Одлазак младих - озбиљан проблем

Комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан жели да подстиче повратак емиграната из земаља кандидата за чланство у ЕУ, због чега је свом тиму наложио израду концепта који би нудио финансијску помоћ за започињање послова у отаџбини.

Регион 27.07.2019 | 12:31
Одлазак младих - озбиљан проблем
– Предсједник Србије Александар Вучић ми је у разговору пренио да Србија већ биљежи прве повратнике – рекао је Хан, који у томе види резултат “позитивне спирале”.

Хан, који је у протекла два дана посјетио Сјеверну Македонију и Србију је, у изјави агенцији АПА, указао да је одлазак младих, добро образоване радне снаге у регионе са већим примањима, прије свега ЕУ, у свим земљама Западног Балкана проблем.

Србија ће ускоро претећи Црну Гору, која је до сада водила по просјечним примањима, а уз то већ јој, због фирми, на примјер из аутомобилске индустрије, недостаје стручна радна снага.

Хан повратак емиграната сматра сигналом да се привреда земље налази на добром путу.

Пренио је да је од Вучића затражио убрзавање реформског процеса и осигурање владавине права, а као позитивно оцијенио је што се у Београду, уз укључење јавних и приватних актера ради на медијској реформи.

Највећа препрека за пут Србије у ЕУ је и даље билатерални однос са Приштином, дијалог је обустављен након што је Косово увело таксе, а Хан је увјерен да ће и у том погледу бити напретка чим Косово буде добило владу која ће моћи да дјелује. 

Он очекује да ће приступни преговори са Сјеверном Македонијом моћи да почну у октобру.

– Та земља је направила значајни напредак и постигла историјски Преспански споразум, којим је ријешила тродеценијски спор са Грчком – констатовао је Хан, додајући да је важно да се спроведе и реконструкција специјалног тужилаштва за борбу против корупције.

Он подржава интеграцију специјалног тужилаштва у правосудни систем, и додаје да започети поступци не смију бити заустављени, већ морају бити настаљени а то би, како истиче, био доказ нормализације у правосуђу.

Говорећи о свом мандату на мјесту комесара за проширење, Хан је рекао да је поносан да се на основу његовог ангажовања промијенио концепт односа према сусједима и земљама Балкана.

Према његовим ријечима, наметнут је мото “или извозимо стабилност или ћемо увести нестабилност”, чиме се развило схватање да ЕУ добије нешто натраг из тог региона, и да инвестиције не треба сматрати изгубљеним, те се квалитет пројеката побољшао.

– Оно што је постигнуто у Сјеверној Македонији је дио и мојих напора – рекао је он, додајући да је та земља добар примјер шта ЕУ може постићи својим ангажовањем.

(Тањуг)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Дубица

27.07.2019 10:42

Озбиљан проблем сте ви ИЗ ЕУ зато сто сте дозволили политичарима из БИХ да са вама опљацкате овај напацени народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

27.07.2019 13:02

Па како то нас ЕУ пљацка.Наси људи иду у ЕУ да раде и доносе постено зарадјени новац и нико сем насе багре их не пљацка.Због тога многи наси су поцели другације да размисљају и купују себи станове и куце по Европи и доле све мање улазу.Мало помазу фамилији сто их доље има и овде зеле да зиве.Назалост има их јос доста који доле доносе паре и улазу да нас 90%има који би престали доле да улазу тек би онда осјетили кризу.

Name

Јојле

27.07.2019 13:28

И ово је озбиљан проблем: Бурле, ко је убио Давида?

Name

007

27.07.2019 10:59

Признајеш,да ЕУ нема радну снагу,па је користи из других земаља.Шта је са Вашим наталитетом????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херц

27.07.2019 13:14

Зато смо ми ту да идемо радити...кад посла нема код нас одлазимо тамо ....То код њих сто нас плаћају је мизерно....ал нама је пре добро у односу на наше услове... Ко је највећи губитник.....БИХ..

