсно,нема ни оног папирица да сам плати улаз никад не добијем

Name

фанта

28.07.2019 16:50

ко зна основне и изведене боје схватит це и ко се разумије у ПДВ

Name

Ранко

27.07.2019 17:59

Хахаха...зна се ко ово писе, ти и јесу завили Лопаре у црно. Лопаре иду напријед хтјел ви то или не. Не дај Бозе да се понови послератни период

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопаре и дијаспора заједно

27.07.2019 19:15

Све негативности о Лопарама пису највеце будале и безобразници: Керовиц Драгомир Цорави, Смиља Дроља Присиц и Ковиљка Лудаца Рикановиц. О'ладите кретени! Лопаре иду напријед. Ави слободно писите лази и тразите своју прилику у другом зивоту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

владо

27.07.2019 19:26

Не дај Бозе са се врате они сто су били после рата на власти. Гробари Лопара. Продјите мало у 16х из Веселиновца према Лопарама. Иде 200 људи из везионице, Термоелектро Опреме и Термала. Погледајте ста се тамо ради и ко ради. Термоелектро Опрема запосљава 60 лопарских домацина, а Термал 100.

ОДГОВОРИТЕ