Name

Анте

27.07.2019 10:59

Ах како је цовјек забринут сузе му низ ледја теку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

27.07.2019 13:13

Забринути је него ови наси.

Name

Драганче

27.07.2019 13:23

Држ’те лопова!

Name

правда

27.07.2019 11:18

Иду људи трбухом за крухом и зарадом даби могли да прехране породицу и себе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

27.07.2019 11:23

Инсталирали сте Етнонационализме у Југославију у сврху њеног разбијања и униставања. Формирали сте квази дрзавице које воде исте оне снаге од којих сада оцекујете да граде од права ,до економије и свега онога сто цини нормалну земљу.Али они то не умију они знају само да русе и униставају и да за то оптузују неке друге.Продите круговима унистених фабрика,попут Фармаленда,Енергоинвеста,сада актуалног алиминијума ,поред споменика и гробница десетина хиљада људи ,који су платили цијену јер су били осудени да буду Срби,Хрвати Босњаци по мјери сваки својих клеронационалиста.Довели су ову земљу у посљедњи стадиј диктатуре неписаном поруком својим граданима или се поклони или се склони.И људи који имају могуцност бјезе,поданици остају а оних који би требало несто да мјењају не ма или су безнацајан фактор.Систем који су успоставили мозе се само сам урусити и то онда када се не могне финансирати. Док је обвезница,трезорских записа,дознака из иностранства,издасне финанцијске помоци медународне заједнице то се неце десити. Зато господо из медународне заједнице тразили сте гледајте ,ово сто имамо су добрим дјелом васи пројекти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЊЕ

27.07.2019 12:35

Жели да враћа наше стручњака, јер их мора плаћати на западу исто као и своје. Зато прави дил са балканским земљама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туга

27.07.2019 12:43

Гледам Русе око нас на хрватском приморју. Сад један Рус мозе себи приустити долазак на море у Хрватску, а људи из Босне једва или никако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

27.07.2019 13:15

А до мора 100 километара и мање........ал тако далеко ...( у џепу и новчанику)...

Name

Истина

27.07.2019 13:11

Касно Марко додје на Косово....Јаране све ти је касно то..и наредних неколико година це млади да одлазе....Не само млади...... 1.Требају радна мјеста са добром платом нормалном за живот.. 2..Сигурност у смислу политике...а не свакодневно пумпање као да ће сутра бити рат..... Док се то не направи пола БиХ це нестати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВОМАТИЦ

27.07.2019 13:54

Овом НОВОМАТИЦОМ олосу Јоханесу Хану је само битно да НОВОМАТИЦ пере новац преко церки фирми у Србији и Републици Српској,а за омладину њега заболе као сто заболе и његове слуге Вучића и Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

27.07.2019 15:01

озбиљан проблем одласка младих у њемачку, аустрију, швицарску је што те земље не брину за наталитет па не подстичу радну снагу на репродукцију и да им обезбједе сигуран живот за фамилију. зато ће људи изгубити вријеме ни тамо ни вамо живећи па неће моћи основати фамилије.. а гањаће неки ситан кеш тамо са њим не могу ништа а овамо немају гдје да уложе ту сићу због штеле и корупције... па имате три проблема пад наталитета, пропаст економије и распад система... да би се људи враћали треба да осјете сигурност за потомство... а на том свему почиње... на осјећају сигурности у појединцу не на масовним протестима ил ко зна чаму масовном... само индивидуално без да нас трују медији и праве мракове и кризе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

27.07.2019 15:05

Одлазак младих јесте проблем а можда ће било када и дасе врате али наш још већи проблем си ти и зато предлажем да ти што пре одеш али да притом даш заклетву да се стварно никада више нећеш вратити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

28.07.2019 12:14

плаце цовјек сузе рони мили и буцицу боји се отице новоматим па ста це онда !!пјевати плаци мала плаци!!! туго наса народна сби плацу за народом!!!!па стварно !докле висе!! народ види све!али је растјеран на све стране!!само партијаси груписани и они владају тудјим парама и зивотима на брдовитом!!!!